Jobb lesz a Bullsról és Jordanről szóló sorozat, mint hittük • SportTV

Jobb lesz a Bullsról és Jordanről szóló sorozat, mint hittük

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2019. 12. 29. 14:22    
Olvasási idő: 4 perc

Egy három és fél perces részletet tett ki az ESPN a jövő nyáron bemutatásra kerülő Chicago Bullsról szóló dokumentumfilmből, ami egyrészt átad valamit a film hangulatából, másrészt kiderül, hogy például kik szólalnak majd meg benne. Nem akármilyen a névsor.

Karácsonyi ajándékként potyogtatja a részleteket évről-évre az ESPN a Chicago Bullsról szóló „The Last Dance” című dokumentum-sorozatról, amit júniusban mutatnak majd be. Egy éve könnyes szemmel írtam, hogy „Jön, jön, jön!!!”, és az egyperces trailer miatt előjött egy sor emlék a kilencvenes évekből.

Fenntartom, hogy a mai harmincas-negyvenes korosztálynak még Magyarországon is Michael Jordan és a Chicago Bulls volt a legmeghatározóbb sportoló és sportcsapat páros abban az évtizedben. De ez igaz az egész világra tulajdonképpen…

A lényeg: Tudjuk, hogy az ESPN az etalon a sportdokumentumfilm-készítésben, a 30 for 30 olyan magasra tette a lécet, hogy Szergej Bubka is csak világcsúccsal tudná átugrani. És úgy tűnik, a „The Last Dance” még ehhez képest is tud majd szintet lépni. Persze hálás a téma, a nézők zabálni fogják a nyolc év alatt hat bajnoki címet szerző Bulls, és a popkulturális ikon, Jordan történetét.

Szóval amit biztosan tudunk:

Miután hivatalos lett, hogy Jackson utolsó szezonját kezdi meg 97-ben a Bulls kispadján (Jerry Krause itt bejöhetne a képbe…), Jordan közölte, hogy akkor neki is ez lesz az utolsó szezonja, mert nem akar más edzővel dolgozni. A szezon során pedig egy stáb olyan helyeken is forgathatott ezután, ahol más nem, és amely felvételek nagy részét nem láttuk még. És persze rengetegen megszólalnak a filmben.

Alap a három kulcsszereplő:

Phil Jackson

Michael Jordan

Scottie Pippen

A negyedik legfontosabb figura – aki egyben a csapaton belüli legellentmondásosabb szereplő volt – Jerry Krause egykori GM vélhetően nem, hacsaknem egykori archív felvételeket használnak. Ő ugyanis 2017-ben elhunyt.

Egykori csapattársak:

Dennis Rodman, a Féreg, aki néha eltűnt pár napra, hogy Vegasban bulizgasson, majd visszatért, és ugyanúgy tépte a lepattanókat, mint előtte, 1995 és 1998 között három szezont játszott Chicagóban, pedig a nyolcavanas években Bad Boy volt még Detroitban…

Steve Kerr, a játékos, aki egyszer összeverekedett Jordannel egy edzésen (tényleg így volt, járj utána!)

Bill Wennington, a kanadai center, aki Dávid Kornélnak azt javasolta, hogy egyen stake-et a meccseket megelőző este.

BJ Armstrong, a babaarcú gyilkos, aki az első Jordan érában epizódszereplő volt, majd All-Star lett, de a második Jordan-korszakban már nem volt a csapatnál.

John Salley, aki az ősellenség Detroit Pistonstól érkezett, és úgy lett a csapat tagja, hogy Pistons játékosként folyton szidta Jordant, és amit a játékos képvisel. Egy bajnoki címet szerzett a Bikákkal is.

Ellenfelek, akik jóban voltak Jordannel:

Charles Barkley: ő volt állítólag Jordan legjobb barátja azok közül, akikkel harcoltak egymás ellen. A 93-as döntőben Jordan lejátszotta az MVP Barkley-t.

Gary Payton: akivel a 96-os döntőben nagyot vívtak egymás ellen, és akinek van egy olyan sztorija, hogy az előszezonban BJ Armstong ellen jól ment neki a játék, elkezdett magyarázni, és az első tétmeccsen Jordan nem fogott vele kezet, majd azt mondta Armstrongnak, hogy ezt a szarost ő fogja fogni a meccsen. A vége: Jordan 33 pont, Payton 0 pont.

Patrick Ewing: Patrick Ewing és a Knicks volt keleten az egyik legnagyobb ellenfele a Bullsnak a kilencvenes évek elején. A Pistons után ez a Knicks játszotta a legjobb „szemét kosárlabdát”.

Kobe Bryant: Jordantől tanulta a játékot, többször elmondta, hogy egy csomó trükköt nem videóról másolt le, hanem megkérdezte róluk Jordant.

Dikembe Mutombo: Az első Bulls elleni meccsén beszólt Jordannek, aki egy büntetőnél ránézett az újoncra, és azt mondta neki: „Ezt neked ajánlom, baby”, majd csukott szemmel dobta be.

Illetve egyszer egy All-Staron azt mondta Jordannek, hogy még soha nem zsákolt rajta, erre pár héttel később…

Dominique Wilkins: aki csak azért nem lehet soha pontkirály, mert volt egy Michael Jordan is a ligában. Az 1988-as zsákolóversenyt pedig talán soha nem felejti senki.

Magic Johnson: Az övé és Larry Birdé volt a liga Jordan előtt, és neki is megvannak a maga sztorijai Jordanről.

Az ellenségek, és ez a legnagyobb bravúr:

Isiah Thomas: Public Enemy Nr. 1. Thomas volt a nyolcvanas években a Detroit Pistons vezére, akiben a Bullsnak évről-évre megbicsaklott a kése, 1988-ban, 1989-ben és 1990-ben is a Pistons nyerte a Bulls elleni párharcot a rájátszásban. Agresszív, életveszélyes stílusban játszottak Jordan ellen, nem véletlen volt Bad Boys Pistons a csapat neve. Állítólag 1985-ben felbujtotta a sztárokat, hogy az All-Staron ne passzoljanak az újonc Jordannek (akinek minden más játékosnál jobb cipőszerződése volt), és ezeknek is köszönhető, hogy a pletykák szerint Jordan nem engedte, hogy Thomas a Dream Team tagja legyen 1992-ben. Pedig a csapat edzője Chuck Daly, a Pistons trénere volt. Az egy vicces háttérinfó, hogy Thomas chicagói egyébként.

Pat Riley: a pályán a Lakers, a Knicks és a Heat egykori edzője kőkemény ellenfelek voltak. Az ötszörös NBA-bajnok tréner a kilencvenes években két csapattal is megpróbálta letaszítani keleten Jordant a trónról, sikertelenül. A Knicks lett a kilencvenes évek Bad Boys-a, ha a Bulls elleni játékról volt szó, de 1992-ben és 1993-ban is a Bulls és Jordan jelentette a rájátszásban a végállomást, aztán Riley Floridába költözött, de a Miami Heat sem 1996-ban, sem 1997-ben nem tudta felülmúlni Jordant és a Bullst a rájátszásban.

További hírességek:

Barack Obama nagy tisztelője Jordannek, nem véletlen, hiszen egyrészt imádja a kosárlabdát, másrészt mielőtt az Egyesült Államok elnöke lett, Chicagóban élt, és Illinois kormányzója volt.

Adam Silver, az NBA komisszárja, aki a kilcvenes években pont az NBA Entertainment részlegen dolgozott. Ez a részleg készíti például az NBA-vel kapcsolatos filmeket is.

Carmen Electra: A kilencvenes évek egyik szexszimbóluma Dennis Rodman felesége volt. A kosaras kilenc nap után érvényteleníteni akarta a Las Vegas-i házasságkötést, de végül 5 hónap múlva váltak el. Könnyen lehet, hogy Rodman másik élete is terítéke kerül tehát…

Deloris Jordan: Michael Jordan édesanyja,

és még sokan mások…

Elég erős névsor, és ha ők mindent elmondanak, és azok az exkluzív videók is jók lesznek, 2020-ban biztosan ez lesz az év sorozata.