Vince Carternek megvan a négy évtized • SportTV

Vince Carternek megvan a négy évtized

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2020. 01. 05. 13:52    
Olvasási idő: 2 perc

Az Atlanta Hawks kosarasa, Vince Carter az NBA történetének első játékosa lett, aki négy különböző évtizedben is pályára lépett a ligában. A kilencvenes évek, a kétezres évek, a 10-es évek és a 20-as évek is ki lettek pipálva. De mi volt menő 1999. február ötödikén?

1999-ben ő sem gondolta, hogy 2020-ban is játszani fog. (Fotó: Getty Images)

1999. február ötödikén a Toronto Raptorsban bemutatkozott a csapat ígéretes újonca, Vince Carter, aki a Boston Celtics ellen 16 pontot dobott. Az ellenfél csapatában szerepelt az a Paul Pierce, aki az újoncévfolyam egyik másik nagy ígérete volt.

Hogy perspektívába helyezzük, mikor volt ez:

– A szezonban eddig pályára lépő NBA-játékosok közül 36 még meg sem született ekkor.

– Dávid Kornél is ekkor volt újonc a Chicago Bullsban.

– Azért februárban kezdődött a szezon, mert lockout volt.

– Michael Jordan épp visszavonult a Bullsból.

– A szezon végén a San Antonio Spurs lett a bajnok, a másodéves Tim Duncan a döntő MVP-je.

– Karl Malone volt az MVP, az All-NBA Team tagjai: Malone, Duncan, Mourning, Iverson és Kidd

Kutakodtunk, hogy néhány popkultúrális támpontot is találjunk:

– Amerikát Bill Clinton és Monica Lewinsky afférján csámcsogott gőzerővel.

– A Billboard listáját Britney Spears Baby One More Time című száma vezette.

– Az amerikai mozikban azon a hétvégén a legnézettebb mozifilm Mel Gibson Visszavágója volt, a második helyen Freddie Prinze Jr. A csaj nem jár egyedül című filmje állt. És csak pár hónap múlva kezdődött a második Star Wars trilógia.

Utóbbiból inkább egy jelenetet emelek ki, amikor Fatboy Slim Rockafeller Skankjére táncol a szalagavatós tömeg:

– A tévében előző nap a Jóbarátok ötödik évadának 13. része volt.

– A Vészhelyzetben még járt Ross doki (George Clooney) és Hathaway nővér (Julianna Margulies)

– A Denver Broncos nyerte a Super Bowlt az Atlanta Falcons ellen, a félidőben Gloria Estefan és Stevie Wonder lépett fel.

– Magyarországon a Jazz+Az Kalózok című albumából fogyott a legtöbb a lemezboltokban.

Három szóval röviden: NAGYON RÉGEN VOLT

Természetesen Carter a 2000-es éveket is kimaxolta (Raptors, Nets, Magic)

Majd a 2010-eseket is (Magic, Suns, Mavericks, Grizzlies, Kings és Hawks)

Továbbra is az Atlanta Hawks játékosa, és már azzal történelmet, hogy elkezdte 22. szezonját a ligában. Soha, senki nem játszott még ennyit az NBA-ben. Ez főleg annak fényében csodálatos, hogy Carter pályafutása első felében az orbitális zsákolások nagymestere volt, és attól féltette mindenki, hogy max 5 év alatt szétugrálja a térdeit (ZION, hallod?!).

Carter győzelemmel (116-111) kezdte az új évtizedet, és 3 ponttal, valamit 3 lepattanóval vette ki a részét a sikerből.

Az amerikai profi ligákban négy másik sportoló van, aki profi pályafutását még a kilencvenes években kezdte: az NFL-ből Adam Vinatieri, az NHL-ből pedig Patrick Marleau, Joe Thornton és Zdeno Chara. Carter, aki január 26-án lesz 43 éves már bejelentette, hogy ez az utolsó szezonja. Élvezzük ki minden pillanatát, amíg vele emlékezhetünk a kilencvenes évekre.

Aki pedig NBA-t akar nézni, ma este 21:30-tól megteheti ezt. A Sport1-en este közvetítjük a Los Angeles Clippers-New York Knicks meccset.

UPDATE: Sejtettük, hogy hatalmas felháborodást vált ki sokakban ez a négy évtized kifejezés, ezért szeretnénk tisztázni egy dolgot: Az angol nyelvben a kilencvenes, kétezres, tízes, húszas éveket kilencvenes, kétezres, tízes és húszas évtizednek (90’s, 00’s, 10’s és 20’s decade) nevezik. Mivel az NBA egy amerikai liga, engedjétek meg nekünk, hogy átvegyük az angol nyelvű szakirodalomban szereplő rekordot. Szóval még az sem számít a cikk tartalmát illetően, hogy az évtizedháborúban mi a nullás (az évtized a nulladik évvel kezdődik) vagy egyes (az évtized az első évvel kezdődik) félhez tartozunk, helyette inkább csodáljuk Vince Cartert, aki emberfeletti teljesítményt nyújtott az eddigi 22 NBA-s szezonjában, amely az időzítésnek köszönhetően konkréten érinti a kilencvenes, a kétezres, a tízes és a húszas éveket is.