Még mindig a Knicks a legértékesebb NBA-franchise • SportTV

Még mindig a Knicks a legértékesebb NBA-franchise

2020. 02. 12. 16:57    
Olvasási idő: < 1 perc

Nem a pályán mutatott teljesítményt, vagy a klubvezetésben uralkodó állapotok határozzák meg, hogy milyen értékes egy NBA-franchise a Forbes szerint. Ha ezek határoznák meg, a New York Knicks távol állna attól, hogy a legértékesebb legyen, de a valóságban az: 4,6 milliárd dollárt ér.

Adam Silver irányítása alatt ömlik a pénz az NBA-be. (Fotó: Getty Images)

A 30 NBA-csapat átlagos értéke 2,1 milliárd dollár, ami 14 százalékos növekedés a tavalyi felméréshez képest. Először lépi át a 2 milliárdos álomhatárt ez a szám, és majd 600 százalékkal többet érnek a csapatok, mint 10 éve. Az amerikai profiligákat összehasonlítva egyértelműen egy NBA-csapat birtoklása volt a legjövedelmezőbb az elmúlt évtizedben. Az MLB-ben ez a szám 361 százalék, míg az NHL és NFL esetében nem éri el a 300 százalékot.

Az élen a korábbi évhez hasonlóan a New York Knicks áll, amely a tulajdonosi válság, a pocsék szereplés és a vezetők kirúgásai ellenére is 15 százalékot drágult tavalyhoz képest. Most 4,6 milliárdot ér.

Nincs azonban messze a 4,4 milliárdot érő Los Angeles Lakers és a 4,3 milliárdot érő Golden State Warriors. A Top10-be befér még a Chicago Bulls (3,2 milliárd), a Boston Celtics (3,1 milliárd), a Los Angeles Clippers (2,6 milliárd), a Brooklyn Nets (2,5 milliárd), a Houston Rockets (2,475 milliárd), a Dallas Mavericks (2,4 milliárd) és a Toronto Raptors (2,1 milliárd).

A lista alján 1,5 milliárd alatt 5 csapat van jelenleg, a Detroit Pistons (1,45 milliárd), az orlando magic (1,43 milliárd), a Minnesota Timberwolves (1,375 milliárd), a New Orleans Pelicans (1,35 milliárd) és a Memphis Grizzlies (1,3 milliárd) szerepel. Tehát egy gazdaságilag nem éppen prosperáló nagyváros (Detroit) és 4 igazi small market csapat. Ha Zion Williamson így folytatja, akkor viszont elindul majd a felfelé a Pelicans.

A teljes lista ITT érhető el.

A 30 csapat együttesen 8,8 milliárd bevételt ért el, ami rekord, és az előrejelzések szerint jövőre ez a szám 9 milliárd fölé mehet majd.