Sallai Roland: Beszéltem pszichológussal, a profi focihoz ez is hozzátartozik

2020. 04. 03. 15:46    
Olvasási idő: 2 perc

Sallai Roland, a Freiburg és a magyar válogatott játékosa azt is elmesélte nekünk a Sport TV podcast-sorozatanák első részében, hogy mennyire volt nehéz túltennie magát a freiburgi bemutatkozását követő, hosszasan elnyúló sérülésén. Továbbá azt is, hogy milyen nagy segítséget jelentett neki mindennek feldolgozásában a pszichológusa.

Sallai Rolandnak nagyon sokat segített a pszichológus. (Fotó: Getty Images)

A Bundesligában szereplő Freiburg játékosa, Sallai Roland életére is hatással van a koronavírus. A labdarúgó is otthon van. Ezt az időszakot kihasználva egy háromrészes podcast-sorozat indult vele a Sport TV-n, amlyben Haraszti Ádám és Moncz Attila kérdezi. Az első részből egy magánéleti titokra is fény derült, megtudtuk, hogy Németországban is zárva vannak a fodrászok. „Ezért nekiálltam fodrászkodni, ami nem sikerült túl jól…Úgyhogy az elkövetkezendő két hétben 0-24-ben sapkában leszek.”

Továbbá elárulta, hogy a Freiburg 2018-as szerződtetése előtt már négy éve követte a pályafutását. Ezalatt 30-40 meccsét nézték meg. „Az egy hatalmas dolog volt nekem, hogy az APOEL-ből egy Bundesliga-csapathoz kerültem, ami valamilyen szinten nekem egy álmom is volt, hogy topbajnokságban tudjak játszani, és azt gondolom, hogy egy jó csapathoz kerültem.”

2018. augusztus 31-én került Freiburgba a magyar válogatott játékos, szeptember 22-én mutatkozott be a csapatba, de egy hosszabb sérülés árnyékot vetett az előző szezonjára: „Nagyon jól indult az utam a Bundesligában. Az első mérkőzésen betaláltam, utána folyamatosan játszottam, jól játszottam. A sérülésem előtti utolsó, hetedik meccsemen is gólt tudtam szerezni. Majd jött ez a sérülés, amiről senki sem tudta megmondani, hogy mi is a probléma. Rengeteg helyen voltam vele, hogy valaki végre mondjon valamit, mennyit kell kihagyni, vagy hogy mi a tényleges probléma. Nagyon sokáig nem tudták megmondani, ezért is húzódott el – mesélt erről az időszakról a labdarúgó. „Fejben volt a legnehezebb feldolgozni. Mentem minden nap, de azt éreztem, ’miért?’. Mert azt éreztem hétről-hétre, hónapról-hónapra, hogy nem javul. De mennem kellett minden nap. Rehabilitáció, kezelések, és nem segített semmi. Volt olyan időszak, amikor azt éreztem, hogy kicsit jobb talán, de aztán megint nem volt jó. Ez egy hullámvasút volt. Ezért a freuburgi időszakra egy hullámvasútként tekintek, mert amikor elkezdtem játszani, jó játszottam, de mindig közbejött valami.”

Sallainak egy pszichológus nyújtott segítséget ebben az időszakban: „A klub ezt nem ajánlotta fel, de én beszéltem ebben az időszakban is pszichológussal. Nem tagadom, mert a profi focihoz ez is hozzátartozik, mert rendkívül sok dolog van, amit fel kell dolgozni, és lehet, hogy az ember ezt egyedül nem tudja megtenni, és kell segítség. Úgyhogy ebben az időszakban én beszéltem pszichológussal, aki segített. De említhetem a páromat is, aki tényleg minden nap ott volt mellettem, és támogatott.”

„Rendkívül sok külső hatás éri mondjuk a futballistákat, akár a futballpályán, akár a magánéletben, vagy például a médiából érkező üzenetek, írások. Sokszar annyira úgy összegyülemlik ez az emberben, hogy lehet, ki kell beszélnie magát egy olyan embernek, aki ténylegesen tud segíteni. Én ezért fordultam pszichológushoz, de jó hatással volt rám. Akinek ilyesmi problémája van, annak tudom ajánlani. Mert tényleg pozitív dolog. Sokan azt gondolják, hogy rossz dolog pszichológushoz járni, mert ’minek?’, meg máshogy tekintenek akkor az emberre, de én azt gondolom, hogy jó, és pozitív hatásai lesznek utána” – foglalta össze Sallai, miért is hasznos, ha pszichológushoz fordul az ember.

Sorozatunk első epizódja elérhető elérhető a Sport TV podcast-felületein, facebookon és a YouTube-on is. A következő epizód április hatodikán, hétfőn kerül fel ezekre a csatornákra.

Cookie beállítások