Nagy László az MKSZ, bajnokságokat lezáró döntéséről • SportTV

Nagy László az MKSZ, bajnokságokat lezáró döntéséről

2020. 04. 09. 20:10    
Olvasási idő: 2 perc

A Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége csütörtökön befejezetté nyilvánította a 2019/20-as hazai bajnoki és kupasorozatokat. A nemzetközi kupákban való indulási jogot a 2018-19-es bajnokságban elért eredmények határozzák majd meg. Ezekről is beszélt Nagy László, az MKSZ alelnöke a Sport TV Mai helyzet című műsorában. Azt is elárulta, Veszprémben a játékosokat most kényszerpihenőre és kényszerszabadságra engedték.

Nagy László tavaly ilyenkor még játékosként. (Fotó: handballveszprem / Vörös Dávid)

Fájdalmas döntést kellett meghoznia az MKSZ-nek, a koronavírusjárvány miatt befejezettnek tekinti a 2019-20-as bajnokságot, és a nemzetközi kupában majd azok a csapatok indulhatnak, akik 2018-19-es szezonban jogot szereztek erre. Mérlegelniük kellett, mert tudták, nem tudnak olyan döntést hozni, ami mindenkinek jó, de olyat akartak, amiben a károkat minimalizálják. Az egyik legnehezebb helyzetbe a Siófok került, a klub már be is jelentette holnapján, hogy később majd hivatalos állásfoglalást ad ki az ügyben. Most második helyen állt a bajnokságban a Győr mögött, de miközben tavaly bronzérmes volt. „Ezt most kicsit globálisan szeretném érzékeltetni. A kiscsapatoknál ugyanez a helyzet, és tiszteletben kell tartani. Pont ebből kifolyólag nem hirdettünk bajnokot, és nem hirdettünk dobogósokat. Az idei esztendőt egy ilyen kidobott esztendőnek kell elkönyvelni, mintha meg sem történt volna. Igen, ha konkrétan rákérdeztél a Siófok esetére, akkor igen, női szinten ők lehetnek a szenvedő alanyai.”

A helyzetnek súlyos anyagi következményei lehetnek. „Jó döntés nem születhetett. Amit mérlegeltünk, hogy minél kevesebb kárt okozzunk kluboknak, játékosoknak. Nem venném azt figyelembe, hogy más sportágakban mi a tendencia. Valamilyen szinten persze érinti a kézilabdát, mert nyilván a kluboknál be kell, hogy következzen a bércsökkenés, és nem csak Magyarországon, hanem más országokban és más sportágakban is így zajlik. Ezt emberileg kell megközelíteni, és lojálisnak lenni a világgal, amiben jelenleg ez történik. Az a legkevesebb, hogy a bérünknek egy részéről le kell, hogy mondjunk. Abban bízunk, hogy ez a járvány belátható időn belül befejeződik, és pár hónapon belül normalizálódik a helyzet, és újra tud majd kézilabdázni mindenki.”

„1-2 klub esetében veszélyben lehet a megélhetés, adott esetben csapatot is számolhatnak fel, ezt természetesen mi semmiképpen nem szeretnénk, és alelnökként arra bíztatok minden klubvezetőt, hogy a legvégsőkig igyekezzenek kitartani, és bírni a terhet, amennyire lehet, ne engedjék el a játékosokat, illetve ne kelljen a csapatot felszámolni” – reagálta Nagy László arra a kérdésre, hogy ebben a válságban akár klubok

Nagy László a Telekom Veszprém sportigazgatójaként kitért arra is, hogy a klubnál hogyan befolyásolja a felkészülést ez a döntés annak fényében, hogy a Bajnokok Ligáját még nem fújták le. „Az MKSZ döntését megvártuk. Eddig kötelezőek voltak az edzések, viszont erre az információra való tekintettel nem lesznek kötelezőek a házi edzések. Természetesen majd várjuk, hogy a BL-ben mikor tűznek ki konkrét időpontot, és annak fényében kezdjük el, vagy folytatjuk a felkészülést, nem is tudom, hogyan fogalmazzak. A lényeg, hogy a játékosokat most kényszerpihenőre és kényszerszabadságra engedtük” – mondta a sportigazgató, aki arról is beszélt, hogy információi szerint az EHF két héten belül hozza meg döntését arról, hogy folytatja-e a sorozatait, és ha igen, akkor hogyan.