A Telekom Veszprém nem fizet a menedzsereknek a kialakult helyzet miatt • SportTV

A Telekom Veszprém nem fizet a menedzsereknek a kialakult helyzet miatt

2020. 04. 11. 21:38    
Olvasási idő: 2 perc

A Sport TV “Kézivezérlés Extra” című sorozatában magyar klubvezetők mesélnek a viszontagságos mindennapjaikról. Ezúttal Csík Zoltán, a Telekom Veszprém vezérigazgatója volt Ágai Kis András és Borsos Attila vendége. Elmondta, a menedzserek ebben a szezonban nem kapnak jutalékot a klubtól a koronavírusjárvány miatt, illetve hogy a klub majd megpróbálja kompenzálni a bérleteseket.

Csík Zoltán egy Veszprém-meccsen. (Fotó: handballveszperm.hu / Vörös Dávid)

Egy héttel ezelőtt Szűcs Ernő Péter, a MOL-Pick Szeged elnöke nyilatkozott arról a Kézivezérlés Extrában, hogy nem volt könnyű megállapodni a klub játékosaival a koronavírus-járvány miatti fizetéscsökkentésről, amely végül 25 százalékban lett megállapítva, és fixálták az euró árfolyamát. A veszprémi klubnál is ez a döntés született, a játékosok is egységesen 25 százalékkal alacsonyabb fizetést kapnak majd, és az euró árfolyama fixen 330 forintban lett meghatározva. Az kommunikációs zavar volt, hogy Veszprémben egyesével állapodtak meg a játékosokkal, mert az első pillanattól az egységes megegyezésre törekedtek, mondta el Csík Zoltán, a Telekom Veszprém vezérigazgatója a Sport TV Kézivezérlés Extra című műsorában. Mint mondta, ez a csökkentés nem volt alku tárgya a játékosoknál.

„Például a menedzseri díjak a fizetésekhez vannak igazítva. Én írtam az összes menedzsernek egy nagyon kedves, de roppant egyértelmű levelet, hogy nem fizetek semmilyen menedzseri díjat. Miért? Azért, mert a játékos nem játszik, azért, mert ha csökkentjük a játékos fizetését, és utána majd visszaszámolja. Ugyan már. Ezt a sort én kivettem az Excel-táblámból. De ugyanígy a játékosok is kivették a saját sorukat, hogy nem lesz magyar bajnoki cím után járó premizálás. Egyébként a speciális ekho-s adózási rendszerrel egy nagyon komoly mozgásteret adott a kormány, ami a sportra van szabva. Van egy megállapított minimálbér, és a fölötti a sportolói fizetés, hívjuk bónusznak. Ezen kívül vannak eredménybónuszok, amik most nem lesznek” – nyilatkozta a klubvezető azzal kapcsolatban, hogy csak az alapfizetést vagy a prémiumot is érinti ez a csökkentés, és hogy ez egy bonyolult munkajogi folyamat. Ráadásul a szponzori bevételek Veszprémben is gyakran eredményekhez vannak kötve.

A veszprémi aréna minden BL-meccsen teltházas, a szurkolók között nagyon sok a bérletes. Felmerült a kérdés, hogy őket megpróbálja-e kompenzálni a klub. „Épp a mai napon (pénteken) indítottunk el egy Telekom Veszprém keresőoldalt, ami egy Google-lel kötött szerződés, és az ebből befolyó bevétel úgy gondoljuk, jelentős lesz. Azt arra szeretnénk fordítani, hogy kompenzáljuk a bérleteseket, tehát a következő szezonban az ebből a tevékenységből, aktív weboldalból származó bevételünket arra fogjuk fordítani, hogy csökkentsük azt a kárt, ami a bérleteseket érte. Mindent megpróbálunk, mert nyilván méltánytalan a helyzet. Én tudom, hogy van olyan nyugdíjas, aki az utolsókat kuporgatja össze, hogy el tudjon jönni, és meg tudjon venni egy bérletet. Ez a szociális érzékenység nem veszett ki belőlünk, megpróbáljuk a legtöbbet kihozni belőle” – árulta el Csík Zoltán. Aki azt is elmondta hogy büszke a játékosaira, mert a klub egy olyan mobil ultrahang gépet vásárolt a játékosokkal együtt a Csolnoky Ferenc Veszprém megyei kórháznak, amely nagy segítséget jelent a koronavírus elleni harcban.

Csík Zoltán úgy véli, a kézilabda nehezebb helyzetben van, mint a labdarúgás a közös edzéseket illetően, nem lesznek most még közös edzések, és a játékosokat hazaengedte a klub. „A kézilabdát kézzel játsszák, egészen komoly kontaktsport, és míg a focisták elpasszolgatnak, meg nem találkoznak, meg nem mennek oda ütközni, azért a kézilabdázókra ez nem nagyon jellemző. Hogyan lehet azt megoldani, hogy úgy eddzen valaki, hogy ne kerüljön másfél méter közelségbe, például egy védőjátékos a beállóshoz…?”*

Az EHF április 24-én jelenti be a nemzetközi kupákkal kapcsolatos terveit. A Telekom Veszprém csoportja második helyén végzett, és a Wisla Plock ellen játszana nyolcaddöntőt. Annak megnyerése esetén a MOL-Pick Szeged – Vardar Szkopje párharc győztesével játszana a Final4-ba jutásért.

*A beszélgetés még azelőtt készült, mielőtt hivatalos lett, hogy egy veszprémi játékos elkapta a koronavírust.