Michael Jordannek saját tequilája van, LeBron James balkezes • SportTV

Michael Jordannek saját tequilája van, LeBron James balkezes

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2020. 05. 05. 18:29    
Olvasási idő: 4 perc

Egy nap alatt két olyan dolgot tudtam meg Michael Jordanről és LeBron Jamesről, amitől leestem a szék alá. LeBron James a kosárlabdapályán kívül balkezes, Michael Jordan mellett pedig tequila van a The Last Dance-ben, mert konkrétan saját tequilája van.

Michael Jordan, a szivar, és a tequila. (Fotó: nss_sports_ / twitter)

Gondolj LeBron James legszebb megmozdulásaira, meccsnyerő dobásaira, egykezes zsákolásaira! Ugye, hogy ezeket szinte mind jobbkézzel csinálta? Na ugye.

A hét elején történt, hogy elkezdtem olvasni Brian Windhorst „A LeBron-vállalat” című könyvét. Az utóbbi időben egy picit rácsavarodtam az NBA-könyvekre, nem igazán olvastam más irodalmat. Ezért eldöntöttem, a The Book of Basketball, Roland Lazenby Jordan-könyve, a Mamba Mentality és a The Jordan Rules egymásutáni elolvasása után felállítok egy olyan szabályt, hogy két NBA tematikájú könyv között legalább egy teljesen másról szóló alkotás veszek elő. Nem árt, ha az ember kicsit kiszélesíti a látókörét. Így került a kezembe a „Ferencvárosi koktél” Moldova Györgytől. Mészáros Ábelnek ezúton is köszönöm, hogy posztolt belőle egy idézetet facebookra, ami kedvet csinált hozzá. Ezzel a kötettel együtt szereztem be Brian Windhorst „LeBron-vállalat” című könyvét is a könyvesboltban.  Jó móka volt H. Kovács sztorijait olvasni, meg is hívnék valakit egy fröccsre, ha fel akarnám váltani, az új hetvenöt forintosomat…

De a Lakinger Béla zsebcirkáló kalandjai után visszatértem az NBA-hez, és LeBron Jameshez. Kíváncsian vártam, Windhorst – akinél bennfentesebb ember nem nagyon van az újságírók között LeBron James életében, mert már gimnazista kora óta követi James pályafutását – milyen újdonságokkal tud szolgálni. Nem értem még a végére, de kb. a harmadik oldalon írt egy olyat, amitől leestem a székről.

LeBron James a kosárlabdapályán kívül balkezes.

Mi van???? – gondoltam magamban. Két válasz lehetséges: Vagy az, hogy 17 éve átsiklottam folyamatosan ezen az információn, vagy az, hogy egyszerűen nem találkoztam még vele. Magam sem tudom. Pedig tényleg, LeBron James a kosárazáson kívül mindent balkézzel csinál.

Ezen a sajtótájékoztatón mondja azt, hogy ő sem tudja, miért lett jobbkezes a kosárlabdapályán, és talán Michael Jordan és Penny Hardway miatt van, akiket utánozni akart.

Egyébként, ha nagyon muszáj, ballal is meg tudja oldani az alapokat:

Nem tudom, mit tartogat még a könyv, de ha úgy nézzük, elég erős volt a nyitás az én szempontomból.

Michael Jordan és a whiskey – whiskey???

Nyilván mindenki észrevette, aki csak egy percet is látott az ESPN és a Netflix közös produkciójából, a The Last Dance-ből, hogy Michael Jordan mellett egy szivar és egy pohár whiskey van. Ezer százalékig biztos voltam benne, hogy whiskey. A dohánytól és a nikotintól fáj a fejem, úgyhogy a szivar szóba sem jöhet, de azt gondoltam, a stílus miatt a második etap (3. és 4. rész) elé én is egy jó pohár whiskey-vel ülök le, mint Mike, és ha nem elég egy, majd újra töltök. Az persze világos volt már előtte is, hogy ugyan én sem olcsó pancsolt whiskey-t iszok, azért Jordan biztosan egy picivel extrább nedűt kortyolgatott a tengerparti vityillóban.

No, ugyanaznap, amikor megtudtam, hogy LeBron balkezes, az is kiderült, hogy Jordan nem whiskey-t iszik (nem is ivólét), hanem tequilát. A No Dunks podcastben beszélt róla Tas Melas, hogy Michael Jordan mellett az interjú közben tequila van. Kapufa, de legalább volt egy mosolygós estém, és egy enyhe fejfájásom kedd reggel.

Mert Michael Jordannek saját tequilája van.

Be is írtam a google keresőjébe, hogy Michael Jordan és tequila és egy remek Forbes-cikket találtam. Bizony, a Charlotte Hornets tulajdonosa három másik NBA-tulajjal együtt dobta piacra prémium tequila-márkáját, amely Cincoro Tequila névre hallgat. Jeanie Buss a Los Angeles Lakers, Wyc Grousbeck a Boston Celtics, míg Wes Edens a Milwaukee Bucks résztulajdonosa – ők Jordan üzlettársai a tequila-bizniszben Emilia Fazzalari mellett, aki a Cincoro vezérigazgatója. Nem véletlenül így fogtak össze. Egy tulajdonosi meeting alkalmával mentek el vacsorázni, és ott derült ki, hogy mindnyájan szeretik ezt az italt, ls kitalálták, hogy belefognak a dologba. A pohár tartalmáról azt legalább eltaláltam, hogy drága, mert Jordan kedvence az Extra Añjeo, melynek palackja 1600 dollár, azaz kb. félmillió forint körül van…Egyébként a palackok tervezésében részt vett az a Mark Smith, aki Jordan néhány cipőjét álmodta meg, és egyébként létezik azért félmilliónál olcsóbb palack is.

Szóval mindenkit arra buzdítunk, hogy olvassa el „A LeBron-vállalatot”, és nézze a The Last Dance-t, mert sok újdonságot tudhat meg a GOAT-vita két résztvevőjéről. Azt még nem derítettem ki, miért olyan véres Jordan szeme, pedig tudom, hogy sokakat az is érdekel. Viszont a Sport TV klasszikus NBA-meccseit se hagyja ki senki, mert szerencsére van nekünk ilyen szép számmal.

A heti program klasszikus NBA-ből a Sport TV-n:

Toronto Raptors – Indiana Pacers 1999-ből: május 06., szerda éjfél és 15 óra Sport1, illetve 21 óra Sport2

Vince Carter 1999. április elsején újoncként óriásit játszott a Pacers ellen, 31 ponttal, 11 lepattanóval, 6 gólpasszal, 2 labdaszerzéssel és 2 blokkal zárt. Ez volt a legjobb meccse újoncként.

Toronto Raptors – Cleveland Cavaliers 2005-ből: május 8., péntek éjfél Sport1, illetve 17 óra Sport2

LeBron James akkor az NBA történetének legfiatalabb játékosaként, 20 évesen és 80 naposan dobott legalább 50 pontot (azóta Brandon Jenning megelőzte). Egészen pontosan 56-ig jut a Raptors ellen, ráadásul 10 lepattanó, 5 gólpassz és 2 labdaszerzés is belefért neki. A történelem szempontjából az már nem is számít, hogy a Raptors nyeri a meccset.

Philadelphia 76ers – Toronto Raptors, a 2001-es keleti elődöntő hetedik meccse: május 9., szombat 00:30 Sport1 és 12 óra Sport2

Ez volt az a Raptors, amelyikben Dávid Kornél is játszott a szezon elején. Vince Carter és Allen Iverson is eszeveszett tempóban játszott, mindketten 30 pont felett átlagoltak a párharcban, és az utolsó pillanatig nyílt volt a hetedik meccs is. Carter sokan támadták a meccs után, mert aznap délelőtt elment átvenni a diplomáját a North Carolina egyetemre, és magángéppel repült Philadelphiába a meccsre. Csak annyit mondunk, amit itt elvett a Raptorstól a sors, azt adta vissza 2019-ben Kawhi Leonard dobásánál.

Cleveland Cavaliers – Philadelphia 76ers 1997-ből: május 9., szombat 22 óra és május 10., vasárnap 13 óra Sport2

A Válasz. Allen Iverson, a kétezres évek első felének egyik legmeghatározóbb kosárlabdázója újoncként 50 pontot dob a Cleveland Cavaliers ellen. A meccset a Cavaliers nyeri majd, de Iversont látni mindig öröm, főleg, ha élete első 50 pontos meccsét mutatják épp. Ugye az megvan, hogy a The Last Dance rendezője azért készíthette el a sorozatot, mert előtte ő csinálta az Iversonról szóló dokumentumfilmet? És mert Jordan imádja Iversont.

1986-os, 1988-as, 2000-es és 2011-es zsákolóversenyek

Vasárnap 18:30-tól látható lesz 4 felejthetetlen zsákolóverseny is a Sport1-en.

  • 1986-ból a 170 centis Spud Webb parádéja,
  • 1988-ból a legendás Jordan vs Wilkins párharc,
  • 2000-ből minden idők legjobb zsákolóversenyes teljesítménye Vince Cartertől,
  • 2011-ből Blake Griffin és az autó találkozása, és amikor Serge Ibaka tényleg a büntetővonal mögül zsákol

Forrás: No Dunks podcast, A LeBron-vállalat, Forbes