Az NBA lecseréli a Spalding labdákat • SportTV

Az NBA lecseréli a Spalding labdákat

2020. 05. 14. 10:26    
Olvasási idő: 2 perc

Mi az, ami minden NBA-s fotón ott van már közel negyven éve? Minden egyes agyonnézett NBA-s videóban látod, és ugyan nem feltétlenül figyelsz rá, de mégis ő a legfontosabb szereplő. A Spalding NBA-labda. 2021-től azonban már a Wilson-labda veszi át a helyét.

A megszokott Spalding-labda. (Fotó: Getty Images)

Gyerekként sokunknak olyan volt a Spalding-labda, mint egy álom. Egyenlő volt az NBA-vel. Azzal akartam játszani, olyat akartam, mert az NBA-játékosok is olyannal játszanak. Ott van minden NBA-s fotón, benne van minden NBA-s videóban, azt öleli magához Michael Jordan a bajnoki cím mellett a döntő utolsó meccse után, ott van a csapatfotókon a játékosok előtt, és még sorolhatnám….

Egy évvel azelőtt, 1983-ban lett az NBA hivatalos labdabeszállítója a Spalding, hogy Michael Jordan a ligába került, így nyilvánvalóan a márka az NBA megerősödésével és a globálissá válásával lett egyre ismertebb szerte a világon. Klasszikus, elegáns dolog volt a régi bőrlaszti, amin rajta volt David J. Stern aláírása, majd később Adam Silver szignója. Egy baki volt a lasztival kapcsolatban, amikor egy szintetikus terméket vezetettek be a ligában 2006-ban, de utálta minden játékos. Viszont vélhetően nem is a Spalding akart változtatni, hanem maga a liga, mert ugye a labda specifikációt ők határozzák meg. Utána visszatértek a klasszikushoz, és még 2021-ig azt használják majd.

Azonban 2021-ben ez a korszak véget ér, a Wilson fogja gyártani az NBA hivatalos labdáját.

Nem ismeretlen terep ez a cégnek, most is készít labdákat, ráadásul eredetileg is a Wilson volt az NBA beszállítója. Sőt, azt is meghatározta a liga, hogy ugyanazt a bőrt kell majd használni alapanyagként, ugyanúgy nyolcpaneles konstrukcióval kell dolgozni, és ugyanazoknak a specifikációknak kell majd megfelelnie. Ráadásul a játékosoknak is el kell fogadnia az új terméket, és részt vesznek majd a fejlesztésben.

Szóval minden ugyanolyan lesz a tervek szerint, csak épp a jól megszokott felirat lesz más…

A csere érinti a WNBA-t is, amely 2022-től vált majd, a G League-et, amely az NBA alatti szint az amerikai profi kosárlabdában, és majd a jövőben beinduló Africa League-et is.

Az Euroligáról nincs szó az amerikai sajtóban, de ez nem is meglepő, hiszen az nem tartozik közvetlen az NBA alá, viszont érdekes, hogy Hanga Ádámék is Spaldinggal játszanak az európai csúcssorozatban. Ez a modell a normál bőrszínű panelek mellett feketéket is tartalmaz.