Újra home darts – újra Wrighttal • SportTV

Újra home darts – újra Wrighttal

Sport TV avatar Sport TV 2020. 05. 26. 09:42    
Olvasási idő: 2 perc

A világbajnok Peter Wright ott van minden kezdetnél és végen – legalábbis eddig a PDC Home Tour sorozatában. Az első szakasz első napján az ő csoportjával indult a küzdelem – időlegesen ki is esett – , vele fejeződött be az első kör – sikerült javítania – , s most a második, playoffszakaszban is ő az első négyes „kiemeltje”. Most azonban már nem lehetséges újabb pótvizsga…

Ők harmincketten – a rájátszás teljes mezőnye (Fotó: pdc.tv)

A rájátszásban a lebonyolítási rend (négyes körmérkőzéses minitorma) és a holtversenyek eldöntése nem változott, az egyetlen újdonság, hogy a mérkőzések 6 nyert legig (best of 11) tartanak. Csak a győztes versenyző lép tovább, már az elődöntőbe.

Peter Wright az alapszakasz javítóvizsgájáról is csak éppen elégségessel csúszott át – csak jobb legkülönbséggel jutott tovább – , ideje lenne már valamit „villantania”. Bár a korábbiakból kitűnt, a „normál” korábbi eredményeknek nincs túl nagy hatása a home dartsra, az elég egyértelmű, hogy nagyon kiemelkedik a csoportból. Murray ellen ugyan nincs eredménye – a másik két erősebb játékosnak sincs – , de mind Jelle Klaasen, mind Cristo Reyes ellen erősen pozitív a mérlege. Érdekesség, hogy Klaasen ellen 17 meccsből 4-et is elvesztett, de ebből az első hármat sorozatban 2013 előtt, azóta egyetlenegyszer kapott csak ki a hollandtól, viszont 13-szor elverte.

Két erősebb riválisa közül a spanyol jobban áll a hollandnál, akit meglegyintett a gyanú szele, hogy nem korrektül mondott be egy kiszállót, de tisztázódott a szituáció azóta, a PDC hivatalos állásfoglalásban védte meg a viselkedése miatt amúgy sem közkedvelt versenyzőt.

Ryan Murray viszont nem azzal vélt ismertté, amit dobott, hanem amit ellene dobtak. A világelső Van Gerwen három éve az UK Open egyik selejtező vrsenyét két 9 nyilast is elért az ellene vívott mérkőzésen. Azóta csupán az UK Openre jutott el a major versenyek közül, de mindkétszer kiesett az első körben, a két évre szóló PDC Tour-kártyájátz viszont megszerezte. Az első körben 3-mal jobb legkülönbséggel maga mögé utasította Joe Cullent, akitől ugyan 5–4-re kikapott, de végül ő mehetett tovább, mer az angol is megbotlott, ő viszont nagyobb győzelmeket aratott Michael és Wattimena ellen.
A skótok viszont nem jártak valami jól a sorsolással – hárman vannak a 32-ben, de egyikük miár bizonyosan nem léphett tovább.

A Bundesliga újraindulása miatt ezt a napot csak felvételről tudjuk közvetíteni, de ez a dartsrajongókat aligha akadályozza meg a játéknap meccseinek megtekintésében…

DARTS, PDC Home Tour. Sport2 23:30 a 32. csoport mérkőzései (felv., kommentátor: Gyulai Miklós)

Kapcsolódó

PDC HOME TOUR, RÁJÁTSZÁS, 1. CSOPORT

A játékosok
Peter WRIGHT (skót).
Életkora: 50 éves. Világranglista-helyezése: 2. Legjobb eredményei: világbajnok (PDC, 2020), UK Open-győztes (2017). Az első körben 2. (1. csoport, 4 ponttal) és 1. (32. csoport, 4 p.)
Cristo REYES (spanyol). Életkora: 32 éves. Világranglista-helyezése: 46. Legjobb eredménye: vb-nyolcadddöntős (PDC, 2015). Az első körben 2. (29. csoport, 6 p.)
Jelle KLAASEN (holland). Életkora: 35 éves. Világranglista-helyezése: 48. Legjobb eredménye: világbajnok (BDO, 2006), vb-elődöntős (PDC, 2016). Az első körben 1. (7. csoport, 4 p.)
Ryan MURRAY (skót). Életkora: 32 éves. Világranglista-helyezése: 135. Legjobb eredményei: World Masters-résztvevő (2016). Az első körben 1. (20. csoport, 4 p.
A program
Wright–Murray (örökmérleg: –), Reyes–Klaasen (öm.: 5–4–0–1);
Murray–Klaasen (öm.: –), Wright–Reyes (öm.: 10–9–0–1);
Reyes–Murray (öm.: – ), Klaasen–Wright (öm.: 17–4–0–13)
Győzelmi esélyszámok: Wright 1.53, Klaasen 5.50, Reyes 6.00, Murray 9.00