Kezeljük már helyén Hanga Ádámot! • SportTV

Kezeljük már helyén Hanga Ádámot!

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2020. 07. 02. 17:41    
Olvasási idő: 3 perc

Hanga Ádám bekerült a spanyol kosárlabda-bajnokság második ötösébe, majd ezüstérmes lett csapatával Európa legerősebb bajnokságában. Sok sportszerető talán nem is tudja, milyen előkelő helyen van a magyar kosaras a sportág ranglétráján. Dávid Kornél az egyetlen NBA-t megjárt kosarasunk, de Hanga Ádám személyében is van egy NBA-színtű játékosunk.

Hanga Ádám 2019-ben megnyerte a Spanyol Kupát. (Kép: fcbarcelona.com)

Sokan hajlamosak nem helyén kezelni azt, amit elérnek a magyar kosárlabdázók külföldön. Legyünk őszinték, a sportág picit periférián van kezelve, ami egyfelől érthető, hiszen nincsenek olyan szintű magyar csapatsikereink, mint például kézilabdában vagy vízilabdában, és alapvetően az európai kosárlabda magyarországi ismertsége és megítélése nagyon távol áll a kontinens többi részén tapasztalható őrülethez képest. Vannak jó magyar csapatok, de azért ők nem képviselnek egy szintet olyan európai sztárcsapatokkal, mint például a Barcelona, ahol történetesen egy magyar kosárlabdázó, Hanga Ádám az egyik legfontosabb láncszem.

Nem is olyan régen kihirdették a spanyol bajnokság legjobb ötöseit.

A második csapatban helyet kapott az a Hanga Ádám, aki egész karrierjét kettes-hármas poszton töltötte, de a 2019-20-as szezonban végig irányítót játszott Barcelonába.

Már itt álljunk meg egy szóra! Karmesternek lenni a Katalánoknál azt jelenti, hogy ő osztogatja/osztogatta a labdát például Nikola Miroticnak (aki csak 29 éves, 2014 és 2019 között öt szezonban volt meghatározó játékos az NBA-ben, és önként igazolt Spanyolországba, most pedig Európa legjobban fizetett kosárlabdázója), esetleg más ex-NBA-s csapattársnak, mint Cory Higgins, Malcolm Delaney, Alex Abrines, Victor Claver, vagy épp Brandon Davies.

Igen erős névsor azért ez, nem? Mind a hatan játszottak legalább 2 szezont az NBA-ben.

Nikola Mirotic lett a spanyol pontvadászat MVP-je, és beválasztották a legjobb ötösbe is, a Barcelona keretéből Hanga Ádám az egyetlen másik játékos, akit idén ilyen a megtiszteltetés ért, ő a második csapatban kapott helyet. Ez alapján Hanga a Barca második legfontosabb játékosa pillanatnyilag, pedig ahogyan olvashattuk, azért van konkurenciája bőven. A liga második csapatában olyanok vannak vele együtt, mint Marcelo Huertas, Edy Tavares, Tornike Shengelia és Alberto Abalde. Utóbbit leszámítva a többiek mind szerepeltek valaha az NBA-ben.

Egyébként Hangát nem először díjazták így, még a Baskonia játékosaként 2016-ban a második, 2017-ben pedig az első csapat tagjának választották Spanyolországban, sőt 2017-ben az Euroliga legjobb védőjének járó díjat is megkapta. 2016-ban a ma már NBA veteránnak számító Tomas Satoransky is a második csapat tagja volt, mint Hanga. 2019-ben a londoni NBA-meccsen (Washington Wizards – New York Knicks) őt és a New York Knicks akkori játékosát, Mario Hezonját is kérdeztük Hangáról:

Elég hízelgő azért ez, nem? Satoransky ugye a 2019-20-as szezonban a Chicago Bulls kezdőirányítója volt, de korábban Washingtonban is nagyon fontos szerepe volt a Wizardsnál. A cseh az NBA előtt évekig játszott Spanyolországban Sevillában és Barcelonában. Hezonját 2015-ben ötödik helyen választották ki az NBA-drafton, de előtte három szezont Barcelonában játszott, és valóban viselte ő is a nyolcas mezszámot (egyébként a 23-ast is). Satoransky ezt  az Eb-meccset idézte fel, Hanga épp róla szórta meg magát:

Szóval nem levegőbe beszélt egyikük sem. De ha ők ezeket mondták, elhisszük nekik, ugye? És nyugodjunk meg,

Hangáról elismerően szólna Luka Doncic is, vagy bármely másik korábbi Euroligában szereplő kosárlabdázó. Ismerik, elismerik Hanga képességeit.

Talán fel sem fogjuk itthon, milyen előkelő helyet foglal el Hanga a sportágban. Ott van a legjobbak között, és tényleg elhihetjük nyugodtan, hogy ő igazából egy NBA-szintű játékos, csak a sors úgy hozta, hogy végül nem került át a tengerentúlra. Nem volt véletlen, hogy 2011-ben kiválasztotta a San Antonio Spurs, és ő lett az első magyar kosárlabdázó, aki elkelt az NBA-drafton. Többször is volt kint San Antonióban, úgy tűnt, komolyan számol vele a klub, és számolt is.

2017-ben (miután az Euroliga legjobb védőjének választották, és bekerült a spanyol bajnokság legjobb ötösébe) arról szóltak a hírek, hogy Hanga átkerül a San Antonio Spurshöz. Akkor még úgy tűnt, visszavonul Manu Ginóbili, és pont egy Hangához hasonló játékosra lenne szüksége a texasiaknak. Azonban Ginóbili maradt, és végül nem lett Hanga azon a nyáron a második magyar NBA-játékos, a klub rosszul kommunikált vele, és ekkor került San Antonio helyett Barcelonába. Nem sokkal ezután készítette ezt a videót róla a BBALL Daily, amiben elemzik a játékát:

„Hogy miért csinálók róla videót? Mert szerintem remek NBA-játékos lenne belőle, főleg a Spursben” – hangzik el.

Valóban, szinte száz százalék, hogy Hanga megállta volna a helyét San Antonióban is. Gondoljunk csak bele, milyen kiválóan használja az európai iskolából érkező, illetve remekül védekező játékosait Gregg Popovich. Szerintünk a Spurs hibázott, de az is tény, hogy Hanga Barcelonában a lehető legjobb helyen van, lenyűgöző, amit csinál, ezért sem véletlen, hogy most már egy 2022-ig (+ 1 év opcióval) szóló szerződése van a gránátvörös-kékekkel. Ráadásul a következő szezonban egy korábbi európai sztárirányító, Sarunas Jasikevicius lesz az edzője.

Hanga Ádám a magyar sport egyik legfényesebb csillaga, akinek a pályafutása példaértékű lehet sok fiatal sportoló előtt, mert kemény munkával Európa egyik legjobb kosárlabdázója lett. Az pedig, hogy az NBA-szerződés nem jött össze, egy fikarcnyit se legyen hatással ránk, ha a karrierjét értékeljük majd valamikor!

Klasszik NBA-meccseink a héten:

Az első két meccsen hat játékos pályára lép az 1992-es Dream Teamből, a harmadikon pedig Elvin Hayest és Willis Reedet is láthatjátok. Hamarosan készülünk majd egy kis meglepetéssel nektek.