Csendben elköszönt az NBA-től Kobe Bryant szárnysegédje • SportTV

Csendben elköszönt az NBA-től Kobe Bryant szárnysegédje

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2020. 07. 18. 10:40    
Olvasási idő: 5 perc

Pau Gasol az NBA történetének második legjobb európai játékos Dirk Nowitzki mögött. Ráadásul ő volt Scottie Pippen után talán a legjobb klasszikus értelemben vett szárnysegéd a ligában. Gasol búcsút intett az NBA-nek, és a hírek szerint Hanga Ádám csapattársa lesz egy évig Barcelonában.

Pau Gasol és Kobe Bryant 2009-ben. (Fotó: Getty Images)

A fentebb leírt gondolatokkal többen is fognak vitatkozni. Helyes! De a saját szempontjaim szerint jelenleg Gasol minden idők második legjobb európai játékosa Dirk Nowitzki mögött. Nyilván Giannis Antetokounmpo és Luka Doncic meg fogja előzni majd (remélhetőleg a karrierjükben nem következik be soha nagyobb törés), és lehet Drazen Petrovic is előtte lenne, ha nem olyan tragikusan fiatalon kellett volna búcsút vennünk tőle. Egyszerűen nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy 21 évesen mutatkozott be a ligában, és 38 évesen játszotta az utolsó meccsét, a 18 NBA-s szezonjából pedig 15-ön All-Star kaliberű teljesítményt nyújtott, és legalább háromszor meg tudott újulni ebben az időszakban.

Van abban valami romantika, ha a Barcelona saját nevelésű játékosa hazatér a Katalánokhoz negyvenévesen, hogy nevelőegyesületétől búcsúzzon majd el a profi kosárlabdától. Biztos, hogy  a tapasztalata óriásit lendít majd Hangáékon. Igaz, hogy a 2018-19-es szezon óta nem játszott tétmeccset, utoljára a Milwaukee Bucks mezét húzta magára, és papíron nemrég még a Portland Trail Blazers keretéhez tartozott, de a legtöbben akkor is Los Angeles Lakersből emlékeznek rá.

Ő volt Kobe Bryant tökéletes szárnysegédje éveken át, így a 2009-es és 2010-es bajnokcsapatban is.

Pedig az NBA-s karrierje nem Hollywoodban indult, hanem a Memphis Grizzliesnél még 2001-ben. Harmadik helyen kelt el a drafton a Barcelona teheteséges spanyol fiatalja (Kwame Brown és Tyson Chandler mögött. Utóbbi nem totális blama, de szegény Brown igen). Az Atlanta Hawks választotta ki, és azonnal elcserélte Memphisbe. Rögtön látszott, aranyhalat fogtak Tennesseeben. Ő volt az első nem amerikai játékos, aki megnyerte az Év Újonca díjat. Én úgy emlékszem rá, hogy az első felvételeket látva arra gondoltam akkoriban, hogy ez a srác picit olyan, mintha az európai Kevin Garnett lenne. A mai Gasolnál gyorsabb és vékonyabb volt, jól blokkolt, és látványosan zsákolt. Volt is egy klasszikus húzása egyébként Garnett felett, ami ebben a videóban is szerepel. Előbb megveri 1-1-ben, aztán Garnett már tehetetlen:

És nem csak fizikai értelemben voltak/vannak nagyon jó adottságai, hanem fejben is rendben van. Minden bizonnyal ő a liga történetének egyik legintelligensebb játékosa, és ez a pályán kívüli megnyilvánulásain is remekül látszik.

Egyfajta reneszánsz embernek tűnik.

Orvosi egyetemre járt, mert Magic Johnson betegsége miatt ő akarta felfedezni a HIV ellenszerét, de végül a kosárlabdát választotta. Rajong a művészetekért, különösen az operáért, saját alapítványai vannak, jótékonykodik, és több nagy nonprofit világszervezet arca is. Az Egyesült Államokban kórházakat segít, és tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeket támogat, küzd az éhező afrikai gyerekek megsegítéséért, de a női egyenjogúság egyik szószólója is.

A hat és fél év alatt, amit Memphisben töltött, háromszor is rájátszásba vezette a Grizzliest. Előtte a franchise soha nem járt ott, és az első pillanattól az utolsóig All-Star szinten játszott, de a gálán valójában 2006-ban szerepelt először.

A 2007-08-as szezonban kötötték meg az NBA történetének eakkor legegyoldalúbbnak tűnő üzletét, ennek keretében került Gasol a Los Angeles Lakershez. Csak hogy érzékeltessük, akkoriban többen is ezzel a címmel írtak akkor cikket a megállapodásról: „Mégis mit gondolhatott a Grizzlies?”

A csapat egyik legjobbját adták többek között azért a Kwame Brownért, akit a mai napig minden idők egyik legnagyobb draft-melléfogásának tartanak (Ne feledjük, Gasol előtt kelt el 2001-ben!), azért a Javaris Crittentonért, aki utána egy évvel már nem volt NBA-játékos, és Aaron McKie-ért, aki soha többet nem játszott a ligában. Teljesen hülyének nézték a Grizzliest, de utólag más perspektívába került azért a deal, mert a Lakers-csomag része volt az akkor még Európában játszó Marc Gasol is, akit 2007-ben a Lakers draftolt, de csak 2008-ba költözött át Amerikába. A többi már történelem, mert idővel ő döntötte meg a bátyó nagyjából minden franchise-rekordját.

Pau Gasol azóta elmesélte, hogy 2007 nyarán összefutottak Bryanttel egy barcelonai hotel konditermében, ahol nagyon jót beszélgettek, és arra jutottak, egyszer jó volna együtt játszani. Sok volt azért a bizonytalanság ebben a sztoriban, Kobe akkor épp el akarta hagyni a Lakerst, mert elege volt abból, hogy nem tudnak köré bajnokesélyes csapatot építeni. Gasol pedig nehezen tudta elképzelni, hogy a Memphis a Lakershez tudná cserélni. Maguk sem gondolhatták komolyan, hogy pár hónap múlva csapattársak lesznek. Pau életében új időszak következett, és most kellett először megújulnia, hiszen az alfahím szerepből

ő lett az NBA legjobb szárnysegédje, aki Kobe Bryantet segített jobbá tenni.

Azonnal működött kettejük között a kémia, arra is volt példa, hogy spanyolul beszélték meg a figurákat, hogy ezzel megzavarják az ellenfeleket (Kobe folyékonyan beszél olaszul, a spanyol attól már nincs oly távol). Hat és fél szezonon át szerepelt Los Angelesben, egészen addig, amíg nyilvánvalóvá nem vált, hogy Kobe Bryant achilles-szakadása után köré már nem tudnak bajnokesélyes csapatot építeni az aranysárga-lilák. Gasol három döntőt játszott: 2008-ban még nem voltak elegek a Garnett-Pierce-Allen féle Celtics ellen, azonban 2009-ben legyőzték az Orlando Magicet, majd egy évvel később bosszút álltak az ősi riválison a két évvel korábbi fiaskóért.

Gasol a két bajnoki címe mellett háromszor került be az All-Star csapatba a Lakerses időszakban, és ugyanennyiszer valamelyik All-NBA ötösbe.

2011-ben majdnem Chris Paulért, de nem jött össze az üzlet, 2012-13-ban volt egy nagyon rossz szezonja, amikor szenvedett Mike D’Antoni irányítása alatt, sérülései miatt nem is játszott sokat, és bár már nem volt fiatal. Azonban meg tudott úgy újulni a 2013-14-es szezonra, hogy a Chicago Bulls lecsapjon rá. Két fantasztikus, All-Star-szezonja volt a szeles városban. Elképesztő, hogy egy ilyen hosszú és sikeres karrier

legjobb meccsét ebben az időszakban, már 34 évesen játszotta: A Milwaukee Bucks ellen 2015 januárjában 46 pontot dobott, és leszedett 18 lepattanót.

Sőt, testvérével a 2015-ös All-Star-meccsen történelmet írtak. A Madison Square Gardenben ők ketten ugrottak fel a labdáért. Először fordult elő az All-Star meccsek történetében, hogy a két testvér egyszerre legyen kezdő, ráadásul ezzel a feldobással ez különösen szimbolikus volt.

2016-ban a San Antonio Spurshöz írt alá, és elfogadta azt, hogy Gregg Popovich a tőle megszokott módon a rutinos játékosait nem játszatja túl, de Gasol alapvetően jól gazdálkodott az idejével. Már Spurs játékosként lett a második európai játékos Dirk Nowitzki mögött, aki átlépte a 20 ezer pontos álomhatárt az NBA-ben, később a 10 ezredik lepattanóját is leszedte. Sőt,

Kareem Abdul-Jabbar, Tim Duncan és Kevin Garnett mellett pedig egy elit négyes tagja,

ők azok, akik karrierjük során elérték a 20 ezer pontos, 10 ezer lepattanós, 3500 gólpasszos és 1500 blokkos álomhatárt is.

A 18-19-es szezon már felejthetőre sikerült, a Spurs kivásárolta a szerződéséből szezon közben, a Bucks leigazolta, de csak három meccset játszott ott, megsérült, és meg kellett műteni a bokáját. 2019-ben Portlandbe szerződött, de ott már sosem lépett pályára. A közelmúltban elkezdtek arról cikkezni, hogy abban a Barcelonában folytatja, ahonnan 2001-ben kikerült az NBA-be, és onnan is szeretne majd visszavonulni.

A spanyol válogatott

Gasol esetében hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a spanyol válogatottban legalább olyan sikeres volt, mint a Lakersben. Elképesztően sokat játszott a különböző világversenyeken, és óriési sikereket ért el. Nyert világbajnokságot és háromszor Eb-t is, illetve van két olimpiai ezüstérme (Peking és London), és egy bronzérme is Rióból. 2001-től 2017-ig szerepelt a nemzeti csapatban. Szerencséjére vele kezdődött a nagy spanyol aranygeneráció, őt követve sorra termelődtek ki a spanyol szupersztárok ebben a sportágban: Juan Carlos Navarro, Marc Gasol, Ricky Rubio, Rudy Fernandez, Serge Ibaka, Nikola Mirotic és még sorolhatnánk… Többször is a tornák MVP-jének választották, és

2012-ben ő volt a spanyol olimpiai csapat zászlóvivője Londonban.

A 2017-es Eb-n Kolozsváron épp a magyar válogatott ellen lett ő az Eb-k történetének legtöbb pontot szerző játékosa, amikor megelőzte Tony Parkert. Szerencsés vagyok, mert ott voltam azon a meccsen, még látszunk is a videóban Buza Dani és Kovács Laci barátommal, mert pont a mi oldalunkon lévő palánknál dobta be a csúcsot jelentő triplát.

Egyébként az egyik legfőbb tanulsága annak, ha az ember élőben látja a Gasol testvéreket, az az, hogy hatalmasak és elképesztően erősek. főleg európai szemmel. Keller Ákos is kiváló fizikumú kosaras, de Marc és Pau mellett ő is vékonynak tűnt. Ez nyilván az NBA-s erőfejlesztésnek köszönhető, és egy NBA-meccsen ez nem olyan szembetűnő, mint amilyen az Eb-n volt.

Sok sérülés hátráltatta az utóbbi években, de bízzunk benne, hogy összejön az üzlet a Barcelonával, hogy ott teljesértékű munkát tud végezni, hogy Hanga Ádámmal jó csapattársak lesznek, és hogy a csapat jól muzsikál majd.

Nem vitás, hogy Gasol karrierje a sportpályafutása után is szárnyalni fog majd, akár az Egyesült Államokban, akár Spanyolországban képzeli el a jövőt. Orvos talán már nem lesz, de sikeres politikus vagy cégvezető könnyedén lehet.

Forrás: Wikipedia, és sok-sok egyéb cikk, amiket itt most nehéz volna felsorolni.

Aki pedig lelkes, és még régebbi Lakers-meccseket szeretne nézni, nálunk most megteheti!