Ennél erősebb üzenetet nem is küldhetne az NBA • SportTV

Ennél erősebb üzenetet nem is küldhetne az NBA

2020. 07. 31. 09:37    
Olvasási idő: 2 perc

Volt olyan, aki azt gondolta, azzal teszik a legtöbbet a játékosok a Black Lives Matter mozgalomért, ha nem kezdi újra a játékot az NBA-ben. Az NBA ezután mindent megtett, hogy kiálljon ezért az üzenetért, és a liga újrakezdésének napján ez történt:

A Lakers és a Clippers összekapaszkodva térdelt a himnusz alatt. (Fotó: Getty Images)

Nem csak ezen a meccsen történt ez, hanem a New Orleans Pelicans és a Utah Jazz összecsapásán is, de itt a himnusz alatt olyanok térdeltek a mögéjük kivetített zászló elé, és a Black Lives Matter felirat mögé, mint az NBA jelenlegi legismertebb játékosa, LeBron James vagy a 2019-es NBA-döntő legjobbja, Kawhi Leonard, illetve Anthony Davis vagy Paul George – tehát a legnagyobb sztárok.

A Los Angeles Clippers és a Los Angeles Lakers tagjai, színesbőrű és fehérbőrű játékosok és szakvezetők kapaszkodtak össze és térdeltek egységesen a parketten.

Pedig elméletileg ez tilos lenne az NBA szabályai szerint, de Adam Silver, a liga vezetője biztosított mindenkit arról, hogy a világ és az Egyesült Államok jelenlegi helyzetében mindenki kifejezheti így véleményét a meccsek előtt.

A himnuszt a Compton Kidz Club tagjai énekelték. Compton Los Angeles egyik legkeményebb környéke.

Ez egy mérhetetlenül erős üzenet. Aki nem ismerné a hátterét a himnusz alatti térdelésnek. Colin Kaepernick, a San Francisco 49ers egykori irányítója (akit a Wikipedia jellemzően előbb nevez polgárjogi aktivistának, mint futballirányítónak) 2016-ban kezdett el térdelni a himnusz alatt NFL-mérkőzéseken, hogy ezzel is tiltakozzon a faji egyenlőtlenségek miatt. Ez akkor rendkívüli módon megosztotta az amerikai közvéleményt, mert egyesek szerint ezzel azt mutatja, nem tiszteli a hazáját, és azokat az embereket, akik a hazájukért harcolnak. Azonban ezt követően többen is csatlakoztak hozzá, és 2017 szeptemberében az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump is megszólalt az ügyben, és kijelentette, hogy az NFL-tulajoknak ki kellene rúgni azokat a játékosokat, akik térdelnek.

2017-ben Kaepernick szabadügynök lett, azóta nem talált magának csapatot, sokan úgy vélik, éppen a térdelés miatt.

2020-ban azonban a Black Lives Matter mozgalom felerősödése után Roger Goodell, az NFL komisszárja is elnézést kért azért, hogy nem támogatták korábban Kaepernick ügyét.

A Lakers-Clippers meccs eredményét nem írjuk le pontosan, mert azt ma 14 órától a Sport2-n és 21 órától a Sport1-en meg tudjátok még nézni. Megéri, hiszen két bajnokesélyes sztárcsapat szoros csatájáról beszélünk. Aki pedig érdeklődik az NBA iránt, annak jó hír, hogy a szezon folytatásából rengeteg meccset közvetítünk élőben. Legközelebb ma éjjel a Milwukee Bucks – Boston Celtics találkozót. Szombaton este hattól Alley-oop, majd rögtön utána a Denver Nuggets – Miami Heat vár ránk, vasárnap pedig látható lesz a Boston Celtics és a Portland Trail Blazers csatája. Most kapaszkodjon meg mindenki! A jövő héten hétközben hétfőn, kedden és csütörtökön is adunk európai időben (19:30) NBA-meccset. Tartsatok velünk!