Gregg Popovich és a Spurs nem engedte el az NBA-rekordot • SportTV

Gregg Popovich és a Spurs nem engedte el az NBA-rekordot

2020. 08. 03. 15:45    
Olvasási idő: 3 perc

Eszméletlen a San Antonio Spurs. Senki sem gondolta azt a buborék kezdete előtt, hogy a Spurs két meccs után kézzelfogható közelségbe kerül a rájátszáshoz, ennek nem volt semmi előjele, és tessék. Lehet, nem szakad meg a sorozat, és egyedüli rekorder lesz a Spurs hamarosan?

Popovich magyaráz Drew Eubenksnek. (Fotó: Getty Images)

Sokszor, sok helyütt leírtuk már, hogy a San Antonio Spurs 1998 óta, azaz Tim Duncan újoncszezonja óta minden egyes évben eljutott a rájátszásig, hatszor egészen döntőig, és ezek alatt 5 bajnoki címet szerzett.

Ha 2020-ban is ott lenne a rájátszásban, egyedüli NBA-rekorder lenne a Spurs zsinórban elért 23 rájátszással.

A klub jelenleg a Syracuse Nationals/Philadelphia 76ers franchise-zal csúcstartó, amely 1950 és 1971 között vitte véghez azt a bravúrt, amit a Spurs eddig 1998 és 2019 között. Sokan megfordulat ezalatt a csapat körül, egyvalaki azonban állandó: Gregg Popovich. Ő az 1994-95-ös szezon óta dolgozik a klubnál, amelynek az 1996-97-es szezon óta vezetőedzője. Ha pontosítani szeretnénk, el kell árulni, hogy segédedzőként Tim Duncan is ott van a csapat mellett, de ő 2016-os visszavonulása után hivatalosan a 2019-20-as szezon előtt lett csak a stáb tagja.

Szóval a Spurs sorozata Popovich sorozata is egyben. Ebben a szezonban már többször úgy tűnt, hogy idén ér véget ez a hihetetlen széria. Egyrészt a keret egyszerűen olyan, ami nem tökéletesen passzol a jelenlegi NBA-be. A két legtöbbre taksált játékos, LaMarcus Aldridge és DeMar DeRozan is túl van már a harmincon, és egyikük sem nevezhető épp triplagyárosnak. Mondjuk az más kérdés, hogy LaMarcus Aldridge elkezd triplákat dobálni idén. Ez azért vicces, mert ő az a játékos, aki a jelenlegi NBA-ben legkevésbé hatékonynak tartott dobás nagymestere: Egy lépéssel a triplavonalon belülről dobálta a duplákat. Úgy néz ki, 34 évesen rá tudták szoktatni, hogy lépjen már picit hátrébb, és dobja bátran rá onnan, mert az sokkal hatékonyabb. Nem NBA-rekord, de 1,2 triplát így is vállalt meccsenként. A gond az volt, hogy ez nem párosult hatalmas sikerekkel a pályán.

Elúszni látszott a playoff a koronavírusjárvány előtt is már, de a Spurs végül felkerült a vigaszágra, és ott lehet Orlandóban. Igen ám, de Aldridge vállműtét miatt nem tudott beköltözni a buborékba.

Teljesen jogosan mondta azt minden szakértő, hogy a Spurs kiesik majd a rájátszásért vívott küzdelemből, és a Memphis-New Orleans-Portland hármas közül kerül majd valaki a legjobb nyolcba, és vélhetően lesz play-in a nyolcadik helyért. Persze, ez volt a papírforma. A lebonyolítás szerint amennyiben a tabella kilencedik helyén álló csapat négy meccsen belül lesz az Orlandóban záruló alapszakasz végén, akkor esélye lesz játszani a nyolcadikkal. Ha egymás után kétszer le tudja győzni, ő kerül be a rájátszásba.

A nyugati konferenciában a nyolcadik helyre hajtó csapatok közül mindenki játszott már két meccset, és most épp az a helyzet, hogy a Memphis Grizzlies továbbra is a nyolcadik, de zsinórban kétszer kikapott, míg a zsinórban két győzelmet szerző San Antonio Spurs a kilencedik, és csak kettő meccs a különbség kettejük között. Tehát a Spurs mehetne play-int játszani a Grizllies-zel. ITT a teljes tabella, látható, hogy a Grizzlies és a Spurs ki amelve sárgával. Nekünk a GB oszlop a fontos a táblázatból, a Grizzlies 19 meccsre van a Lakerstől, a Spurs 21-re. Ráadásul a Spurs épp két riválisát, a Sacramento Kingst és a Memphis Grizzliest győzte le az első két meccsén.

Nem szeretnénk előre inni a mefve bőrére, vagy ujjongani, hiszen nincs garancia arra, hogy ez lesz a végelszámolásnál, még hat meccset játszanak a csapatok, arra sincs, hogy egy play-in esetén a Spurs biztosan legyőzné a vetélytársát, DE úgy tűnik, és ez Popovich nagyságát bizonyítja, hogy a Spurs nem tud annyira rossz lenni 23 év után sem, hogy legalább kézzelfogható közelségbe ne kerüljön a rájátszáshoz. Akkor sem, ha valamelyest már mindenki temette a csapatot.

A Spurs 22-es aktív sorozata mögött második helyen a Houston Rockets áll héttel. A Warriors is hétszer jutott be zsinórban, de ők idén már nem juthatnak be a legjobbak közé.

8 meccs élőben, ebből 5 főműsoridőben:

A héten nyolc meccset közvetítünk, és persze Alley-oop is lesz, ráadásul hétfőn (ma), kedden, csütörtökön, szombaton és vasárnap is olyan meccset adunk élőben, ami európai főműsoridőben, 19 óra és 20 óra között kezdődik.

A hétfői és keddi menetrend: