Tegnap bojkottot hirdettek a sportolók Amerikában, de hétvégén folytatják az NBA-szezont • SportTV

Tegnap bojkottot hirdettek a sportolók Amerikában, de hétvégén folytatják az NBA-szezont

2020. 08. 27. 17:17    
Olvasási idő: 3 perc

A Milwaukee Bucks magyar idős szerint tegnap este 10 órakor nem állt ki az Orlando Magic ellen, ezzel tiltakozva a rendőri túlkapások ellen az Egyesült Államokban. Milwaukee Wisconsin államban található, 50 kilométerre Kenoshától, ahol a közelmúltban történt egy nagyobb publicitást kapó eset. Az éjszaka folyamán az összes NBA-csapat beállt a Bucks mögé, a tegnapi játéknap meccseit elhalasztották, még nem tudni, meddig gyűrűzik az eset. Később WNBA, MLS és MLB meccseket is halasztottak el. Ez megdöbbentette a világot, mindenki erről beszélt, de úgy néz ki, hamarosan folytatódik az NBA-szezon azután is, hogy a játékosok hallatták a hangjukat.

Üres volt a csarnok tegnap. (Fotó: Getty Images)

Tegnap előbb a Milwaukee Bucks, majd az egész liga megdöbbentette a világot azzal, hogy bojkottot hirdettek a játékosok. Azonban ma megegysztek a játékosok, a tulajdonosok és a liga hogy folytatódik az NBA-szezon. Erről tweetelt Adrian Wojnarowski, a legtájékozottab NBA-szakértő. A részleteket még nem tudjuk.

Jacob Blake ellenszegült a kenoshai rendőröknek, miután egy családi veszekedéshez riasztották őket, hátat fordított nekik, beült az autójába, és ekkor hétszer hátba lőtték úgy, hogy a gyermeke is az autóban volt. A családtól kapott információk szerint életben van ugyan, de vélhetően lebénult. Jacob Blake fekete. Kenoshában azóta polgárháborús hangulat van, tegnap egy 17 éves fehér fiatal két embert is megölt a tüntetéseken, ő állítólag szabadlábon védekezhet.

A Black Lives Matter mozgalom pár hónapja uralja a híreket az Egyesült Államokban, George Floyd halála hívta életre, ő volt az, akinek egy igazoltatás során 8 és fél percig térdeltek a nyakán, és hiába kérte, hogy szálljanak le, mert nem kap levegőt, ezt nem tették meg, ami Floyd életébe került. Az NBA-buborékban is fel van írva a mozgalom üzenete a mérkőzéseken használt parkettára, a játékosok pedig társadalmi üzeneteket írhatnak a mezükre a mérkőzések során, és térdelhetnek a himnusz alatt tiltakozásul.

Új szintet lép azonban az NBA és BLM közötti kapcsolat. Tegnap a Milwaukee Bucks játékosai megjelentek az Orlando Magic elleni meccs előtt a csarnokban, azonban nem léptek pályára, bojkottot hirdettek az eset kapcsán. A játékosok üzenetét George Hill és Sterling Brown olvasta fel:

Sterling Brown maga is érintett valamilyen szinten az ügyben, két és fél éve rendőri erőszak áldozata lett, miután éjszaka egy üzlet teljesen üres parkolójában Mercedesével beállt keresztbe két mozgássérült-helyre. A rendőri igazoltatás során anélkül, hogy komolyabban ellenállt volna sokkolózták és leteperték, majd egy estét fogdában töltött. Az erről készült felvételek azóta már nyilvánosságra lettek hozva, és igazolják Brown állításait a rendőrökkel szemben, akik fizikai ellenállásról írtak a jelentésben.

„Amikor kilépünk a pályára, akkor Milwaukeet és Wisconsint képviseljük. Azt várják tőlünk, hogy magas színvonalon játsszunk, hogy a maximumot nyújtsuk, és hogy felelősek legyünk egymásért. Mi tartjuk ezekhez a normákhoz magunkat, és ebben a helyzetben mi is ezt várjuk a törvényhozóktól és a bűnüldöző szervektől” – áll a közleményben. A csapat az öltözőjéből felhívta Wisconsin kormányzóját és a főállamügyészt is.

A twitter felrobbant az eset után, és rengetegen biztosították támogatásukról a Buckst, és jelezték, hogy a csapat mellett állnak ebben a helyzetben. Nem pusztán játékosok, de hírességek, korábbi legendák, sőt politikusok is, például Barack Obama is, az Egyesült Államok korábbi elnöke.

A TNT szakértője, a korábbi NBA-játékos Kenny Smith például a TNT stúdióját hagyta el élő adásban, hogy kiálljon a játékosok mellett.

A Milwaukee Bucks állítólag senkit nem értesített előre, sőt, néhány játékos elkezdte a melegítést, mielőtt megszületett a döntés az öltözőben.  Ennek ellenére a Bucks példáját követte később minden csapat, amire reagálva az NBA törölte a tegnapi játéknapot. A játékosok bojkottot hirdettek, és összehívtak a buborékban egy találkozót, amire minden, a buborékban tartózkodó NBA-játékos hivatalos volt. Ez az informátorok szerint nagyon érzelmesre sikerült, több más sztár mellett LeBron James is beszédet mondott, szavaztak arról, beszüntessék-e a szezont, és állítólag a Los Angeles Lakers és a Los Angeles Clippers tagjai voksoltak a teljes beszüntetés mellett, míg a többiek ellene. LeBron James pedig ezután felállt, és elhagyta a meetinget. Viszont más forrás arról beszélt, hogy ez nem egy végleges voksolás volt, csak egy felmérés.

Ma délelőtt a tulajdonosok is találkoznak, és azon dolgozik mindenki, hogy meggyőzék a játékosokat, folytassák a gazdaságilag egyébként is megtépázott szezont. Ezzel egy időben a játékosok is összeülnek egy újabb megbeszélésre.

Az NBA után a WNBA játékosai, illetve MLS- és MLB-csapatok is beálltak a kezdeményezés mögé. Ahogyan Alexandra Ocasio-Cortez, demokrata politikus jelezte twitteren, jogi értelemben ez nem bojkott, ahogyan a hivatalos kommunikációban hívják, hanem strájk.

A folytatás részleteiről később kapunk tájékoztatást, de az biztos, hogy ma sem lesznek mérkőzések. Amerikai idő szerint csütörtökön délután a versenyben lévő csapatok két-két játékosa találkozik majd, hogy egyeztessenek a forgatókönyvről. A hétvégén már biztosan újra látunk meccseket – ezeket az információkat Adrian Wojnarowskinak köszönhetjük.