Dollárszázmilliók múlnak azon, hogy lesz-e karácsonykor NBA • SportTV

Dollárszázmilliók múlnak azon, hogy lesz-e karácsonykor NBA

2020. 11. 03. 18:56    
Olvasási idő: < 1 perc

Sok mindent lehet mondani az NBA-re, de azt nem, hogy nem egy profi liga, azt semmiképpen. És ha egy profi liga tehet az ellen, hogy milliárdok repüljenek ki az ablakon, vélhetően tenni is fog. Ezért volt buborék, és ezért szeretnének már karácsony előtt, december 22-én szezonrajtot a liga vezetői.

LeBron James és ANthony Davis az NBA-döntőben. (Fotó: Getty Images)

Adam Silver arról beszélt a csapatok vezetőivel hétfőn, hogy jó lenne, ha mielőbb megállapodna a liga a játékosszakszervezet a 2020-21-es szezon rajtjáról.

Erre legalább 500 millió vagy 1 milliárd oka van mindenkinek.

Körülbelül ennyit (vagyis valahol 500 millió és 1 milliárd dollár között) bukna ugyanis a liga, ha csak januárban kezdődne el a szezon, és nem sikerülne legalább 72 alapszakaszmeccset játszani. Ugyanis az NBA december 22-én indítaná el a 72 meccsre tervezett szezont, amit még az olimpia előtt szeretne befejezni. Nem azért, hogy az NBA-játékosok mindenképpen ott lehessenek Tokióban, hanem hogy a tévés nézettségeket ne befolyásolja az olimpia. A 2020-as NBA-döntő volt minden idők legkevésbé nézett döntője, aminek rengeteg összetevője volt, többek között az is, hogy kivételesen már az NFL-szezonnal párhuzamosan zajlott, nyilvánvalóan elkerülnék az újabb konkurenciát. Csak szemléltetésképpen: Az Egyesült Államokban az idei döntő harmadik, második és első meccse (ilyen sorrendben) minden idők három legkevésbé nézett finálés összecsapása volt azóta, hogy vannak nézettségi adatok erről.

Egyébként is komoly pénzek este ki

A liga a koronavírusjárvány miatt elmaradt meccsekkel és egyéb költségekkel, továbbá a 2019-es kínai botránnyal már így is milliárdokat bukott, a 2019-20-as szezonban 10 százalékkal, 8,3 milliárd dollárra csökkent. A csarnokokban nem lehetnek majd nézők továbbra sem (legalábbis a szezon elején biztosan), a számítások szerint 40 százalékkal csökken majd a csapatok kosárlabdával kapcsolatos bevétele (BRI) a 2020-21-es szezon során. A pénz elég nagy úr, és azért olyan sok idő nincs a gondolkodásra, hiszen a mielőbbi rajt feltételeit is meg kell teremteni, már december elsején meg kell, hogy nyíljanak az edzőtáborok. Így lehetne a lehető legtöbb bevételt termelni a liga, a csapatok és a játékosok fizetése érdekében.

Amint elindul a 2020-21-es NBA-szezon, természetesen közvetítjük a Sport TV-n.

Addig egy kiemelten fontos még lesz a csapatok életében, november 18-án rendezik az NBA-draftot.