Nézők a gyepen az előkarácsonyi tizenegyespárbajban • SportTV

Nézők a gyepen az előkarácsonyi tizenegyespárbajban

2020. 12. 24. 14:48    
Olvasási idő: 2 perc

1970-ben, egy nappal Szenteste előtt zajlott le az első tizenegyespábaj a Német Kupában, méghozzá a Schalke, valamint a Wolfsburg részvételével. Na meg nézők százaival a gyepen.

Ötven évvel azelőtt, hogy a szerdai, mainzi részről egyetlen sikeres próbálkozást sem hozó tizenegyespárbaj végbement volna (a Bochum profitált abból, hogy három hazai játékos is rontott, Szalai Ádám például a lécet találta telibe), lezajlott a Német Kupa történetének első tizenegyespárbaja is, szintén különleges körülmények között.

Egy nappal Szenteste előtt, 1970. december 23-án a gelsenkircheni Glückauf-Kampfbahnon a Schalke és a Wolfsburg feszült egymásnak 7500 néző előtt. Az első meccs 2-2-vel zárult, akkor még ismétlésre volt szükség, aminek az 1-1-es végeredménye Scheer, illetve Eismann gólját követően már a 11. percre kialakult. Így 120 percet követően jöttek a tizenegyesek – és jöttek az emberek. Egyre többen kerültek a havas pályára, egyre jobban szűkült a kör a kapus és a rúgó között, mígnem egy szinte áttörhetetlen ovál alakult ki körülöttük.

Dieter Thun volt az első sikeres lövő a Német Kupa tizenegyespárbajai történetében, egyszersmind az egyetlen wolfsburgi, aki akkor nem hibázott. Merthogy utána Wolf-Rüdiger Krause, Wolfgang Simon, Wolfgang Matz és Ingo Eismann is rontott, míg a hazaiaktól Klaus Beverungen, Klaus Fichtel és Manfred Pohlschmidt is betalált, mindössze Hans-Jürgen Wittkamp, valamint Heinz van Haaren hibázott. De hogy még inkább emlékezetes legyen a párbaj: Matz hibája után, az ötödik sorozatban a Schalkénak már nem kellett volna lőnie, Günter Linn bíró azonban úgy döntött, neki is le kell tudnia a saját próbálkozását. A jelentések szerint azért, mert a játékvezető biztosra akart menni, és úgy érezte, ezzel tuti nem hibázik – így lett 2-1 helyett 3-1 a büntetőcsata végeredménye.

„Az emberek egyszerűen berohantak a pályára, és a tizenegyesek alatt körbeállták a tizenhatost” – emlékezett vissza a találkozóra Dieter Grünsch, a Wolfsburg kapusa. Gelsenkircheni kollégája, az akkor még csak 20 éves Dieter Burdenski fejében a mai napig ott vannak az összecsapás emlékképei: „Ma már teljesen logikus módon el sem lehetne kezdeni azt a tizenegyespárbajt. Akkoriban viszont senki sem gondolt a félbeszakításra. Akkoriban a lövőkről még nem voltak megfigyeléseink vagy statisztikáink. Az ösztöneim vezéreltek.”

És végül három kiemelkedő szám a kupa „tizenegyes-történelméből”:

239 tizenegyespárbaj zajlott le eddig a sorozatban, ebből öt a döntőben. A leggólgazdagabb párbaj az 1995-ös Sandhausen-VfB Stuttgart mérkőzésen zajlott le, a hazaiak 13-12-vel jutottak tovább.

16 alkalommal vett részt eddig tizenegyespárbajban a Mönchengladbach, ezzel csúcstartó, akárcsak a 11 elbukott ütközettel. A legtöbb győztes csatával, 11-gyel a Bayern München büszkélkedhet.

3 alkalommal kényszerült tizenegyespárbajra a Sachsen Leipzig és a Homburg, mindkettő elveszítette az összeset. A másik oldalon az Oberhausen és a Tennis Borussia Berlin áll háromból három megnyert csatával.