Történelmi este: Bemutatkozott az első női vezetőedző az NBA-ben • SportTV

Történelmi este: Bemutatkozott az első női vezetőedző az NBA-ben

2020. 12. 31. 11:42    
Olvasási idő: 3 perc

Sejtettük, hogy egyszer végre eljön ez a pillanat, sőt, rebesgették korábban azt is, hogy kaphat teljesjogú vezetőedzői állást is. Azonban 2020. december 30-ig kellett várni arra, hogy Becky Hammon hivatalosan is vezetőedző legyen egy NBA-meccsen. Ugyanezen a meccsen a 36 éves LeBron James is történelmet írt.

Becky Hammon eligazítja a Spurs játékosait. (Fotó: @NBA / twitter)

Az NBA tegnapi játéknapján lejátszották a San Antonio Spurs – Los Angeles Lakers meccset, amely a vendégek fölényesen megnyertek 121-107-re.

Az eredmény jelen esetben teljesen másodlagos, sőt harmadlagos, hiszen két szempontból is történelmi este szemtanúi lehettünk. A kosárlabdasport szempontjából hatalmas lépés, hogy először vált hivatalosan vezetőedzővé Becky Hammon alapszakaszmeccsen, és ezzel történelmet írt. Ő lett az első nő az NBA történetében, aki tétmeccsen vezetőedzőként ténykedik.

Alapvetően ez nem akkora meglepetés, Gregg Popovich segédedzőjének képességeivel mindenki tisztában van, de eddig még elmaradt a bemutatkozás. Most viszont, miután a mestert kiállították a második negyedben, Hammon vette át a karmesteri pálcát a legendás trénertől. Popovichot ismerve, az is lehet, hogy nem véletlen állíttatta ki magát, és már készült erre a momentumra. Hammon korábban a nyári ligában és előszezonban már látta el ezt a feladatot, de az alapszakaszban még nem. Tavaly még ilyenkor Tim Duncant írták be hivatalosan, de ő kiszállt a stábból

„Ez nyilvánvalóan nagy dolog, egy jelentős pillanat. 2007 óta vagyok ennek a szervezetnek a része, 2007-ben cseréltek San Antonióba, azóta vagyok a városban, és vagyok a Stars (San Antonio Stars, WNBA-csapat – a szerk.) vagy a Spurs tagja. Én is rengeteget fektettem, ahogyan a Spurs is, hogy épüljek, hogy jobb legyek” – nyilatkozta a meccs után az NBA történetének első női vezetőedzője.

És valóban, mielőtt bárki azt hinné, hogy Hammon nem érdemelte ezt meg, az böngéssze csak át Hammon játékospályafutását. Hatszoros WNBA All-Star. 2011-ben a nőiliga történetének 15 legnagyobb játékosa közé választották, 5 évvel később a legjobb húszba került. Az orosz válogatott bronzérmet szerzett a pekingi olimpián. 2014-ben az NBA történetének első főállású női segédedzője lett, amikor Popovich bevette a csapatába, 2015-ben ő dirigálta a csapatot a Summer League-ben – természetesen ebben is úttörő volt, és meg is nyerte a Spurs azt a tornát. 2017-ben a Milwaukee Bucks számításba vette, amikor General Managert keresett, sőt, a közelmúltban felmerült a neve, mint aki jelölt a New York Knicks vezetőedzői posztjára.

Ha valaki szeretne tudni az edzői képességeiről, ajánljuk neki Pau Gasol írását a The Players Tribune-ról. Csak egy rövid idézet:

„Játszottam Phil Jackson és Gregg Popovich keze alatt, akik a sportág legélesebb eszű elméi közé tartoznak. És én mondom: Becky Hammon jó edző. Nem azt mondom, hogy elég jó edző, nem azt mondom, hogy épp elég jó edző ahhoz, hogy túléljen, nem azt mondom, hogy majdnem olyan jó, mint az NBA férfi edzői. Nem.

Én azt mondom, hogy Becky Hammon NBA-szinten jó edző. Pont.”

Természetesen a Spurs mostani játékosai is méltatták edzőjüket, ahogy az ellenfél és az NBA legnagyobb sztárja, LeBron James is: „Ez egy olyan este volt, amikor elő kellett lépnie, hogy bemutassa, mit tud, és hogy mennyire szereti ezt a játékot. Nyilvánvalóan mindannyian tudjuk, mi mindent elért játékosként. Át kellett a gondolkodását alakítania a mi ligánkra, és kiváló munkát végez azóta, hogy itt van. Csodálatos volt hallani, ahogyan kiabálta a játékokat és figurákat. Nagyon szenvedélyes a játékkal kapcsolatban, gratulálok neki és gratulálok a ligának!

James is mérföldkőhöz érkezett. Tegnap ünnepelte 36. születésnapját, és ezen a napon

az NBA történetének első játékosa lett, aki zsinórban 1000 alapszakasz-mérkőzésen érte el a kétszámjegyű mutatót.

26 pontot szerzett. Legutóbb 2007. január ötödikén volt olyan meccse, amin nem szerzett legalább 10 pontot. Ez megsüvegelendő azért. James kritikusai egy meccset szoktak felhozni példaként, ami picit belerondít a képbe. A 2011-es NBA-döntőben volt egy nyolcpontos meccse, de ez a rekord az alapszakaszra vonatkozik.

Aki szeretne még egy kis NBA-t nézni 2020-ban, megteheti. Ma 12 órától a Sport1-en látható lesz a legutóbbi Alley-oop, ezt követően 13 órától a Los Angeles Clippers – Portland Trail Blazers meccs. Utóbbit 21:30-tól a Sport2-n is meg lehet majd nézni. A 19 órától látható Trash Talkban is lesz szó az NBA-ről természetesen.