A drafton senkinek sem kellett, most két NBA-rekordot is megdöntött • SportTV

A drafton senkinek sem kellett, most két NBA-rekordot is megdöntött

2021. 02. 03. 18:37    
Olvasási idő: 2 perc

Fred VanVleét már nyári szerződéshosszabbításával is bekerült az NBA történelemkönyvébe, a tegnapi Orlando Magic elleni mérkőzésen pedig hatalmas rekordokat döntött azzal, hogy 54 pontot hintett.

Fred VanVleet 2 pontja az 54-ből. (Fotó: Getty Images)

Alacsony, hiszen mindössze 183 centiméter, nem is olyan ruganyos. A manapság szokásos egy év helyett négy évet töltött az NCAA-ben a Wichita State csapatában, azokban sem volt kiugró a teljesítménye. 18 NBA-csapatnál vett részt edzésen a 2016-os draft előtt. Kettő felajánlotta neki, hogy kiválasztja a második körben, ha hajlandó utána a Development League-ben játszani 2 évig évi kb. 20 ezer dollárért. Ezt ő nem vállalta, ezért nem kelt el a toborzón.

Fred VanVleet, merthogy róla van szó, inkább kockáztatott, és egy olyan nyáron küzdötte be magát a Toronto Raptors 15-ös keretébe, amikor egyébként a kanadaiak épp tele voltak a posztján szereplő játékosokkal. Három nyáriliga-meccsre kapott először kontraktust, azokon kellett bizonyítani, hogy helye van az NBA-ben, és megérdemli az egyetlenegy szabad helyet a keretben. Ez sikerült is neki, és ennek egy garantált szerződés lett a jutalma.

A 2016-17-es szezonban percembernek számított, és közben rendszeresen a Raptors 905 elnevezésű farmcsapatban szerepelt, amellyel bajnoki címet szerzett a D-Leagueben. A Raptors egyébként méltán híres tehetséggondozásának eredménye, hogy VanVleet évről-évre egyre fontosabb szereplője lett a rotációnak, a 2019-es bajnokcsapatnak már fontos eleme volt, a 2019-20-as szezonban pedig stabil kezdőjátékossá nőtte ki magát. A 2020-as szabadügynökpiac egyik legnépszerűbb szereplőjeként beszéltek róla, aki azonban nem váltott csapatot,

mivel megkapta a legmagasabb olyan szerződést az NBA-ben, amit draftolatlan játékos írt alá.

4 évre, 85 millió dollárért kötelezte el magát.

Az összegből már kikövetkeztethető, hogy még az eddigieknél is többet várnak az irányító-hátvédtől. Bár a csapat borzasztóan (2-8) kezdte a szezont, azóta valamelyest sikerült ezen kozmetikázni (9-12), és VanVleet pillanatnyilag 20 pont feletti átlagot szállít. Más kérdés, hogy ezt jelentősen felhúzza a tegnap esti produkciója.

Az Orlando Magic ellen 123-108-ra megnyert találkozón ugyanis 54 pontot dobott, 11 triplát szórt be..

A Magic – Raptors összefoglalója:

Ez az 54 pont egyszerre a legtöbb, amit olyan játékos dobott, aki nem kelt el soha NBA-drafton, és egyben a legtöbb, amit valaha valaki a Toronto Raptors színeiben szerzett.

Egykori csapattársa, Demar DeRozan 52-es csúcsát adta át a múltnak. Állítólag korábban minden jobb meccse után írt neki a Raptors korábbi, a Spurs jelenlegi játékosa, hogy milyen béna, hogy nem tudja befogni. Hát most sikerült, és DeRozan gratulált is twitteren:

„Gratulálok a testvéremnek, Freddy V-nek. Kyle-nak (Lowry) a koros tomporával (ezt finomítottuk – a szerk.) ez nem sikerült. Örülök, hogy neked összejött. Én megmondtam.”

Rajtuk kettejükünk kívül a Raptors színeiben Vince Carter és Terrence Ross jutott még 50 fölé. korábban. Kyle Lowry is látta a kritikát, és nevetve fogadta. Azt mondja, örül, hogy a csapattársai ilyen meccseket játszottak mellette, és valóban öreg ő már ahhoz, hogy ilyen rekordokat érjen el. Ahhoz azonban nem az, hogy tripladuplát mutasson be, hiszen egy 14-10-10-es produkcióval rukkolt elő ő is.

A heti NBA kínálatunk:  Pénteken hajnalban a Dallas Mavericks – Golden State Warriors meccsel készülünk (1:30, Sport1), ezt pénteken este 8-tól is megismételjük a Sport2-n. Szombaton este 11-től a Sacramento Kings – Denver Nuggets, vasárnap 20 órától pedig a Phoenix Suns – Boston Celtics találkozókat lehet majd megnézni a Sport1-en. Továbbra se feledjétek, hogy csütörtökön 17:30-kor a Trash Talkban is lesz szó NBA-ről, míg szombaton 22 órától Csabi és Bazska vár titeket az Alley-oopban. Ha nem elég a tévés verzió, akkor hallgassátok őket podcastként is.