Hihetetlen az az aprólékosság, ahogyan Juan Carlos Pastor elemzi csapata és ellenfele játékát • SportTV

Hihetetlen az az aprólékosság, ahogyan Juan Carlos Pastor elemzi csapata és ellenfele játékát

2021. 03. 29. 15:07    
Olvasási idő: 5 perc

A Telekom Veszprém és a MOL-Pick Szeged BL-nyolcaddöntői előtt illusztris vendégek fogadták el a Sport TV Harmadik Félidő című műsorának meghívását. Nagy László, a Telekom Veszprém sportigazgatója beszélt a csapat keretének alakulásáról, így a kapus és jobbátlövő posztról, de Szita Zoltán és Ilics Zoran jövője is téma volt. A MOL-Pick Szeged vezetőedzője, Juan Carlos Pastor pedig fantasztikus bemutatót tartott arról, miért is ő a világ egyik legjobb kézilabdaedzője, és egy pár percig a szegedi öltözőben érezhették magukat a nézők. A Mister azt is elmondta, miért van szüksége a klubnak Marko Vujinra, és hogy szerinte mindenki megérdemel egy második esélyt, ami a szerb klasszisra is igaz.

Juan Carlos Pastor a Porto elleni mérkőzésen. (Fotó: pickhandball.hu)

Telekom Veszprém

A Telekom Veszprém a B-csoport második helyén zárta a BL-csoportkört, így a nyolcaddöntőben a Vardar Szkopje lesz az ellenfele előbb április elsején (csütörtök 18:30, Sport1), majd április 8-án (csütörtök 18:30, Sport1). A párharcnak egyértelműen a Veszprém az esélyese, de a Vardart soha nem szabad leírni, és erről Nagy László is beszélt a Harmadik Félidőben. A sportigazgató azonban a közelmúlt bejelentéseit is kommentálta, és megtudtuk, miért születtek meg az egyes döntések a csapatépítésben. Már hivatalos, hogy a magyar válogatott Székely Márton a Porto játékosa lett, a portugálok vele pótolják a tragikusan fiatalon elhunyt Alfredo Quintanát. Rodrigo Corrales és Vladimir Cupara párosával folytatják a bakonyiak, és Székely helyére nem terveznek új játékost igazolni: „Azt gondolom, hogy ilyen szinten három ilyen magas szintű kapust – mint Corrales, Cupara és Székely Marci – nem jó fenntartani, egészséges perceket sem tudod David Davis biztosítani, Marci sokszor nem is volt csapatban. Néha még azt is megkérdőjelezem, hogy két ilyen szintű kapus kell-e egy csapatba, de ők itt vannak ketten, ezért redukáltuk a létszámot kettőre. Rengeteget beszélgettünk az elmúlt időszakban erről David Davisszel, Sterbik Árpi kapusedzőnek is kikértük a véleményét, és abban maradtunk, hogy ha Marcinak lejár a szerződése, akkor őt nem szeretnénk tovább ültetni. Jött ez az egyébként sajnálatos hír, ami az ő szempontjából abban pozitív, hogy Portóba igazolt, és játékpercekhez juthat. Jövőre szeretnénk utánpótláskorú kapussal feltölteni a felnőtt csapatot abban az esetben, ha erre szükség lenne” – nyilatkozta a Harmadik Félidőben Nagy László. Kifejtette, hogy a jobbátlövő poszton is hasonló a helyzet, Jorge Maqueda és Omar Yahia marad a csapatnál, míg Kent Robin Tönnesen Szegedre igazol. Az ő helyére sem kívánnak szerződtetni senkit. Yahiával kapcsolatban kifejtette, hogy ő a következő 5-6 évben a világ kézilabdázásának meghatározó jobbátlövője lehet, ha töretlen lesz a fejlődése.

A magyar válogatottban és a Wisla Plockban remeklő Szita Zoltán szerződtetése is felmerült Veszprémben, hosszasan beszélgettek róla a vezetők, de egyelőre nem tér vissza a klubhoz: „Nem titkolt vágyunk volt, hogy Zoli visszakerüljön Veszprémbe, viszont amire mi szerettük volna használni, azt egyelőre még az ő pályafutásában nem láttuk, vagy nagyon kis részben. Arra gondolok, hogy David Davis fejében Szita Zolival kapcsolatosan az élt a fizikuma, illetve technikai, taktikai tudása alapján, hogy irányítóban és balátlövőben szerette volna bevetni. Balátlövőként a válogatottban és Plockban is bizonyította, hogy jó teljesítményre képes, viszont azon a poszton Borozannal, Laugéval – aki remélhetőleg felépül – megvagyunk, és ezért volt az David Davis gondolata, hogy irányító és balátlövő poszton is bevesse, azonban irányítóként még nem látta játszani. Ezért gondolta azt, hogy az ő visszaigazolása ebből a szempontból egyelőre nem lett volna szerencsés.”

A Vardar Szkopje elleni párharcról azt mondta a sportigazgató, hogy nem lesz sétagalopp, tiszteli a Veszprém az ellenfelet attól függetlenül, hogy nagy változásokon ment át a Vardar. Azt is elárulta, hogy David Davis szeretné meggyorsítani a játékot, és leredukálni a labdaeladásokat, illetve Nagy László szerint a védekezés is lehetne picit acélosabb.

Vardar Szkopje – Telekom Veszprém: április 1., csütörtök 18:30, Sport1 (élő)

Telekom Veszprém – Vardar Szkopje: április 8., csütörtök 18:30, Sport1 (élő)

 

MOL-Pick Szeged

Elfogadta a Harmadik Félidő meghívását Juan Carlos Pastor, a MOL-Pick Szeged vezetőedzője is. Ő a tervezett igazolásokról nem szeretett volna beszélni, mert úgy véli, mindig az aktuális célokra kell figyelni, és azokat a jelenlegi kerettel kell megvalósítani. A keretet a szezon során többször is sújtotta a koronavírusjárvány, így az eredmények alakulása miatt a Szeged hatodik helyen zárta az A-csoportot, és a BL-címvédő THW Kiel ellen kell játszania a nyolcaddöntőben március 31-én (szerda 18:30, Sport1) és április hetedikén (szerda 18:30, Sport1). Maga Juan Carlos Pastor is átesett a közelmúltban a koronavíruson: Jelenleg jól vagyok, köszönöm! Nem volt lázam, számomra ez nem volt egy erős, intenzív COVID, sokkal inkább egy tavaszi allergiának tűnt. Gyorsan felgyógyultam, és ugyanúgy dolgozom tovább a csapattal.”

„Napról-napra élünk, nyilvánvaló, hogy az év kezdete óta rengeteg incidens ér minket, a terveink minden héten változnak, és improvizatív módon kell reagálnunk. Értelemszerűen fontos mérkőzések várnak ránk, mindenkire szükség van, akkor is, ha csak 10 percről, emberelőnyös játékról vagy büntetőről van szó. A lényeg, hogy mindenki megőrizzen egy minimális egészségi állapotot. Nagyon nehéz előre tervezni, de ehhez már hozzászoktunk” – mondta arról, hogyan tud alkalmazkodni edzőként ahhoz, ha vagy egyáltalán nem, vagy épp nem csúcsformában tudja bevetni a játékosait a kihagyások miatt. A felkészülés mindig az aktuális állapot alapján zajlik, a Flensburg – Kiel meccset – amin nyert a Flensburg – már megnézte és kielemezte a Mister és a csapat. Úgy véli, fontos lesz a mérkőzés ritmusa, hogy a Szeged benne legyen a mérkőzésben, vezessen, és fizikálisan is bírja a keret, lehessen rotálni a játékosokat.

Sokakat meglepett, hogy a Szeged a Kiel elleni párharc előtt szerződtette a legutóbb a Vardarban szereplő Marko Vujint, aki egy 2008-as incidens óta – amikor veszprémi játékosként hetesből fejbe lőtte a szegediek kapusát, Nenad Puljezevicset – nem tartozott a szegedi szurkolók kedvencei közé Juan Carlos Pastor elmondta, miért volt szüksége a jobbátlövőre: Egy olyan játékosról van szó, aki főleg a támadásban kell, hogy kisegítsen minket, aki érti, tudja a kézilabdát. Jó 10 napja velünk edz, nem mondhatjuk, hogy ezer dolgot el tud végezni, de mindenképpen tud rajtunk segíteni, és az edzéseken már segített is, hiszen vannak játékosaink, főleg Kasparek, akit nem tudunk védekezésben és támadásban bevetni. Tehát egy olyan játékosról van szó, aki a támadásban használható, ezt nem fogja tudni hatvan percen át teljesíteni, nem is ezt kérjük tőle, de minden félidőben 10-15 percet vállalhat, Kasparek addig a másik oldalon tud játszani. Ez egy újabb opció, hiszen már jó ideje problémával küzdünk ezen a poszton.”

„Nem tudtam róla, eszembe sem jutott ilyesmi, és úgy gondolom, ebben az életben mindenkinek szüksége van második lehetőségre. Mindenki követ el hibákat, én is, én vagyok az első, aki felemeli a kezét. Emelje fel a kezét az, aki még életében nem hibázott! Úgy gondolom, a fiú megbánta, amit tett, és úgy gondolom, hogy megérdemli a további lehetőséget. Egy, a piacon rendelkezésre álló játékosról van szó, aki jól jöhetett a csapatnak, annak érdekében, hogy eredményeket érjünk el, és úgy gondolom, hogy a srác bocsánatot kért, és mindent meg is fog tenni a csapat érdekében. Egy fontos dolog, hogy hozzám képest ő nagyon jól tud magyarul, ami azt jelenti, hogy nagyon jól tud kommunikálni. Bencével, Ricsivel, Rostával nagyon jól megértik egymást, értelemszerűen szerbül és horvátul is remekül tud kommunikálni. Canellasszal is megértik egymást, hiszen együtt játszottak a Kielben, németül is beszél. Ebből a szempontból könnyebb őt beépíteni, mint más játékost. Nyíltan tud kommunikálni az egész csapattal gyakorlatilag. Én pedig mindenkit megértek, de mint jeleztem, mindenki megérdemel ebben az életben egy második esélyt” – mondta a vezetőedző a Marko  Vujinnal kapcsolatos esetleges feszültségekről. – Nyilvánvalóan azért jön, hogy Kaspareket kisegítse. Azt is meg kell nézni, hogy amennyiben nem válik be, akkor is formában tartsuk. Hosszabb távon is gondolkodunk benne, megpróbáljuk megtalálni a pozícióját. Valóban, Zsoltihoz hasonlóan fogjuk őt is bevetni. Érti a kézilabdát, tapasztalt játkosról van szó, ismeri a Kielt, és mindenképpen segíteni próbál majd, ahogyan az edzéseken is mindent megtesz.”

Kapcsolódó

Marko Vujin

Marko Vujinnak készült egy hosszabb beszélgetés is, aminek egy részletét láthattuk a Harmadik Félidőben. Teljes egészében április másodikán (pénteken, 16:45, Sport1) lehet majd megnézni: „Az első nap, amikor kijött a hír, a social mediában kaptam pár üzenetet, ami nem volt szép, de egyet is értek ezekkel az emberekkel, ők azok az igazi szurkolók, akik nincsenek még túl azon a történeten, ami 2008-ban történt. Más szurkolóktól kedves és aranyos üzeneteket kaptam, ők azt mondják, tisztelnek engem, mint játékost, és csak azt szeretnék látni, hogy jól játszok és lövöm a gólokat szegedi mezben. Nem úgy alakult a meccs, ahogyan szerettük volna, és az utolsó percben történt ez, hogy fejbe találtam szegény kapust, amit nagyon sajnálok. Meccs után egyből kaptam sok sms-t és leveleket, például, hogy ne gyere többet Szegedre, mert nem biztos, hogy kijössz. Az a helyzet, hogy nem szándékosan csináltam, fej felett akartam ellőni, de eltaláltam, mert ő kijött majdnem négy méterre, és ott találtam őt fejbe. Ez volt az utolsó alapszakasz-meccs, utána kezdődött a rájátszás. Erre nagyon jól emlékszem, hogy az első meccsen itt Szegeden a negyedik percben engem Herbert Gáborfejbe talált úgy, hogy kórházba vittek itt Szegeden. Szerintem ez előtte már meg volt beszélve, hogy én az előző meccsen a szezon legjobb szegedi játékosát találtam el, azt úgy számolták, hogy 1-0 volt számomra, a következő meccsen úgy megkaptam, hogy elvittek a kórházba. Utána a rájátszás második, harmadik, negyedik meccsére ez már rendbejött.”

Kezeket fel! (benne egy exkluzív interjú Marko Vujinnal): április 2., péntek 16:45, Sport1

A Szeged – Kiel párharc előtti elemzés:

Juan Carlos Pastor egy nagyon alapos elemzést is bemutatott nekünk a Harmadik Félidőben, egy picit beleláthattunk a fejébe és a taktikájába, és kiderült, hogyan készül a Kiel ellen a Szeged. Leírni nem is lehet ezeket, érdemes inkább megnézni, hogy szedi részleteire a Flensburg – Kiel mérkőzés jeleneteit. A kézilabdaszurkolóknak és a sportág szépségeit szerető nézőknek ez a pár perc egy igazi aranybánya.

Miután Petur András azt mondta, hogy állítólag a játékosoknak azért nehéz megtanulni a Szeged taktikáját, mert a Mister a pálya minden négyzetcentiméteréről tudja, hogy ott mi történik, és mindenkinek a meghatározott ponton kell lennie, a Mister először jelezte, hogy ez nincs pontosan így, majd válaszolt: Annyiban így van, hogy amennyiben az ember a helyén áll, akkor jobb lesz a teljesítménye. Ha mást akar játszani, akkor kevesebbet fog érni, de ha a helyén van, akkor jobb teljesítményt fog nyújtani. Ennyire egyszerű ez.” A szegedi edzések aprólékosságát is felidézte: „Ilyen szempontól valóban nagyon specifikusak vagyunk, az igaz, hogy 15-20 centivel arrébb az már nem ugyanaz a dolog. Amennyiben a játékos a helyén áll, akkor jobban teljesít. Ez támadásban és védekezésben is kijön. Mi nagyon sokat játszunk a térrel és az idővel szintúgy. Vannak időbeli előnyök is, és ott a kulcs a védekezésben az, hogy ők ne alakíthassák ki ezeket az előnyöket, mi pedig támadásban igen. Az embernek mi a nehéz? Az emberek ahhoz szoktak hozzá, hogy az emberek ellen támadjanak, mi pedig a tér ellen támadunk. Ez az egyik titkunk.”

MOL-Pick Szeged – THW Kiel: március 31., szerda 18:30, Sport1 (élő)

THW Kiel – MOL-Pick Szeged: április 7., szerda 18:30, Sport1 (élő)