Dánok és románok a célkeresztben • SportTV

Dánok és románok a célkeresztben

2023. 03. 26. 11:37    

Vasárnapra is jut három női európai kupameccs az európai tavaszi nagy kavalkádból: két BL-és egy El-találkozó. Ezúttal közvetlen magyar érdekeltség nélkül, de a nap végén a „kézilabda-kibeszélőshow-ban”, azaz a Harmadik Félidőben természetesen a magyar női és férfcsapatok hétközi és hétvégi szereplése lesz a társalgás vezérfonala.

Harry Reinstad ezúttal a franciák kapuját veszélyezteti (Fotó: Getty Images)

ESBJERG–BREST  

 A dán és a francia szupercsapat csatáját választotta az EHF a Hét mérkőzésévé. Mindkét kapus remekelt az első mérkőzésen (28–25 az Esbjergnek Bretagne-ban), Anna Kristensen 18, Julie Foggie 14 védést mutatott be. A múlt heti volt öt találkozójukból az első, amikor a dán együttes le tudta győzni ellenfelét. A Brest negyedik alkalommal szeretne bejutni a negyeddöntőbe, az Esbjerg 40. győzelmére készül és harmadszori bejutásra a legjobb nyolc közé.
A góllövőlistát az Esbjerg norvég játékosa, Henny Reinstad vezeti 119 góljával, meccsenkénti 7.6-es átlaggal. A dán csapat az idényben egyetlenegyszer kapott ki otthon, az első fordulóban a Győrtől. Szerdán az Odense elleni 30–19-es sikerrel növelte önbizalmát, a Brestnek nem volt meccse a francia bajnokságban. Az Esbjerg jobbátlövője, a kétszeres világ-és négyszeres Európa-bajnok, 6-szoros BL-győztes Nora Mörk bizakodó: „A munka még messze van a befejezéstől. Jelenleg jó folyamatban vagyunk, sok győzelemmel, és szeretnénk ezt a lendületet megőrizni vasárnap is.” A franciák edzője optimista: „Az ehhez hasonló kettős összecsapásoknak mindig különleges ízük van, és tele vannak fordulatokkal. Lehetőségünk volt egy hetet készülni erre a visszavágóra, Dániába megyünk, hogy a lehető legjobb játékot játsszuk, ugyanazt az arcot mutassuk, mint az első meccsen, és fordítsuk meg a dolgokat, és kvalifikáljuk magunkat a negyeddöntőbe” – nyilatkozta Pablo Morel.
A párharc győztese a bukaresti CSM-vel mérkőzik meg a final fourba jutásért.

RAPID–KRIM

A Rapid nem vesztett hazai meccset bemutatkozó BL-évadjában, hat győzelem mellett egyszer remizett. Ez lesz a Krim 300. mérkőzése a BL-ben, csak a szombaton a Fradi ellen búcsúzó Buducsnoszt játszott többet, 318-at. Két évvel ezelőtt a Krim a rájátszás első mérkőzését is megnyerte 5 góllal (25:20), de a visszavágót hattal elvesztette (27:21). A szlovénok jobbszélsője, Jovanka Radicsevics csapata házi gólkirálya 87 góllal, egyben ötödik a sorozat idei eredményességi listáján, összesen 1065-ször talált a kapuba az első számú európai sorozatban. A Krim sosem nyert még meccset Romániában, eddig 13 meccsen egy döntetlent ért el, viszont 12-szer vesztett.

„Használjuk az arénában uralkodó légkört, hogy a lehető legnagyobb nyomást gyakoroljuk Krimre. A védekezésben jó megállásokra és kapusaink jó védésére van szükségünk ahhoz, hogy gyors töréseket szerezzünk. Bármi lehetséges, mint az első meccsen, ahol az első 15 percben öt góllal vezettünk. Bármi megtörténhet” – nyilatkozta Kim Rasmussen, a románok vezetőedzője.

NYKÖBING–R. VALCEA

 A Valceának sikerült megnyernie az első meccset, de korábbi hatgólos előnye a végére háromra olvadt. Az első mérkőzés volt a két együttes első nemzetközi találkozója. A Valceából Irina Glibko volt a meccs legeredményesebb játékosa, 7 gólt szerzett. Ezzel már 55-nél jár, s ezzel a sorozat góllistáját is vezeti.
A selejtezőkör második felének kezdete óta a Nyköbing 331 gólt szerzett 66.9%-os hatékonysággal, csak a Thüringen talált 11-gyel többször a kapuba. A dán együttes a múlt héten a hazai bajnokságban 40–34-re verte meg a Köbenhavn Handboldot, a Ramnicu Valcea szűk, 28–27-es vereséget szenvedett a Gloria Buzautól.

NŐI KÉZILABDA BL, a negyeddöntőbe jutásért, visszavágó. Sport1 13:35 Esbjerg Handbold–Brest Bretagne Handball (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea); Sport1 15:45 CS Rapid Bucuresti–Krim Ljubljana (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea).
NŐI EURÓPA-LIGA, negyeddöntő, visszavágó. Sport1 17:45 Nyköbing Falster Handbold–SCM Ramnicu Valce (kommentátor: Ágai Kis, András, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea); Sport1 19:30 Harmadik félidő kézilabda-show (műsorvezető: Petur András, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea).