Legutóbbi frissítés 2017. január 05. 09:10
Egyéni sportok

Levélben ajánlom! bezár

Az olimpiára követelik a dartsot

Fotó: EUROPRESS/AFP

A sikeres világbajnokság újabb adukat adott azok kezébe, akik azt szeretnék, hogy a darts olimpiai sportág legyen.

A nagyon sikeres világbajnoki döntő után idehaza többen, több helyen értekeztek a darts esetleges olimpiai bebocsáttatásáról (a magunk részéről Novák Miklós alábbi soraival értünk egyet: „A játékhoz tagadhatatlanul úgy hozzátartozik a sör és a kocsmai hangulat, mint Wimbledonhoz a fehér viselet és a kenti herceg, de a darts ettől még megfelel a sporttal szemben támasztott kritériumoknak. Az esélyek egyenlők a küzdő felek között, a szabályrendszer tiszta és világos, és nem is szerencsejáték, hanem szaktudás kell hozzá."), csakhogy a magyar hangok ebben a témában aligha hallatszanak az égig. Nem úgy, ha Nagy-Britanniából érkeznek hasonló javaslatok.
Most éppen Sir Clive Woodward, a rögbi legendás alakja tett közzé egy publicisztikát, amelyben követeli, hogy a dartsot azonnal vegyék fel az olimpiai programba. Szerinte a korábbi vád, miszerint a sportág brit dominanciájú, már nem állja meg a helyét, hiszen világszerte népszerű sportágról van szó, amelynek csaknem 100 országban van nemzeti szövetsége, és amelyet bárki megtanulhat és gyakorolhat.
„Emberközeli sportág. Az olimpiai programból pedig napjainkban pont azok a sportágak hiányoznak, amelyek két lábbal állnak a földön. Ha a darts holnap olimpiai sportág lenne, egyik napról a másikra több millió 15 és 65 év közötti nő, valamint férfi előtt adódna lehetőség arra, hogy olimpiai bajnok legyen. Új távlatok nyílnának meg” – fejtegette Woodward.
Barry Hearn, a PDC elnöke, a darts promotere ennél sokkal visszafogottabban fogalmazott a Stuttgarter Nachrichtennek: „A darts nem illik az olimpia hangulatába. Ha csak az számítana, milyen ragyogó sport, mennyien nézik, mennyire szórakoztató, akkor természetesen az olimpián lenne a helye. De sajnos itt van a más sportokban rejlő borzasztó arrogancia is. A NOB vezetői látják a dartsot és húzogatják az orrukat. Sznobok. Rossz elveik vannak, nem ismerik fel az idő jeleit. A sportnak szórakoztatónak és inspirálónak kell lennie, olyan formában, ahogyan például a darts teszi. Ettől még sajnos nem éljük meg, hogy a darts olimpiai sportág legyen.”

(Sport TV)

Hozzászólás (0) Hozzászólok!

Eddig még senki sem szólt hozzá, légy Te az első!

Szólj hozzá!