Svédország 11. vagy Svájc 1. aranya? • SportTV

Svédország 11. vagy Svájc 1. aranya?

2018. 05. 20. 09:21    
Olvasási idő: 2 perc

Nem a tavalyi, az öt évvel ezelőtti döntő ismétlődik meg a dániai jégkorong vb-n. A tízszeres vb-győztes svédek a tízszeres vb-érmes svájciakkal találkoznak, akiknek azonban a két ezüstjük és 8 bronzuk mellett – még(?) – nincsen aranyérmük.

A svéd együttes az elődöntőben folytatta eddigi remek szerepléét, nyolcadik meccsén nagy fölénnyel, féltucat szerzett gól mellett shutouttal jutott be ismét a világbajnoki fináléba az Egyesült Államokat a kisdöntőbe utasítva. A másik ágon a torna ügyeletes meglepetéscsapata, Svájc a még magasabbra tett lécet is megugrotta. Már a negyeddöntőben a finnek elleni győzelme (3–2) is világszenzációnak számított, az elődöntőben a 26-szoros világbajnok Kanada ellen is sikerült ugyanezt megismételnie! A parádés csapat-, s ezen belül védőmunkát produkáló helvétek az egész hokivilág bámulatát kiérdemelték ezzel a két remekbe szabott playoffmeccsel.
Fél évtizeddel ezelőtt ugyanígy remekeltek a svájciak. Akkor veretlenül megnyerték csoportjukat – közben a társrendező svédeket is 3–2-re legyőzve – , majd a rájátszásban ugyanúgy két hokihatalmat múltak felül, mint most: Csehországot 2–1-re, a Team USA-t 3–0-ra verték meg. A döntőben aztán a háromkoronások 5–1-gyel vágtak vissza a csoportban elszenvedett vereségért.
A történelem némiképpen ismételni látszik önmagát. A két csapat most is egy csoportban szerepelt, egymás elleni ugyanott, a koppenhágai Royal Arenában játszották, ahol a vasárnapi döntőben összecsapnak. Azon a találkozón a svédek az első harmadban kétgólos előnyt szereztek, amely különbség 3-3 góllal mindkét oldalon megfejelve megmaradt a záró dudaszóig. Patrick Fischer edző csapatának az volt az egyik normál játékidős veresége, a másikat az oroszoktól szenvedte el egy ugyancsak szoros, 4–3-as mérkőzésen. S most mégis ott van a döntőben, a torna vége felé közeledve egyre szívósabb játékkal, hatalmas küzdőkedvvel, nagy mentális erővel. Ezek a szép erények aligha lehetnek elegendők a svédek elképesztő gyorsaságával, technikájával, dinamizmusával szemben, de emlékezzünk csak jó néhány más labdajátékcsapatra, amely esélytelenül elkapta a fonalat és egészen a végéig elgombolyította. Mondjuk például a görög focicsapat a 2004-es Eb-n, amelyet fordulóról fordulóra elparentáltak, aztán mégis Zagorakisz kapitány emelhette a magasba az Henry Delauney-serleget…
(A nyitó meccs megismétlését, az észak-amerikai derbit a bronzért a döntő előtt, csúsztatott felvételről közvetítjük.)

(Sport TV)

Jégkorong-vb. Sport2 18:15 Kanada–Egyesült Államok a 3. helyért (felv., kommentátor: Engyel István: szakkommentátor: Erdély Csanád), Sport2 20:15 Svédország–Svájc döntő (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Erdély Csanád és Szuper Levente)