Sallai lehet a Freiburg csodafegyvere? • SportTV

Sallai lehet a Freiburg csodafegyvere?

admin avatar admin 2018. 09. 12. 15:39    
Olvasási idő: 3 perc

Ha Sallai képes lesz úgy helyetbe kerülni mint Palermóban vagy az APOEL-nél, akkor még sok örömet okozhat Streich mesternek, illetve sok új (magyar) hívet szerezhet a Freiburgnak. Mindenesetre a görögök ellen már láthattuk, hogy nincs rossz formában, így minden adott egy jó freiburgi bemutatkozáshoz.

Mint ismeretes, Sallai Roland az átigazolási piac legvégén az SC Freiburg csapatához csatlakozott. Most bemutatjuk a Bundesliga legszimpatikusabb csapatát, hiszen a braunschweigi egyetem több mint négyezer drukker véleménye alapján elvégzett kutatásán a 36 első és másodosztályú Bundesliga csapat közül a Freiburg végzett az élen!

Az, hogy a Freiburg mínusz 4-es gólkülönbséggel áll, még nem hírértékű, hiszen a Fekete-erdő csapata, két éve 18 góllal rúgott kevesebbet, mint amennyit kapott (42-60), de 11 darab egygólos sikernek köszönhetően HETEDIK lett. Az, hogy 17.-ként kieső helyen tanyázik, már inkább hír, főleg úgy, hogy a góllövés egyelőre probléma. Mert ugyebár Christian Streichék az elmúlt idényben 32-56-os gólkülönbséggel végeztek. Annak fényében, hogy Nils Petersen november vége és január vége között nyolcmeccses veretlenségi sorozatnál KILENC gólt vállalt, ez több mint aggasztó. Ezeken a meccseken a Freiburg 16 pontot szorgoskodott össze, és az talán nem csak a szőrszálhasogatókat érdekli, hogy a maradék 25 találkozón csak húszat. Elmondható tehát, hogy a folyamatosan játékosokat vesztő csapatnak a védelme sem stabil, míg a támadósorban Grifo és Philipp távozását nem igazán tudta pótolni a múlt szezonban.

Streich nélkül nehéz?

Az új idényben egyelőre tartja a formát, hiszen máris öt gólt kapott, szemben az egy rúgottal. Pánikra azonban nincs különösebb ok, hiszen például Christian Streich vezetőedző eddig hátfájdalmai miatt  nem tudott leülni a kispadra, de a héten legalább már ő vezényelte az edzéseket.

A Frankfurt és a Hoffenheim elleni meccsen is voltak bőven lehetőségei, és sokat elmond az aktivitásáról, hogy a Bundesligában legtöbbet kapura lövők között Nils Petersen 8, Florian Niederlechner pedig 9 kísérlettel Szalai Ádám mögött dobogós a mezőnyében! Még csak azt sem lehetne mondani, hogy a freiburgi csatárduó nem kerül helyzetbe, hiszen 17 kísérletéből 11 a büntetőterületen belülről jött, és az XG (várható gólok) alapján 1,92 gólra lett volna jó. Nagyobb gond azonban, hogy a többiek rendkívül messziről és pontatlanul tüzelnek: a 33 freiburgi lövés fele a tizenhatoson kívülről jön, és a meccsenkénti 8 kísérlet a legtöbb a Bundesligában. Főleg az ötmilliós új igazolás, a korábbi hamburgi tehetség Gian-Luca Waldschmidt és az 1.3 milliós exbrémai Jerome Gondorf tehetne többet: 6 lövésükből 5 a tizenhatoson kívülről jött, 5 ráadásul mellé is ment. Rajtuk kívül a jól cselező bal oldali középpályás, Mike Frantz is adós a góllal, pedig 3 elég jó lehetősége is volt.

Sallai lehet az új Grifo?

Grifo freiburgi lőlapja – forrás Understat  –

(Magyarázat: minél nagyobb a kör, annál nagyobb a helyzet. Zölddel a gólt, pirossal a kaput elkerülő lövést, lilával a blokkolt kísérletet kékkel pedig a kifogott lövést jelöljük.)

Mivel a Freiburg a jelenlegi szezonban a 4-1-3-2-t, vagy a 4-2-3-1-et favorizálja, és ezeken a posztokon Frantz, Waldschmidt és Gondorf nem igazán hozta magát, adva van a lehetőség a három támadó középpályásposzt bármelyikén bevethető Sallai Roland számára, hogy bejátssza magát a csapatba. Sallai kreativitása, cselezőkészsége és lövőtechnikája révén némi szerencsével akár olyan sikeres szezonra is képes lehet, mint például Vincenzo Grifo, aki a feljutás (14 gólja és 15 gólpassza kellett ahhoz, hogy az SCF a Lipcse előtt megnyerje a másodosztályt) után 6 góllal és 8 gólpasszal eladta magát a Borussia Mönchengladbachba. Szintén Sallai malmára hajthatja a vizet Yoric Ravet folyamatos sérülékenysége: a francia Grifo-pótlék az elmúlt idényben csak ötszáz percet kapott, ráadásul most is izomsérüléssel küzd.

Sallai Roland lőlapja a Palermónál – forrás Understat.com (Magyarázat: minél nagyobb a kör, annál nagyobb a helyzet. Zölddel a gólt, pirossal a kaput elkerülő lövést, lilával a blokkolt kísérletet kékkel pedig a kifogott lövést jelöljük.)

Bár Sallai csaknem ezer percet kapott Palermóban, míg Grifo alapember volt a Freiburgnál, több dologban is hasonlítanak: a meccsenkénti lövéseik (3 vs 2,72), illetve a várható gólok kilencven percre kivetítve  – XG/90 = 0.19 Grifo, 0.24 Sallai – mind azt sugallják,  a Freiburg jó vásárt csinált a magyar fiúval! Ha a rendkívül agilis Niederlechner és a rutinos Petersen mögött Sallai képes lesz úgy helyzetbe kerülni mint Palermóban (lásd a nagy köröket a lőlapon), akkor még sok örömet okozhat Streich mesternek, illetve sok új (magyar) hívet szerezhet a Freiburgnak. Mindenesetre a görögök ellen már láthattuk, nincs rossz formában, és  esetleg már vasárnap a Stuttgart elleni kiesési rangadón (18 óra, Sport 2) be is mutatkozhat….