NBA-beharangozó: A Warriors lesz a bajnok, Giannis az MVP • SportTV

NBA-beharangozó: A Warriors lesz a bajnok, Giannis az MVP

2018. 10. 16. 10:15    
Olvasási idő: 7 perc

Hajnalban a Warriors-Thunder meccsel (Sport1, 4:30) elindul a Sport TV-n is az NBA 2018-19-es szezonja. Miközben erre hangolunk, megkértük a Sport TV NBA-vel foglalkozó kollégáit, hogy 14 témakörben adjanak le tippeket az új évadra a várható bajnoktól kezdve, a különböző év végi egyéni díjakon át egészen a meglepetésekig és a besülésekig. Nem lesz rövid, de annál tartalmasabb és tanulságosabb.

Keddről-szerdára virradóra elkezdődik az NBA hivatalosan 73. szezonja, amelyből minden eddiginél többe meccset fogunk képernyőre tűzni. És ez a liga most tartogat nyalánkságokat bőven. A legfőbb változás az lesz, hogy LeBron James már nem odahaza, Clevelandben pattogtat, hanem a Los Angeles Lakers aranysárga-lila mezében, hogy Kawhi Leonardot DeMar DeRozanre cserélte a Spurs és a Raptors, és hogy DeMarcus Cousins is a Warriorsba került, de még sorolhatnánk. Főleg James érkezésével sokak szerint végleg megborult totálisan a keleti és nyugati konferencia erőegyensúlya. Viszont ettől függetlenül sem gondolják azt az emberek igazából, hogy ez a Lakers lesz az, aki megszorongatja majd a címvédő Warriorst, és a Király zsinórban kilencedik alkalommal is döntőbe jut csapatával.

Mielőtt a témáinkra térünk, azt javasoljuk, nézze meg mindenki Tőrös Balázs YouTube-csatornáján hogyan vezette fel a szezont (némi spoiler lesz benne):

A szavazásról:

Megkértük a Sport TV NBA-vel foglalkozó kollégáit, hogy 14 témakörben adják le szavazatikat, és ezt most összesítjük cikkünkben.

Akik szavaztak:

Szakértőink: Dávid Kornél, Kun Zsolt, Németh István, Tőrös Balázs és Zsivera Gábor

Kommentátoraink: Faragó Richard és Méhes Gábor

A Sport TV NBA-meccseinek szerkesztője: Szalay Tamás

A sport1tv.hu szerzője: Szabó Máté

Most pedig jöjjenek az egyes témakörök és a szavazatok:

1. Ki lesz a bajnok?

Golden State Warriors: 8 szavazat (Dávid Kornél, Kun Zsolt, Németh István, Tőrös Balázs, Zsivera Gábor, Faragó Richard, Szalay Tamás, Szabó Máté)

Boston Celtics: 1 szavazat (Méhes Gábor)

Ez a szavazás volt a leginkább egyértelmű. Szinte csak a Golden State Warriors kapott szavazatot, a megkérdezettek többsége úgy véli, nincs olyan csapat, amelyik képes megdönteni a címvédő uralmát. Nem vita, hogy a keret Cousins-szal még galaktikusabb szintre emelkedett, és ha jól száll be, 5 All-NBA kaliberű játékos lesz a kezdőben…Méhes Gábor az egyetlen, aki trónfosztást vár, a Boston Celticsben látja azt a lehetőséget, hogy megfoghatja Curryéket.

2. Ki nyeri az alapszakaszt?

Warriors: 5 szavazat (Dávid Kornél, Kun Zsolt, Méhes Gábor, Szalay Tamás, Szabó Máté)

Celtics: 2 szavazat (Zsivera Gábor, Faragó Richard)

Houston Rockets: 2 szavazat (Németh István, Tőrös Balázs)

Milwaukee Bucks: 1 szavazat (Dávid Kornél)

Túlnyomó többségében az alapszakasz megnyerésére is a Warriorst látják a legesélyesebbnek, de az előző szezonban az alapszakaszt megnyerő Houston Rockets és a Boston Celtics is két-két szavazatot kapott. Dávid Kornélnak megengedjük, hogy elfogultságában 2 csapatot is megjelöljön, és legyen közöttük a Milwaukee Bucks is.

3. Ki lesz a tökutolsó?

Atlanta Hawks: 6 szavazat (Dávid Kornél, Kun Zsolt, Tőrös Balázs, Zsivera Gábor, Méhes Gábor, Szalay Tamás)

Sacramento Kings: 2 szavazat (Németh István, Faragó Richard)

New York Knicks: 1 szavazat (Dávid Kornél)

Orlando Magic: 1 szavazat (Szabó Máté)

Szakértőink szerint szinte biztos, hogy az Atlanta Hawks lesz a tökutolsó az alapszakaszban, de az is, hogy nyugaton a Sacramento Kings áll majd a 15. helyen. Szavazatot kapott még a New York Knicks és az Orlando Magic is.

4. Kik játsszák a döntőt?

Warriors – Celtics: 7 szavazat (Németh István, Tőrös Balázs, Zsivera Gábor, Faragó Richard, Méhes Gábor, Szalay Tamás, Szabó Máté)

Warriors – Bucks: 1 szavazat (Dávid Kornél)

Warriors – 76ers: 1 szavazat (Kun Zsolt)

Egy korszak véget ér, nem lesz ötödször Warriors-Cavaliers a fináléban. Viszont a Warriors ott lesz, ahogy 2015 óta minden évben, és ezzel mindenki egyetért. Mellettük elég meggyőző volt az Irving és Hayward nélkül keleti döntő vívó Celtics 2018-ban, mert a Warriors – Sixers döntőt váró Kun Zsoltot és a Warriors – Bucks fináléban bízó (Bocsánat, Kornél, azért úgy érezzük, te bízol is ebben, nem csak várod) Dávid Kornélt leszámítva mindenki Warriors – Celtics finálét prognosztizál. Persze a 2011 óta minden döntőben ott lévő LeBron James nyugatra költözése befolyásolta ezt a szavazást.

5. Ki lesz az MVP?

Giannis Antetokounmpo: 4 szavazat (Dávid Kornél, Kun Zsolt, Tőrös Balázs, Szalay Tamás)

LeBron James: 3 szavazat (Németh István, Faragó Richard, Méhes Gábor)

Kevin Durant: 1 szavazat (Szabó Máté)

Kyrie Irving: 1 szavazat (Zsivera Gábor)

Tulajdonképpen csak egy kérdés van: Giannis először vagy LeBron ötödször? A legtöbb szavazatot a még mindig csak 23 éves Görög Szörny kapta. Érik egy új korszak, és újabb MVP-t koronáz a liga? Van benne ráció, mert Antetokounmpo minden évben hatalmasat fejlődött az előző szezonhoz képest, és teljesen biztos, hogy még nem ért ennek a végére. LeBron james-szel kapcsolatban továbbra is azt várjuk, hogy a Lakersben ugyanazt folytatja, mint eddigi pályafutása során, és nem lassít akkor sem, ha 34 éves lesz decemberben. Két meglepetésszavazat érkezett, Kevin Durantre és Kyrie Irvingre.

6. Ki lesz az Év Újonca?

Luka Doncic: 6 szavazat (Dávid Kornél, Tőrös Balázs, Zsivera Gábor, Méhes Gábor, Szalay Tamás, Szabó Máté)

Deandre Ayton: 3 szavazat (Kun Zsolt, Németh István, Faragó Richard)

Luka Doncic korábbi európai és előszezonbeli teljesítménye meggyőzte a zsűrit, ezért őt látják legtöbben az Év Újonca díj esélyesének. Azonban az 1/1-es Deandre Ayton címe sem lenne meglepetés. Érdeklődéssel várjuk ezt a harcot.

7. Ki lesz az Év Védője?

HOLTVERSENY:

Anthony Davis: 3 szavazat (Dávid Kornél, Faragó Richard, Méhes Gábor) és Rudy Gobert: 3 szavazat (Tőrös Balázs, Zsivera Gábor, Szabó Máté)

Kawhi Leonard: 2 szavazat (Németh István, Szalay Tamás)

Kevin Durant 1 szavazat (Dávid Kornél)

Joel Embiid: 1 szavazat (Kun Zsolt)

Az egyéni díjaknál az első és egyetlen holtverseny az Év Védője címnél jött ki. Két magasember, Anthony Davis és Rudy Gobert a legesélyesebb, de mivel nagy volt a szórás, a sérülése és elcserélése után a Toronto Raptorsban visszatérő Kawhi Leonard címe sem lenne annyira váratlan. Kevin Durantre és Joel Embiidre is gondoltunk.

8. Ki lesz a Legjobb Hatodik Ember?

Lou Williams: 3 szavazat (Dávid Kornél, Zsivera Gábor, Szalay Tamás)

J.J. Redick: 2 szavazat (Tőrös Balázs, Faragó Richard)

Kyle Kuzma: 1 szavazat (Méhes Gábor)

Dirk Nowitzki: 1 szavazat (Szabó Máté)

Terry Rozier: 1 szavazat (Kun Zsolt)

Lou Williamsnek van a legtöbb esélye arra, hogy 2015 és 2018 után ismét ő legyen az év hatodik embere, de Tőrös Balázs és Faragó Richard abban a J.J. Redickben is lát fantáziát, aki a következő szezontól csere lesz a Sixersben.  Németh István azért nincs a szavazatösszesítőben, mert tőle egy vicces választ kaptunk: Ez megtippelhetetlen. Azt sem tudom, kik lesznek a kezdők…

9. Ki lesz a Legtöbbet Fejlődött Játékos?

Markelle Fultz: 3 szavazat (Dávid Kornél, Kun Zsolt, Szabó Máté)

Brandon Ingram: 2 szavazat (Méhes Gábor, Szalay Tamás)

Lonzo Ball: 1 szavazat (Zsivera Gábor)

Jamal Murray: 1 szavazat (Tőrös Balázs)

Jabari Parker: 1 szavazat (Németh István)

Dennis Smith Jr.: 1 szavazat (Faragó Richard)

Bízunk még az előző szezon 1/1-esében, és szurkolunk neki azért, hogy rendben legyen az a dobómozdulat. Ha egészséges lesz és többet játszik, meglesz erre a címre minden esélye. Érdekesség, hogy LeBron James fiatal csapattársai is kaptak összesen 3 szavazatot (kettőt Ingram, egyet Ball), ez talán azt jelenti, hogy a király talán hajlandó lesz mentorkodni kicsit az ifjak felett, és ezzel jót tesz az ő játékuknak is.

10. Melyik 2018-as trade vagy free agent szerződtetése jön majd be legjobban a csapatának?

LeBron James: 6 szavazat (Dávid Kornél, Németh István, Zsivera Gábor, Faragó Richard, Méhes Gábor, Szabó Máté)

Kawhi Leonard: 2 szavazat (Tőrös Balázs, Szalay Tamás)

DeMarcus Cousins: 1 szavazat (Kun Zsolt)

DeAndre Jordan: 1 szavazat (Dávid Kornél)

Nincs meglepetés. Egyértelműen LeBron James Los Angeles-i szerződéséről gondolják azt, hogy a legjobban bejön majd új csapatának, de szemezgetnénk a kommentek között is. Zsivera Gábor James mellett tette le a voksát, bár úgy véli, messze lesznek azért az általános várakozástól, Szabó Máté a mellette érkező rosszfiúktól is sokat vár. Kawhi Leonard két szavazatot is bezsebelt, és Tőrös Balázs szerint az ő megszerzésével a döntős szereplés is meglehet a Toronto Raptorsnak.

Innentől változtatunk kicsit az összesítésen, mert olyan kérdést tettünk fel, amire több választ is lehetett adni. Illetve ezek relatív összehasonlítások, hiszen nem minden játékosnál és csapatnál ugyanaz a meglepetés és a csalódás.

11. Melyik csapatok okozhatnak kellemes meglepetést ebben a szezonban? – több csapatot is lehet mondani

Milwauke Bucks (5 szavazat)

Dávid Kornél: Bucks, Lakers, Mavericks, Raptors

Kun Zsolt: Bucks, Wizards, Suns

Németh István: Bulls

Tőrös Balázs: Hornets, Clippers

Zsivera Gábor: Mavericks, Bucks, Cavaliers, Clippers

Faragó Richard: Suns

Méhes Gábor: Bucks

Szalay Tamás: Pacers, Jazz, Nuggets

Szabó Máté: Bucks, Mavericks

13 csapat meg lett említve ebben a csoportban, tehát majdnem a csapatok felétől várhatjuk azt, hogy felülteljesíti az előzetes elvárásokat. A Bucks toronymagasan nyert 5 szavazattal, de a Mavericks is kapott hármat. Ketten gondolják azt, hogy a Suns vagy a Clippers is meglepetést okozhat.

12. Melyik csapat fog besülni ebben a szezonban? – több csapatot is lehet mondani

Cleveland Cavaliers, Houston Rockets és San Antonio Spurs (2-2 szavazat)

Dávid Kornél: Knicks, Grizzlies, Suns

Kun Zsolt: Cavaliers, Spurs, Heat

Németh István: Raptors

Tőrös Balázs: Blazers, Wizards

Zsivera Gábor: Lakers, Thunder

Faragó Richard: Cavaliers

Méhes Gábor: Rockets

Szalay Tamás: Spurs

Szabó Máté: Rockets, Timberwolves

Ebbe a kategóriába is 13 csapat fért be, a Cavaliers, a Rockets és a Spurs kapott két-két voksot, de nem ugyanaz minősül csalódásnak az ő esetükben. A Rocketsnek a tavalyinál rosszabb eredmény (nyugati döntő) már az lenne, mert évek óta az a célja a csapatnak, hogy utolérje/megelőzze a Warriorst. A Cavaliersnek és a Spursnek mondjuk a rájátszásról való lemaradás nevezhető csalódásnak. Előbbi elveszítette azt a játékost, akin egy személyben múlt eddig minden, utóbbinál véget ért egy korszak.

Az elmúlt két kérdést összesítve kijön, hogy a Cavaliers, a Lakers, a Suns, a Raptors és a Wizards mindkét kategóriában kapott szavazatot. valaki tehát kellemes meglepetést vár tőlük, valaki szerint csalódni fogunk bennük.

13. Melyik játékosok okoznak majd kellemes meglepetést ebben a szezonban? – lehet többre is szavazni

Luka Doncic (3 szavazat)

Dávid Kornél: Luka Doncic

Kun Zsolt: Markelle Fultz, Dennis Smith Jr.

Németh István: Zach LaVine, JaVale McGee

Tőrös Balázs: D’Angelo Russell, Isaiah Thomas, Kevin Love

Zsivera Gábor: Luka Doncic, Andrew Wiggins (ha Butlert elcserélik)

Faragó Richard: Luka Doncic

Méhes Gábor: Brandon Ingram

Szalay Tamás: Brandon Ingram

Szabó Máté: Rajon Rondo, Tyreke Evans

Itt kettészakadt a mezőny, van, aki az újoncokat és pofátlanul fiatal másodéveseket tette előre, valaki a sérülésből felépülőket, vagy az új szezonra új szerepkörbe kerülő veteránokat. Mások olyanokat, aki eddig talán nem tudták beteljesíteni azt, amit sokan előre láttak az ő pályafutásukban. Az mindenesetre biztos, hogy Luka Doncic miatt többen is dörzsölik a tenyerüket (ez az Év Újonca voksnál is kijött), de Brandon Ingramtól ketten áttörést várnak (pontosan ugyanazok, akik a Legtöbbet Fejlődött Játékos díjra is esélyesnek tartják). Zsivera Gábor kommentje a Jimmy Butler féle szappanopera miatt érdekes. Összesen 12-en lephetnek meg minket a kilenc voksoló szerint.

14. Melyik játékosok okoznak majd csalódást ebben a szezonban? – lehet többre is szavazni

Carmelo Anthony (3 szavazat)

Dávid Kornél: Andrew Wiggins

Kun Zsolt: Gordon Hayward, Paul George

Németh István: Carmelo Anthony

Tőrös Balázs: Dennis Schröder, John Wall

Zsivera Gábor: Isaiah Thomas – bár már nincsen lejjebb, Jimmy Butler, Dennis Schröder

Faragó Richard: Kawhi Leonard

Méhes Gábor: Carmelo Anthony

Szalay Tamás: DeMarcus Cousins

Szabó Máté: DeMarcus Cousins, Carmelo Anthony, Lonzo Ball

A nem túl fényesre sikerült Oklahoma Cityben tett kirándulás nem tett jót Carmelo Anthony megítélésének, ő nyerte ezt a szavazást. De ketten-ketten féltik DeMarcus Cousins-t és Dennis Schrödert is a Warriorsban és a Thunderben, és összesen 11-en lehetnek esélyesek a besülésre a szavazóink szerint. Andrew Wiggins és Isaiah Thomas az ellenkező oldalon is feltűnt, ők ketten tehát azok, akiknek a szezonjában bármi benne van.

 

Mi így látjuk az esélyeket ezekben a kategóriákban, a következő hónapokban kiderül, bejönnek-e a várakozásaink. Aludni már csak maximum egy beauty sleepre feküdjetek le, ha megnéznétek az aranygyűrűk átadását.

A szezon első közvetített mérkőzése ugyanis az október 17-én hajnali 4:30-kor kezdődő Golden State Warriors – Oklahoma City Thunder találkozó lesz. A Sport1 élőben közvetíti

és 15:45-től megismétli, a Sport2-n pedig 20:45-től lehet majd megtekinteni.  Méhes Gábor és Tőrös Balázs vár majd titeket Az első héten LeBron James kétszer is feltűnik majd, előbb az idegenbeli debütálása, utóbb az első hazai meccse kerül képernyőre.

Nézzétek a Sport TV NBA-közvetítéseit, hiszen tudjátok, minden eddiginél több van belőlük!