Nagy Ádámék a Juventus ellen • SportTV

Nagy Ádámék a Juventus ellen

Sport TV avatar Sport TV 2019. 01. 12. 09:48    
Olvasási idő: 3 perc

Július 28-án az előselejtezőket követően 78 csapattal indult útjára az Olasz Kupa 72. kiírása. A négylépcsős selejtezősorozat után maradt 8 csapat, amelyet a 8 kiemelthez hozzásorsolva klasszikus nyolcaddöntő következik. A továbbjutás mindenütt egy mérkőzésen dől el, döntetlen esetén hosszabbítás, ha szükséges, 11-es rúgások határozzák meg a továbbjutó kilétét. A szombaton pályára lépő hat együttesből öt korábban már egynél több alkalommal elhódította a trófeát, csak a jelenleg harmadosztályú (Serie C) Novara számít „kakukktojásnak”?

Nagy Ádám a bajnokság után a kupában is pályára léphet a nagy CR7 ellen (Fotó: Getty Images)

LAZIO–NOVARA

Az „újonc” Novara az örök kuparanglistán 6 győzelmével a Fiorentinával holtversenyben 4. Lazio otthonába látogat. A római „sasok” legutóbbi győzelmüket 2013-ban szerezték, a legutóbbi három páratlan évben, 2013-ban, 2015-ben és 2017-ben viszont eljutottak egészen a döntőig. (A „sormintát” követve az idén is nekik „dukál” az egyik hely a fináléban.) A két csapat 1936 óta 26-szor találkozott egymással, valamennyi mérkőzésüket a Serie A-ban vívták, azaz ez lesz az első kupatalálkozójuk. Érdekes, hogy bár a Lazio 11-et nyert ebből a 26-ból, a Novara csak hetet,  a legutóbbi találkozásukkor 2012-ben – amikor 56 év után a Novara feljutott az élvonalba – hazai pályán, a levezetésképp ott futballozó legendáról elnevezett Silvio Piola Stadionban a kék-fehérek győztek 2–1-re. Ebben a kiírásban a Lazio – a másik hét kiemelthez hasonlóan – ebben a körben mutatkozik be, a Novara a selejtező második körében idegenben 3–1-re győzött Perugiában, majd 2–2- után 11-esekkel 5–4-gyel jutott tovább Bresciában, végül eddigi egyetlen hazai találkozóján 3–1-re verte a Pisát, azaz első osztályú ellenféllel eddig nem kellett megmérkőznie.

SAMPDORIA–MILAN

A Samp védőinek Gonzalo Higuaínt is féken kell tartaniuk ahhoz, hogy a kupában 34 esztendő után újra le tudják győzni a Milant (Fotó: Getty Images)

Az Olasz Kupa örök ranglistáján 4 győzelemmel 9. Samp a Torinóval és a Napolival holtversenyben 5. Milant fogadja, amelynek csupán eggyel van több trófeája vendéglátójánál. A bajnokságban a Milan ötödik, a Samp hetedik, mindössze két pont választja el a két együttest. Október 28-án játszottak a Serie A-ban akkor a Milan a San Siróban 3–2-re győzött. Négy sorozatban (a bajnokságon és a Coppa Italián kívül játszottak az olasz és az európai Szuperkupáért is) összesen 133 tétmérkőzésen csaptak össze eddig, ezeknek több mint felét (71-et) a milánóiak nyerték. Az Olasz Kupában összesen 8-szor játszottak, háromszor a nyolcaddöntőben, egyszer a negyeddöntőben, s egyszer a (kétmeccses) döntőben találkoztak. Az összmérleg 6 Milan- és 2 Samp-győzelem, ám az a kettő a legfontosabb volt: az 1985-ös fináléban a San Siróban Graeme Souness góljával 1–0-ra, a Luigi Ferrarisban a visszavágón Roberto Mancini (11-es) és Gianluca Vialli találatával – a másik oldalon Virdis lőtt gólt – 2–1-re győzött a Sampdoria, a nyerte el első ízben a serleget. Igaz, azóta hatból egyszer sem sikerült megvernie a Coppában a rossonerókat! (A Samp útja a nyolcaddöntőig: 1–0 a Viterbese Castrense, 2–1 a SPAL ellen, mindkettő otthon.)

BOLOGNA–JUVENTUS

A kupagyőzelmek együttes számát (15) tekintve ez a párosítás viszi el a szombati pálmát, igaz az eloszlás „kissé” aránytalan. A házigazda Bologna a hetvenes években kétszer nyerte el a serleget, a listavezető Juventus viszont 13-szor, ebből sorozatban az elmúlt négy alkalommal. (Igaz, azt megelőzően két évtizedes „kupaszünetet” tartott.) A Serie A-ban a Bologna jelenleg a legjobb kieső helyen áll, kétpontnyira a leggyengébb „bentmaradótól”, az Empolitól, a Juve viszont veretlenül, 9 pontos(!) előnnyel lett őszi első. A két együttes eddig éppen másfélszáz tétmeccset vívott, a legutóbbit szeptember 26-án, amikor Torinóban a végig játszó Cristiano Ronaldóval a soraiban a hazai csapat 2–0-ra verte meg a Nagy Ádámot végig a soraiban tudó Bolognát. A 150 tétmérkőzésből mindössze három esett a Coppa Italiára. 1998–99-ben a Bologna 2–1-re nyert Torinóban, majd a hazai 0–1 ellenére idegenben szerzett több góljával kiverte nemes ellenfelét a negyeddöntőből. 2012-ben a mostani fázissal azonosban, a nyolcaddöntőben mérkőztek meg, akkor a 89. percig gól nélkül álltak, majd mindketten egyszer betaláltak, végül a hosszabbításba torkolló csatát Marchisio 102. perces találata döntötte el a Juve javára. A Bologna egyébként harmadszor is hazai pályán léphet fel. A selejtező harmadik körében a Padovát fogadta és győzte le 2–0-ra, majd ugyanezt cselekedte a Crotonével egy fordulóval később 3–0-val. Nagy Ádám az előbbin 12 percet játszott csereként, az utóbbin végig a pályán volt. Remélhetőleg a magyar válogatott középpályásnak most is bizalmat szavaz mestere, „Pippo” Inzaghi, aki játékos korában annak idején bajnokságot és olasz Szuperkupát is nyert a mostani ellenfél „zebrákkal”…

COPPA ITALIA, nyolcaddöntő.  Sport2 14:45 SS Lazio–Novara Calcio  (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Puhl Sándor); Sport2 17:45 UC Sampdoria–AC Milan (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs); Sport2 20:30 FC Bologna–Juventus FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor)