Német egyről portugál kettőre • SportTV

Német egyről portugál kettőre

Sport TV avatar Sport TV 2019. 02. 25. 10:24    
Olvasási idő: 2 perc

Ritka eset, de hétfőn este is tudunk három bajnoki futballmeccset közvetíteni. A Bundesligából két „magyaros” csapat, az RB Leipzig és a Hoffenheim összecsapása, a Liga NOS-ból a két lisszaboni óruás, a Spoting és a Benfica aktuális mérkőzése kerül a Sport1, illetve a Sport2 képernyőjére.

Archív képünkön Mark Uth btalál Gulácsi Péter lkapujába. Hétfőn este ez semmiképpen sem ismétlőhet meg – a lipcseiek elleni legeredményesebb Hoffenheim-támadó ma már a chalke alkalmazottja... (Fottó: Getty Images)

LEIPZIG–HOFFENHEIM

Potenciálisan három, praktikusan két magyar névvel találkozhatunk a hétfő esti fordulózáró Bundesliga-ütközet kezdőcsapatainak névlistáján. A három magyar válogatott közül Gulácsi Péter és Willi Orbán állandó kezdő az utóbbi időben, Szalai Ádámnak azonban csak az első-második csere szerepe jut Julian Nagelsmann-nál a Hoffenheimben.
A lipcsei együttes a Dortmund elleni január 19-i 0–1 óta ötös veretlenségi sorozatot épített fel a ligában. Ráadásul most már nem társbérletben, hanem egyedül az övé a legjobban záró védelem titulusa, csupán 19-szer adta meg magát, a második legkevesebb gólt holtversenyben a listavezető Dortmund és a Mönchengladbach (25-26) kapta. Gulácsi Péter holtversenyben Yann Sommerrel 10 kapott gól nélküli meccset teljesített, a két válogatott közül a magyar 22, a svájci 23 mérkőzésből. (A hétfő esti meccs után tökéletesen azonos lehet ez a mutatójuk, ha Péter kapujába a hoffenheimiek sem találnak be.)
A kék-fehérek háza tájáról friss hír, hogy a brazil centert, Joelintont erősen csábítja a Newcastle United. S bár Szalai kora miatt nem a jövő embere, fiatal csapattársa távozása lehet, hogy több játéklehetőséget jelentene neki, nyilván már az új edzőnél, hiszen jelenlegi mestere az ősztől éppen Lipcsében veszi át a csapat irányítását. Ez adja a mostani találkozó apró kuriózumát is, hiszen a Hoffenheim szakvezetője leendő kenyéradó klubja ellen meccsel.
A lipcseieknek amúgy van egy kis „elszámolni valójuk” Szalaiékkal: legutóbb a Red Bull Arenában tavaly áprilisban 5–2-es vendéggyőzelem született úgy, hogy Upamecanónak csak a 88. percben sikerült elérnie a második szépítő gólt…

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (LEI–HOFF)

ÖSSZESEN: 5 mérkőzés, 2 Leipzig-győzelem, 1 döntetlen, 2 Hoffenheim-győzelem/ 6–13-as gólkülönbség
LIPCSÉBEN: 2–1–0–1/ 4–6
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Sinsheimben 2–1 (az ősszel), Lipcsében 2–5 (a 2017–18. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Timo Werner 3, ill. Mark Uth  4 gól

A Liga NOS-ban is a 23. fordulónál járnak, a két nagyobbik lisszaboni klub fellépése is hétfőre került. Időben előbb a Sporting lép pályára, a 4. helyezett zöld-fehér együttes Funchalba látogat a Marítimo vendégeként.  Házigazdája csupán 14. a táblázatos, 4 pontps, nem megnyugtató előnnyel  már kiesőhelyen lévő, 17. Chaves előtt. Éppen ennyi az SCP hátránya is a 4. helyezett másik Sportinggal, a Bragával szemben, azaz ugyancsak kapaszkidnia kell, ha nem akarja elszalasztani a bajnoki bronzot.
Bronz helyett immár aranyra tört a városi rivális Benfica. A rekordbajnok óriási sorozattal csökkentette egypontosra hátrányát a Portóval szemben. Ám mivel a északi nagycsapat még pénteken megnyerte aktuális bajnokiját (3–0-ra győzött Tondelában), a sasoknak is nyerniük kell otthon a már említett Chaves ellen, hogy továbbra is ott lihegjenek  a bajnoki rivális nyakán. A Benfica legutóbbi négy – egyaránt győztes – bajnokiján 22-szer talált a kapuba, szurkolói meglehet, egy sima 2–0-t mondjuk csak egy udvarias tapssal kísérnének, annál manapság már többet várnak el a fiúktól az Estadio Luzban.

BUNDESLIGA, 23. forduló. Sport1 20:15 RB Leipzig–TSG 1899 Hoffenheim  (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Mészáros Ábel); LIGA NOS, 23. forduló. Sport2 20:00 CS Marítimo–Sporting Clube de Portugal (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 22:15 SL Benfica–GD Chaves (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)