ETO: irány az ötödik BL-győzelem! • SportTV

ETO: irány az ötödik BL-győzelem!

2019. 05. 12. 12:51    
Olvasási idő: 3 perc

Hét éven belül hatodszor szerepel a Győri Audi ETO KC a Bajnokok Ligája-trófea sorsát eldöntő mérkőzése(ke)n. Az első alkalommal még oda-visszapárharcokban nyerte el a legrangosabb kupát a norvég Larvik ellen, a Budapesten rendezett final fourok közül az elsőt megnyerte, a következőt kihagyta, az legutóbbi háromból egyet elvesztett, tavalyelőtt és tavaly viszont ismét elhódította a serleget, egyaránt a Vardar Szkopje kárára. Most döntős ellenféllel, a Rosztov-Donnal kell megküzdenie. Előtte azonban még összecsap a négyes döntő két újonca, a francia és a norvég bajnok a bronzéremért.

A Vipers elleni ünneplésnél csak egy Rosztov ellenit néznénk szívesebben (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

METZ–VIPERS

Mindkét együttes fennállása során először szerepel a final fourban. Mindketten vereséget szenvedtek a szombati elődöntőben. A franciák a végére szorossá váló küzdelemben 27–25-re kaptak ki a Rosztovtól, a Vipers azonban nagy verésbe (22–31) szaladt bele a favorit Győri ETO ellen.
Ez lesz a két együttes harmadik eurokupa-összecsapása. Az előző kettót egyaránt a Metz nyerte, a tavalyi BL-kiírás csoportkörében.
A norvégok első számú gólfelelősének, Linn Jorum Sullandnak két gól is elég lenne a sorozat gólkirályi címének megszerzéséhez.
„A Metz nagyon jó és egységes csapat. Játékosai sokat futnak és megbízhatüan védekeznek. Tipikus francia kézilabdát játszanak, támadnak és támadnak rendületlenül. Nagyon nehéz védekezni ellenük” – mondta Emilie Arntzen, a Vipers átlövője.
A franciák szélsője, Manon Houette így vélekedett: „Nem nagyon beszéltünk a Vipersről egymás között, de nem is baj. Nekünk most a saját játékunkra kell koncentrálnunk. Sokat kell futnunk és jól védekeznünk. Mikor ez sikerül, mindenkit meg tudunk verni.”

GYŐR–ROSZTOV

Új ellenféllel kell szembenéznie a Győrnek: eddigi összesen hét döntője közül a Viborg (még 2009-ben), kétszer a Buducsnoszt Podgorica (2012, 2014), a Larvik (2013), a CSM Bucuresti (2016) és kétszer a Vardar Szkopje (2017, 2018) volt az ellenlábas. A győri együttes ezzel a fináléval sorozarekordot döntött meg – legalábbis  az 1994 óta íródó BL-korszakban negyedik egymást követő döntőjével. (Korábban 3 volt a csúcs, ugyancsak az ETO-nak 2012-től 2014-ig. A korábbi BEK-érában a szovjet Szpartak Kijevnek volt egy hatos szériája 1970-től 1975-ig, a két elnevezés közti átmenet idején pedig az osztrák Hypo Niederösterreichnek egy tízes sorozata 1987-től 1996-ig.)  További rekordlehetőség kínálkozik Nycke Groot előtt, a győriek holland csillagának egyetlen gól kell csak, hogy megelőzze Christina Neagut, akivel jelenleg holtversenyben 56 góllal áll a final fourok összesített góllövőlistáján.
A két együttes eddig hatszor küzdött meg az eurokupákban, az ETO 4-szer nyert, az oroszok kétszer. Ha a magyar rekordbajnok győz, Eduarda Amorim és Görbicz Anita ötszörös BL-győztesnek vallhatja magát, rosztovi siker esetén az oroszok spanyol mestere, Ambros Martín mondhatja el ugyanezt magáról edzőként. (Korábban az Itxako Navarrával és háromszor a Győrrel érte el ezt a megdicsőülést.) A szakvezető személye a döntő egyik különlegessége, az elmúlt négy ETO-döntő idején (3 győzelem, 1 vereség) ő ült a magyar csapat kispadján. a vasárnap délután ellen meccselő Danyi Gábor volt a másodedzője.
„Mi minden figyelmünket a Metzre összpontosítottuk. A Gyúr előnyben van, mert többet pihenhetett. Ráadásul könnyű meccse volt, a miénk meg nehéz. De azért a végsőkig fogunk küzdeni holnap”–  nyilatkozta Martín szombaton este az elődöntőt követően.

Görbicz Anita vasárnap estére ötszörös BL-győztes lehet (Fotó: MTI – Kovács Tamás)

A Győr 2018 januárja óta nem vesztett meccset a BL-ben, a győztes fináléval 25 mérkőzésesre nyújthatná ezt a szenzációs szériát. A Rosztov nem mutathat fel ilyen különleges sorozatot,  de roppant küzdőképes együttes, amely újoncként szeretné a CSM három évvel ezelőtti bravúrját másolni.
A 2016-os olimpia és a 2018-as Eb legjobb játékosának választott Anna Vjahirjeva mellett hat másik riói olimpiai bajnok szeretne megszerezni a Rosztovval élete első BL-győzelmét. A CSM-mel három éve győztes Mayssa Pessia és Ana Paula Rodrigues második címére hajt. Mellettük Vjahirjeva nővére, Polina Kuznyecova volt még a trófea győztese, 11 évvel (!) ezelőtt, a Zvezda Zvenyigorod játékosaként.
A Győrnek a megsérülő Jana Knedlikovát kell pótolnia a döntőre, Puhalak Szidónia kerül a keretbe. Az ETO mindhárom kapusa klasszis, közülük Amandine Leynaud emelkedett ki a norvégok ellen, első félidei káprázatos teljesítményével.
A Rosztovnak gondot okozhat Vjahirjeva bokasérülése. „Egy kicsit aggódom a fájós bokám miatt, az első félidőben kissé rásérültem a korábbi bajomra. De a meccsen küzdened kell, nem törődhetsz semmi fájdalommal, azt úgyis elnyomja az adrenalin. Azért remélem, nem komoly a sérülés és játszhatok vasárnap” – mondta a világ legjobb jobbátlövője. Ha Vjahirjeva mégsem játszhat, a Rosztov esélyei jelentősen csökkennek. Ennek ellenére, a kulisszák, a csarnok, a közönség kész egy hatalmas, drámai küzdelmet hozó döntőre.

NŐI BAJNOKOK LIGÁJA négyes döntő. Sport1 14:00  felvezető műsor; Sport1 15:00 Metz Handball–Vipers Kristiansand a 3. helyért (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, Pigniczki Krisztina, Skaliczki László, Tápai Edina és Tóth Tímea, műsorvezető: Ágai Kis András és  Fazekas Erzsébet, riporter: Takács Rita); 17:30  Győri Audi ETO KC–Rosztov-Don HK döntő (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, Pigniczki Krisztina, Skaliczki László, Tápai Edina és Tóth Tímea, műsorvezető: Ágai Kis András és  Fazekas Erzsébet, riporter: Takács Rita); 20:30 Harmadik Félidő Extra (műsorvezető: Ágai Kis András)