Ízelítő csúcssorozatokból • SportTV

Ízelítő csúcssorozatokból

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 03. 11:49    
Olvasási idő: 2 perc

Megszokhatták már csapatjáték-kedvelő nézőik, hogy időről időre különböző magas színvonalú sorozatok közvetítési jogait szerezzük meg. Szerdán-délután és kora este két kiváló sporteseménysorozat egy-egy mérkőzésével jelentkezünk: egy rangadóval a német kézilabdakupából – amelyet már tavaly is nyomon követtük – és a svéd jéghokibajnokságból, amely a világ hat-nyolc legrangosabb ligájába mindenképp beletartozik, s amelyről első magyarországi televízióként adunk közvetítést.

Vissza tud-e vágni a Flensburg a Hannovernek a múlt heti bajnoki vereségért? (Fotó: Getty Images) b

FLENSBURG–HANNOVER

A nyolcaddöntőben vesszük fel a német kupa fonalát, s rögvest a legnagyobb rangadóval jelentkezünk. A két együttes közül a hazai a két éve uralkodó bajnok Flensburg, vendége a jelenlegi listavezető, a Hannover-Burgdorf, amely 7 forduló után hibátlanul, 7 győzelemmel vezeti a Bundesligát. A hét siker közül az egyiket éppen a Flensburg ellen aratta, amelyet egy hete hazai pályán 23–22-re sikerült legyőznie. Maik Machulla együttese azóta a BL-ben is fellépett, és Szegeden 24–24-es remit harcolt ki a MOL-Pick csapatával.
„Abszolút akartuk ezt a pontot és teljesen megérdemeltük. A szegedi előadás lenyűgöző volt, a hangulat a csarnokban pokolinak mondható. Benjamin Buric sokat segített a második félidőben és Holger Glandorf is játszhatott 35 percet. Ez jó érzésekkel töltheti el. Jó, hogy Holger Röd is kiválóan teljesített, hogy hamar lecseréltem, csak óvintézkedés volt. Lehet, hogy Marvin Lier végre megkapja játékjogát. És játszhat a kupameccsen” – mondta az SGFH edzője. A szélső a svájci bajnokságban 233 góllal a gólkirályi címet is megszerezte. A mester tehát bízik a csapata sikerében, a Bundesliga-vereség ellenére.

A Flensburg egyébként korábban négy alkalommal nyerte el a DHB-kupát (2003. 2004, 1005, 2015), a Hannover – amelynek edzője Carlos Ortega, a Veszprém korábbi sikeres mestere –  a legutóbbi két alkalommal szerepelt a kupa négyes döntőjébe, előtte 4-szer volt negyeddöntős. A két egyöttes korábban kupameccset nem vívott egymással.

LEKSAND–FRÖLUNDA

Samuel Fagemo, a Frölunda egyik legveszélyesebb támadója (Fotó:  Getty Images)

Bemutatkozik nálunk a svéd hokiliga (SHL), mutassuk be mi is egy pár mondattal! A sorozatot 1976 óta rendezik meg, az alapszakaszt rájátszás követi, amelynek győztese lesz az idény végén a bajnok.
Két bemutatkozó csapatunk közül az alapszakaszt csak a Frölunda zárta egyszer az élen, méghozzá éppen legutóbb, a 2018–19-es kiírásban. Bajnoki címe viszont egy sincs, házigazdája, az Leksands IF viszont négyszer is (1980, 1989, 1194,. 1997) a legjobbnak bizonyult. A liga összes mérkőzését tartalmazó öröktáblázaton az előző idény végén a Frölunda a 3. volt (38 idényben 1697 mérkőzésének 43.7%-át megnyerte,  21-szer szerepelt a playoffban), a Leksand ezen a listán a 9. (33 idény, 1314 meccs, 40.4%-os győzelmi ráta,  14 playoffszereplés).

A Frölunda ismerősebb lehet valamivel hokirjongó nézőinknek, hiszen a már harmadik éve általunk is közvetített BL-sorozat legeredményesebb klubja, az öt eddig befejezett idényből 3-szor nyert, egyszer döntős volt, jelenleg is címvédő.

A most folyó bajnokságban a 6. forduló után a Frölunda második, 12 ponttal, a Leksand 10 egységgel a 6. helyet foglalja el. Az Indians (az a Frölunda beceneve) hivatalos keretében a svédek mellett 2 kanadai, egy-egy finn, norvég, amerikai és egy amerikai-iráni kettős állampolgárságú játékos található. Hasonló a nemzeti arány a Leksandban is, 21 svéd hokis mellett egy-egy kanadai, finn, norvég és szlovák játékos szerepel. A LIF legeredményesebbje eddig Sebastian Wännström jobbszélső 6 ponttal (5+1), a frölundaiaké az iráni-amerikai szélső Rhett  Rhaksani, 9 ponttal (4+5). Z Indiansban kétz kapus felváktva véd, Niclas Rubin három meccsen  1.99-es kapottgól-átlaggal, 91.5%-os védési hatékonysággal, Johann Mattsson 4 találkozón 2.61-gyel és 89.9%-kal áll a kapuslistán. A Leksand kapuvédői is mindketten védtek már az SHL-idényben, Axel Brage a jobb (2 meccs, 1.46-os GAA, 93.9%),  Kanne Jovomm mutatói valamivel gyengébbek (4 mérk., 2.27, 81.1%).

A két csapat legutóbbi bajnokiját ugyancsak Leksandban játszották, 2017. február 25-én a Frölunda hosszabbítás után 5–4-re győzött, egy nappal korábban otthon 5–1-re verte meg ellenfelét. (Az előző két idényt a Leksand a másodosztályban töltötte, most jutott vissza az élvonalba.)

FÉRFI KÉZILABDA NÉMET KUPA. Sport2 17:00 SG Flensburg-Handewitt–TSV Hannover-Burgdorf  (kommentátor: Bartha Zoltán szakkommentátor: Borsos Attila).  SVÉD JÉGKORONGBAJNOKSÁG (SHL), alapszakasz. Sport2 19:00  Leksands IF–HC Frölunda (kommentátor: Engyel István)