A berliniek tapadnának az élbolyhoz • SportTV

A berliniek tapadnának az élbolyhoz

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 04. 09:36     perc

Esztendők óta német férfikézilabdát a Flensburg, Kiel, Löwen hármas uralja. Tavaly aktuálisan a Magdeburg csatlakozott a nagy trióhoz – sőt, békelődött a tagjai közé – s van két-három klub még amely hasonlóra készül. Közéjük tartozik a Füchse Berlin.

Silvio Heinevetter kapus klasszisa a hazai bajnokságban ois szükséges a győzelmekhez (Fotó: Getty Images)

A fővárosi együttes a német kézilabdázás sajátosságai miatt nemzetközileg eredményesebb, mint a hazai csarnokokban. Otthon teljes fennállása – a klub 128 (!) éves, 1891-ben alapították, persze, akkor még nem volt kézilabdaszekciója, azt csak 2005-ben hozták létre Reinickendorfer Füchse néven – során egyetlen nemzeti kupagyőzelmet aratott (2014), ám a második számú európai trófeát, az EHF-kupát, illetve a nagyjából a futball klub vb-jének megfelelő trófeát, a Super Globe-ot két-két alkalommal is elhódította (2015 és 2018, ill. 2015 és 2016).  A legutóbbi EHF-kupakiírásban is a döntőig menetelt (a csoportkörben kétszer is legyőzve a Balatonfüredet), ám ott a négyes döntő fináléjában a honfitárs Kieltől 26–22-es vereséget szenvedett.
A jelen kiírásban egy-egy győzelemmel és vereséggel kezdte a Bundesligát. Előbb idegenben 24–23-ra kikapott a Lipcsétől, majd otthon 30–23-ra megverte az Erlangent. A csapat legismertebb játékosa a kapus Silvio Heinevetter, közel 200-szoros német válogatott, olimpiai bronzérmes (Rio) és mivel tíz éve a klub tagja, a csapat összes korábban felsorolt sikerének részese.

Az ellenfél Minden lényegesen szerényebb igényekkel vághatott az idénynek, nagy valószínűséggel a kiesés elkerüléséért folyó küzdelemben lesz érdekelve. Az elmúlt idényben ez sikerült, a gárda ugyan csupán a 14. helyen végzett, de 11 ponttal gyűjtött többet a két kiesőnél. Ezt a bajnokságot két zakóval kezdte, a Hannovertől idegenben hat-, a Lipcsétől otthon négygólos vereséget szenvedett.

A legutóbbi idényben a két együttes bajnokiját mindkétszer a berliniek nyerték meg, otthon két-, Mindenben egygólos győzelmet arattak a Minden felett. Az esélyeket jellemzendő az egyik ismert nemzetközi fogadóiroda  a hazai győzelmet 1.11-szeres, a vendéget 11-szeres szorzóval fizeti…

KÉZILABDA BUNDESLIGA, 2. forduló. Sport1 19:00 Füchse Berlin–TSV GDW Minden (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Borsos Attila)