Nem lesz könnyű a Mainz szezonja • SportTV

Nem lesz könnyű a Mainz szezonja

admin avatar admin 2018. 08. 18. 15:56    
Olvasási idő: 5 perc

Az eddigi átigazolásokról szóló posztsorozatunkban inkább a Bundesligát felvásárló csapatokról (Dortmund, Schalke, Bayern) szóltunk. Természetesen ha vevők vannak, akkor eladók is, így most a Mainz és Frankfurt csapatairól lesz szó. A Majna partjáról tegyünk egy rövid utat délre: egészen pontosan 31 kilométerre Frankfurttól található Mainz, a Rajna partján. Az FSV 05, Lőw Zsolt, Szalai Ádám, Bódog Tamás és Stieber Zoltán egykori klubja bemutatkozik.

“Wir sind nur ein Karnevalsverein.“ vagyis “szedett-vedett vásári csapat vagyunk”

Mint azt kiváló bloggerkollégám, a teológus, és Mainz drukker Angela Roemelt remek cikkében ecseteli, a mainzi kiscsapatot évekig csak ún. Karnevalsvereinnak, azaz komolytalan húsvéti csapatnak csúfolták az ellenfelek. (A helyiek Fastnachtnak és nem Karnevalnak mondanák, így tehát biztos, hogy nem ők adták a gúnynevet saját maguknak). Pedig a vicceknek az utóbbi években nem a mainzi “Nullaötösök” a céltáblái, sőt! Az 1905-ben alapított Mainz hosszú utat tett meg a Bundesligáig, ám 2009-10 óta folyamatos résztvevője, sőt szinte iskolapéldája, a “hogyan építsünk tudatosan kis klubból fenntartható, stílusos csapatot, tele nagy, jól továbbadható tehetségekkel?” modellnek.

Frank, Klopp, Tuchel, Heidel avagy a mainzi négyes

Három edző nevét mindenképp érdemes kiemelni:

1. A 2013-ban elhunyt Jürgen Klopp mentorának tartott igazi vándormadár Wolfgang Frank-ot a német futball kissé méltatlanul feledte el.

“Frank előtt azt gondoltuk, hogy ha rosszabb játékosaink vannak, szükségszerűen vesztenünk is kell” – mondta róla Klopp. A kiváló német futballszakíró Tobias Escher a német futball taktikai fejlődéséről szóló könyvében (Vom Libero Zur Doppelsechs) így jellemzi Frankot: “Az AZ Alkmaar játékosaként Frank már 1974-ben testközelből ismerte meg az Ajax holland stílusát. Ehhez hozzátette a legendás Bayern edző Branko Zebectől Braunschweigben eltanult területvédekezést. Ezt ötvözte Frank a modern presszing alapjaival, amit még Svájcban Urs Siegenthalertől tanult. (13 éve német válogatott vezető elemzője, Jogi Löw egyik bizalmi embere)”

De persze a legnagyobb hatást a mesterre a területvédekezést és letámadást világsztárokkal is játszó Arrigo Sacchi Milanja gyakorolta. Frank, 1995-ös mainzi kinevezésekor általános megrökönyödésre négyvédős területvédekezést vezetett be, és órákon keresztül rángatta játékosait, amíg azok a megfelelő pozíciót elfoglalták. Emlékezzünk rá, a Nationalelf még 2000-ben is söprögetővel, a negyven éves Lothar Matthaus-szal állt fel, és csak a múlt évtized végére modernizálódott.

2. Az igencsak közepes tehetségű csatárból védővé avanzsáló Jürgen Klopp 325 és nulla elsőosztályú lejátszott meccs után 2001-ben lett mainzi vezetőedző. Az akkor már 38 éves kora ellenére 9 év sportigazgatói rutinnal rendelkező Christian Heidel húzását merésznek, de inkább kétségbeesettnek is nevezhetjük: hiába fogyasztott el addigra 5 edzőt egy év alatt a csapat, a másodosztályban is kiesésre álltak február végén. Az akkor még aktív alig 33 éves védőnek még 3 év kellett, hogy megszerezze az edzői papírokat – hivatalosan a Kloppot azóta is mindenhová követő taktikai zseni Zejlko Buvac volt az edző, lévén ő rendelkezett Fussball-Lehrer titulussal – de a Mainzot benntartotta, sőt agresszív kontrájátékával 2004-ben még fel is juttatta!

3. Klopp 2008-ban a Dortmundhoz távozott, és Heidel már csak egyet hibázott az utód megtalálásában: Jörn Andersent öt nappal a szezonkezdet előtt (!!!) kirúgta és a tartalék csapat 35 éves edzőjét, bizonyos Thomas Tuchelt nevezte ki, aki a Bruchweg Boysnak (André Schürrle, Lewis Holtby és Szalai Ádám) köszönhetően a 2010\11-es idényben még vezette is a Bundesligát, többek között Szalai Bayernnek lőtt bombagóljának köszönhetően.

Az öt év után nem éppen zökkenőmentesen szintén Dortmundba távozó Tuchel alatt a Mainz az európai kupaporondra is kijutott, és igazi szerethető csapattá vált. A másik sikerkovács pedig 2016-ban a Schalkéhez igazolt, ahol azóta már Domenico Tedesco személyében lehet hogy az új sikeredzőt is felfedezte a sokak által a liga legjobb sportigazgatójának tartott Heidel.

A Rajna menti kis klub ellátja a Ruhr vidéket és Angliát

A Ruhr vidék és a Premier League a legnagyobb mainzi importőr, a klub pedig több mint százmillió eurót kaszált az elmúlt 3 évben! (forrás Transfermarkt) Az érkezők közül Cordobán és Diallón több mint harmincmilliót nyertek, de az idén nyáron magukhoz képest sokat, több mint húszmilliót költöttek! (forrás Transfermarkt) Ez sajnos, a jól menedzselt kis klubok egyik rákfenéje: hiába fedeznek fel és értékesítenek már akár egy nagyszerű szezon után tehetségéket, folyamatos kényszerben élnek, és elég egy-két rossz igazolás, ami romba döntheti az álmokat.

Schröder folytatja a heideli utat, vagy már letértek róla?

Utódja az egykori bochumi futballista Rouven Schröder, aki nürnbergi, fürthi és brémai kiterővel lett a mainzi sportigazgató. Mint láthattuk a Mainz mindig is az egyik legjobb kereskedő volt a ligában és Schröder megfigyelői szeme is remekül működik: Cordoba, Diallo, Gbamin is jó fogásnak bizonyultak, ám edzőválasztásban már nem volt ilyen szerencsés. Schröder vezetés alatt azonban a Mainz – az azóta már Wolfsburgból is elbocsátott Martin Schmidt 6. helyén még Heidel keze nyomai tapinthatók – szenvedett az Európa Ligában is. Becsúszott egy 6-1-es vereség az Anderlechttől, és emellett a csapat az utóbbi két évben a kiesés ellen küzdött, idén immáron Sandro Schwarz vezetése alatt. A szimpatikus egykori Klopp csapattárs és barát, utánpótlásedző Schwarz nem vágott jó előjelekkel neki első idényének, hiszen a tartalékcsapattal még a harmadosztályból is kiesett.

(A Mainz 17\18-as szenvedése – 12 játéknapon álltak kieső vagy osztályozós helyen – forrás Transfermarkt)

A szurkolók sokáig Schwarz fejét követelték, de Schröder kiállt mellette, ám mint azt szokták mondani, a fejétől bűzlött a hal. Az újdonsült elnök Johannes Kaluza, a mainzi ultrák nagy barátja, júniusi beiktatás óta egyfolytában iszonyatos blamákat követett el. A cserekapus Jannik Huthtól például angolul kérdezte, “Hogy te pedig ki vagy ?”, az ultráknak közös edzést ígért a csapattal, vagy pl. René Adler kapussal szelfizgetett – a rossznyelvek szerint csak a sokadik fotó lett elfogadható. Végül nem tudni, hogy mi volt az utolsó csepp a pohárban – talán ez a roppant kínos, saját ecetgyártó cégét reklámozó videó? – de Kaluza tavaly decemberben végre lemondott.

A bennmaradás lehet csak a cél?

Ha gonoszkodni akarnánk, azt is mondhatnánk, hogy a Mainz csak a Hamburg és a Köln példátlan mélyrepülésének, illetve a nagy össznépi wolfsburgi szerencsétlenkedésnek köszönhette bennmaradását, de a teljes igazsághoz azért a Dortmund és a Lipcse elleni meglepetésgyőzelmek is hozzátartoznak. Még maga Schröder is azt nyilatkozta a minap a kinek, hogy a múlt szezonban “mindent megtettünk a kiesés érdekében”. A mostani szezonra a klubvezetés a nyugalmat és a bennmaradást tűzte ki célul, lévén, hogy a nyáron sokat változott a keret: Diallóért és Mutóért (Newcastle) akkora pénzt kínáltak (és majd harmincmilliót nyert rajtuk a klub), hogy nem lehetett nemet mondani, míg Heidel Schalkéje is 11 milliót adott a fiatal Suat Serdarért. A rengeteget hibázó Leon Balogun, és a télen érkezett Nigel de Jong talán inkább a csapategység miatt hiányozhatnak, hiszen ingyen távoztak. Schröder azonban a már bevált francia piac (Diallo, Gbamin) felé fordult ismét, és a Lyonból kölcsönben a Le Havre-nál 37 meccsen 19 gólt lövő Jean-Philippe Matetával pótolnák Muto góljait. A 23 éves Atletico Madrid nevelés Pierre Kundé is csak a spanyol másodosztályig vitte eddig, míg a 22 éves Moussa Niakhité a kieső Metz-cel a legtöbb gólt kapta a francia elsőosztályban. A tavaszi hajrá egyik hőse, a tartalékcsapat buszáról leszedett megmentő Ridle Baku is felkerült a nagyokhoz, és a Lauternből jött Philipp Mwene is segíthet jobboldali védő pozícióban. Sőt, a minap a Mainz az Espanyol spanyol utánpótlás válogatottját, Aaron Martint is sikerült 3 millió euróért kölcsönbe megszerezni, pedig őt a hírek szerint a Real és a Barca is figyelte! Összességében azonban rengeteg a kérdőjel: René Adler továbbra is sérült, így 3 fiatal kapus verseng a kezdőért, az amúgy sem acélos védelem Diallo távozásával sokat gyengült, és kérdés, hogy az újak mennyire tudnak összerázódni. A középpályán Gbamin az Arsenal érdeklődése ellenére végül maradt, és a Baku-Kunde párossal komoly fizikai erőt képviselnek. Elől azonban óriási elvárások elé állítják a fiatal Matetát, hiszen a csapat a múlt szezonban a liga leggyengébb támadóegysége volt – 38 gólt szerzett, úgy, hogy a várható gólok (XG) csak 31.65-öt jeleztek, ezzel utolsók a Bundesligában. Ezek fényében talán nem meglepő, hogy egyet kell értsünk a kicker olvasóival, akiknek 18%-a várja a kiesők közé a Mainzot!