A Ruhr-vidék szétvásárolja a ligát, de mire megy vele? 2. rész • SportTV

A Ruhr-vidék szétvásárolja a ligát, de mire megy vele? 2. rész

admin avatar admin 2018. 08. 11. 10:51    
Olvasási idő: 3 perc

A Bundesliga egyik közkedvelt mítosza szerint a Bayern szétvásárolja a ligát. Ennek az állításnak némileg ellentmond (de ettől még talán nem zárja ki érvenyességét) az idei transzfertabella, ahol a Dortmund 73 millióval és a négy legdrágább idei érkezőből hármat a sorai közé tudva, vezet. A Bayernnél Gnabry kölcsönből, Goretzka ingyen, és Alphonso Davies majd csak januárban jön, ezért nulla a kiadási oldal. A 75 nyári transzfert természetesen nem célunk egyenként bemutatni, de érdemes egy-egy jelentősebb átigazolást szemlére venni. Kezdjük a Ruhr-vidéken ahol a BVB után most a szintén rendesen bevásárló Schalke ügyleteit és keretét nézzük át.

Forrás: twitter.com/iMiaSanMia

Gelsenkirchent és Dortmundot mindössze 35 kilométer, és majd száz év rivalizálás választja el egymástól. A Schalke és a BVB közti ellentét akkora, hogy Németország-szerte a legnagyobb rangadó nem is a közelmúltban felfutott nem igazán eredeti nevű der Klassiker, azaz a Bayern-Dortmund, hanem a Revierderby azaz a Ruhr-vidéki rangadó, ami az elmúlt szezonban 4-4-re végződött, négygólos (!!) dortmundi előnyről….

Heidel és Tedesco Európába repítette a Schalkét, de hogyan tovább?
A Schalke mesés szezonjáról ez a meccs mindent elmond, hiszen az „írdd és mondd” 11 német másodosztályú meccsen dirigáló, alig 31 éves Domenico Tedesco abszolút outsider választás volt, de végül a derbit megfordítva simán ezüstérmesek lett a csapattal. A Forbes magazin és a Deloitte által a világfutball 15. legjelentősebb klubjának tartott Schalke fő nyári célja a BL-induláshoz szükséges kereterősítés.  A Mainzban Jürgen Kloppot és Thomas Tuchelt is felfedező Christian Heidel sportigazgató persze nem volt rest. A gelsenkirchenieket 2 éve vezető Heidel köztudomásúlag nem az a szívbajos, teszetosza típus: a jelenlegi 27 fős keretből 25 játékos leigazolásban vagy szerződéshosszabbításában volt benne a keze. Már a szezon vége előtt ingyen megszerezte a Hoffenheimtől Mark Uthot, aki 14 góljával a legeredményesebb német góllövő volt (büntetőket leszámítva, amúgy Nils Petersen 15-tel nyert volna). A kölni utánpótlásból heerenveeni kitérővel Hoffenheimben beérő 26 éves támadó a liga egyik legjobb befejezője. Uth vélhetőleg simán beilleszkedik a Tedesco-féle, Nagelsmannéhoz hasonló 3-4-3, 3-5-2-es magasan letámadós, intenzív futballt játszó Schalkébe. A hasonló felfogás nem véletlen, hiszen a hoffenheimi U19-et Nagelsmanntól átvevő Tedesco épp kollégája előtt lett osztályelső a DFB Fussball-Lehrer edzőképzésén 2016-ban.

Már pár év Bundesliga-tapasztalattal rendelkezik, de fiatal játékosként még fejlődne? A Tedesco Egyetem várja önt!

Fotó: GETTYIMAGES

A második ligát az Erzgebirge Auenél eltöltött időszak miatt jól ismerő Tedesco vélhetőleg szerepet játszott az Union Berlin támadójának, Steven Skrzybskinek a leigazolásában, ő az előző idényben 14 gólt termelt, jórészt a jobbszélről! Sőt, 21 millióért megszerezték a középpályára a Frankfurt Real Madridtól kölcsönvett védekező „hatosát”, Omar Mascarellt, míg a „nyolcas” box-to-box poszton a mainzi vonalat Suat Serdar erősíti tovább. Apropó, erő: az elmúlt szezon egyik legkeményebb és legjobb védőteljesítményét az örökifjú Naldo nyújtotta, 78%-os légipárbajmutatójánál csak a hannoveri Salif Sané 81%-a volt jobb, naná, hogy 7 millióért őt is megszerezte Heidel. Aki ellenük fejpárbajt nyer, azé minden elismerésem. Mellettük még ott van a remek idényt futó Nasztaszics, a hosszú labdák nagy mestere, Stambouli, és a német utánpótlás-válogatott és utolsó Wittmann-fiú, Thilo Kehrer. Középen Weston McKennie-hez nem csak az amerikaiak fűznek nagy reményeket, ráadásul a Breel Embolo, Amine Harit páros előtt is szép jövő áll.

Goretzka vs Tönnies, Heidel kontra Wittmann

Fotó: GETTYIMAGES

Persze Heidelnek és a Schalkének is akadtak gondjai: Leon Goretzka már télen igazolt ingyen a Bayernhez, ráadásul nem igazán rózsás körülmények között. A klubelnök Clemens Tönnies még januárban azt akarta, hogy Goretzka soha többet ne húzzon fel Schalke-mezt, míg a szintén saját nevelés Max Meyert végül az utolsó pár meccsre a keretből is kirakták. A hírek szerint évi 5 és fél millió eurós fizetést is visszautasított Meyer, annyira elmérgesedett a helyzet ügynöke, Roger Wittmann és a sportigazgató Heidel között. Az évekig nagy támadótehetségnek tartott, de Tedesco alatt védekező középpályásként magát újradefiniáló Meyer végül a Milan, Liverpool, Arsenal és egyéb topklubok helyett a Crystal Palace-ban kötött ki, ami talán nem az a világklasszis szint, amit Wittmann annyira hangoztatott. Wittmann egyébként az egyik legnagyobb befolyással rendelkező ügynökség, a ROGON vezetője, olyan sztárokat képvisel, mint Roberto Firmino vagy Julian Draxler. Heidel pedig gyakorlatilag kimondta, hogy vele aztán többet nem dolgozik….
Még két érdekesség: Johannes Geis a Sevillánál töltötte az elmúlt szezont, de úgy tűnik, hiába volt egykori mainzi fenomén, sem esélye, sem kérője nem akad. Az elmúlt idényben Benedikt Höwedest nagy meglepetésre nélkülözte Tedesco, de a világbajnok juvés kalandja nem sikerült valami jól. A 30 esztendős klublegenda 16 év után végül távozott, és a Lokomotiv Moszkvánál kötött ki 5 millió euró ellenében.
Összességében ez egy remekül összerakott és erős keret, ám így is akad három nagy kérdés:
1. Hogy bírja majd a sorozatterhelést? Visszatérhet-e Európa elitjébe Tedesco, mint ahogy ezt a 2010-es évek Schalkéje tette vagy inkább a Weinzierl- és Breitenreiter-féle sikertelenebb európai szereplés folytatódik?
2. Ki fog majd akciógólt lőni? A múlt idényben ugyanis csak 27 ilyet sikerült összehozni, tíz büntető és 16 pontrúgásból elért találat mellett, ami remek, de talán hosszú távon nem fenntartható teljesítmény.
3. Ki lesz a balhátvéd Bastian Oczipka lágyékműtétje után? Az egyetlen bevethető balhátvéd, Baba Rahman 16 hónapnyi sérülés után májusban tért vissza 33 percig. A zuhanyhíradó szerint Heidel már ki is nézte magának a Tottenham angol válogatott balbekkjét Danny Rose-t, aki azért komoly erősítés lenne.