Bayern, BVB: erőspóroló Bundesliga-feladat • SportTV

Bayern, BVB: erőspóroló Bundesliga-feladat

2021. 04. 10. 09:31    
Olvasási idő: 3 perc

Két élő teljes, egy felvételes összefoglaló az első, egy mérkőzés a második ligából Németországból, no meg egy felvett találkozó a török ligából – ezen a szombaton sem hagyjuk nézőinket minőségi labdarúgás nélkül. A képernyőre kerülő csapatok közt van két BEK-/BL -győztes, három az egykori KEK-trófea birtokosai közü és még két, a korábbi UEFA-kupát megnyerő együttes is.

Grischa Prömel boldogsága. Az Uniom csatára szerezte csapat gólját a decemberi 1–1-es berlini bajnokin (Fotó: Getty Images) n

PADERBORN–BOCHUM

Egy napja arról elmélkedtünk, hogy a tulajdonképpen tét, azaz teher nélkül játszó Darmstadt akár meg is lepheti  a jóval esélyesebb Hamburgot. Szombaton szinte pontosan azonos szituációban lép pályára a listavezető Bochum, hiszen ellenfele ugyanúgy fel- és   lefelé sem mozdulhat jelentősen a táblázaton. A minimális különbség annyi, hogy a Darmstadtnak Hamburgban kellett pályára lépnie, a Paderborn viszont otthonában fogadja a listavezetőt. Viszont a vírusjárvány uralta focivilágban ha nem is tűnt el, de jóval kevésbé határozottan érvényesül a hazai pálya előnye. Egyvalami biztos, ha a Ruhr-vidéki esélyes elviszi a három pontot, matematikailag még nem, de praktikusan lassan már a Bundesligában érezheti magát. Méghozzá tíz szűk esztendő után. Legutóbb ugyanis 2011 tavaszén pottyant ki az élvonalból.

BAYERN–UNION

A rekordbajnoknak a hétközi BL-meccs sokkján úgy kellene túllendülnie, hogy közben erőt, játékost is tartalékol a jövő heti párizsi visszavágóra. Ha a müncheni mérkőzés helyzeteinek a töredékét dolgozza csak ki, de javít a kihasználásukon, nem reménytelen a helyzete a Parc de Princes-ben.  Flick mester dolga azonban minden, csak nem könnyű. Davies kiállítás miatti eltiltása következtében nem játszhat, Douglas Costa még csak futóedzéseket tarthat lábközépcsont-repedése utáni rehabilitációjában, Gnabry Covid-karanténban, Goretzka és Süle izomproblémák, Hernández bordazúzódás, Lewandowski az Andorra-meccsen összeszedett szalagsérülés miatt nem bevethető, Tolissónak ínszakadása van.  Ezek után Flicknek öt embert át kellett irányítania a II. csapatból, hogy egyáltalán a meccskeretet feltöltse.
Ráadásul a vendég Unionnak sem mindegy az eredmény, bár a klub vezetői kijelentették, ha az Európa Konferencia-ligára jogosító helyre lenne esélyük a bajnokság végén, inkább maradnának a 8. helyen – ahol éppen most vannak. Urs Fischer edző egy-két változtatást tervez a Hertha elleni városi rangadón ikszelő együttesen. Például Lenz kerülhet a védelem bal oldalára, Gentnert kicserélheti a széleken is használható Ingvartsenre a középpályán és három gyors játékosa, Bülter, Endo és Teuchert id a talonban van, ha véletlenül csapata sebességét kell fokoznia. (Más kérdés, hogy a Bayern bármilen összeállításban is nyilván sokkal többet birtokolja a labdát, a sebesség inkább arra kellhet, hogy állják a versenyfutást mondjuk Comannal.)

Kapcsolódó

BAYERN–UNION BERLIN örökmérleg

Összesen: 3 mérkőzés, 2 Bayern-győzelem, 1 döntetlen, 0 Union-siker / 5–2-es gólkülönbség. A Bundesligában: ugyanez. Münchenben: 1–1–0–0 / 2–1. Münchenben a Bundesligában: ugyanez.
A legutóbbi mérkőzés: Union Berlin–Bayern 1–1 (1–0). G.: Prömel, ill. Lewandowski (Bundesliga, 2020. 12. 12.). A legutóbbi müncheni mérkőzés: 2–1 (2019-20, 2Bl). A legutóbbi Union-győzelem Münchenben: még nem volt.

A két élő közvetítés közt szűk egy órás összefoglalót mutatunk a Lipcse brémai vendégjátékáról.

STUTTGART–DORTMUND

Silas Wamangituka kétszer is betalált a hazai kapuba a Signal Iduna Parkban decemberben, amikor a vendég VfB nagy meglepetésre 5–1-re kiütötte házigazdáját.  A stuttgartiak kongói csatára szombaton azonban nem léphet pályára keresztszalag-szakadása miatt (Fotó: Getty Images)

A bajnokság egyik historikus párosítása, mindkét együttes több mint 50 idényt töltött a Bundesligában, így az egyik párbaj, amelynek a meccsszáma túl jár a százon. Az összmérleg roppant kiegyenlített, némileg meglepő módon a svábok hárommal többször nyertek, mint a BVB. Jelen állás szerint a Stuttgartnak lehet, hogy fontosabb a három pont megszerzése, mert csak négy ponttal van elmaradva az új kupa (Európa Konferencia-liga) indulást garantáló 7. helyet elfoglaló Leverkusentől, míg a Borussia a múlt heti, sokkoló hazai vereséggel a Frankfurttól (1–2) szinte reménytelen helyzetbe kerül attól, hogy a ligából szerezze meg a „szokásos” BL-indulási jogosultságot. Igaz, a Leverkusen egy kupával lejjebb is taszíthatja Terzicéket, azaz sok elvesztegetni való pontja nincs a BVB-nek. Ugyanakkor váratlan remény csillant fel a Manchesterben szerzett góllal, 0gy meglehet, az interim edző „rámegy” a BL-bravúrra. Jadon Sanchóval még nem számolhat, Knauff is rúgást kapott a City elleni első meccsen, de csapata nagy része, a fontosabb játékosok mindegyike bevethetőnek tűnik a visszavágóra.
A VfB mestere, Matarazzo a védelem stabilitása érdekében beveti Stenzelt a jobb oldalon. Mangala újra megsérült, némi átszervezéssel Castro kerül a csapatba és Coulibaly is játéklehetőséget kaphat. A sváb együttes kiváló formában van, legutóbbi 8 meccséből egyetlenegyet vesztett el, igaz, azt nagyon (Bayern ellen 0–4).

Kapcsolódó

STUTTGART–DORTMUND örökmérleg

Összesen: 111 mérkőzés, 43 Stuttgart-győzelem, 24 döntetlen, 44 Dortmund-siker / 162–190-es gólkülönbség. A Bundesligában: 101–40–24–37 / 169–170. Stuttgartban: 56–30–9–17 / 107–77. Stuttgartban a Bundesligában: 50–27–9–14 / 97–68.
A legutóbbi mérkőzés: Dortmund–Stuttgart 1–5 (1–1). G.: Reyna, ill. Wamangituka (2), P. Förster, Coulibaly, N. González  (Bundesliga, 2020. 12. 12.). A legutóbbi három stuttgarti mérkőzés: 0–4 (2018-19, Bl), 2–1 (2017-18, Bl), 0–3 (2015-16, Bl). A legutóbbi Dortmund-győzelem Stuttgartban: 0–4 (Bundesliga, 2018. 10. 20.)

A német mérkőzések után éjféltől a Süperligből is mutatunk egy találkozót felvételről. A 34. fordulóban a rekordbajnok – jelenleg csak bronzérmes pozíciót elfoglaló – Galatasaray egy másik isztambuli csapatot, a Fatih Karagümrüköt fogadja.

2. BUNDESLIGA, 28. forduló. Sport2 13:00 SC Paderborn 07–VfL Bochum (kommentátor: Petur András).
BUNDESLIGA, 28. forduló. Sport2  15:30  FC Bayern München–1. FC Union Berlin (kommentátor: Fülöp László); Sport2 17:30 SV Werder Bremen–RasenBallsport  Leipzig (öf., felv., kommentátor: Gyulai Miklós); Sport2  18:30  VfB Stuttgart–BV 09 Borussia Dortmund (kommentátor: Faragó Richard).
SÜPERLIG, 34. forduló. Sport2  0:00  Galatasaray SK–Fatih Karagümrük SK (felv., kommentátor: Gyulai Miklós)