Bajnokavatás Münchenben – vagy már Dortmundban? • SportTV

Bajnokavatás Münchenben – vagy már Dortmundban?

Sport TV avatar Sport TV 2021. 05. 08. 08:07    
Olvasási idő: 2 perc

Három játéknap van hátra a német labdarúgó-bajnokság első két osztályának idénybeli küzdelmeiből. Szombaton délután és este akár véglegessé válhat a Bundesliga bajnokának kiléte és esetleg előtte ledőlhet, hány csapatra szűkül a másodosztály aranyesélyeseinek száma.

Ha egyforma vagy több dortmundi gólöröm lesz, mint lipcsei, az a BVB-bek BL-indulást, a Bayernnek bajnoki címet érhet (Fotó: Getty Images)

FÜRTH–KARLSRUHE

A hazai együttes három pont hátrányban van a vezető Bochummal szemben, győzelemmel be is éri a listavezetőt, ideiglenesen meg is előzheti jobb gólkülönbsége révén. Pontvesztés esetén viszont lecsökken az esélye a bajnoki címre, mi több, esélyt kínálhat a több elmaradt mérkőzését bepótló Kielnek a második hely megszerzésére. Egy negyedik csapat, a HSV számára viszont már csak akkor marad esély az osztályozóra, ha az előtte lévők folyamatosan pontot veszítenek, miközben ő hibátlan marad. A Greuther pontszerzése tehát a minden tét nélkül fellépő KSC ellen legjobban a Hamburgnak fájna, aki harmadszor is lemaradna még az osztályozó lehetőségéről is…

DORTMUND–LEIPZIG

A BVB a néhány fordulóval ezelőtti csaknem reménytelen helyzetből eljutott odáig, hogy ismét esélye van a Bajnokok Ligájába jutásra. A következő akadály azonban a Lipcse, amelynek halvány reménye még van a bajnoki címre. Igen halvány…  Ugyanis a rekordbajnok Bayern már akkor megszerzi a címet, ha a jelenlegi pontkülönbség változatlan marad. Gulácsi és Orbán csapata most már csak bravúrral maradhat versenyben. Ebből az alapállásból kiindulva roppant izgalmas mérkőzés, kiélezett csata várható a Signal Iduna Parkban.
A Borussiában Haaland és Reyna nem edzhetett a hét közepéig, de visszatérhetnek az együttesbe a nagy rangadóra. Bellingham azonban nem játszhat, mert az elmúlt fordulóban megkapta az ötödik sárgáját is.
Gulácsi és Orbán természetesen tagja a lipcseiek tervezett kezdő tizenegyének. A brémai győztes kupameccshez képest Klostermann válthatja Konatét a védelemben. Az egyaránt hátproblémákkal küszködő Adams és Nkunku hiányzott a szerdai edzésről, a korábban hiányzó Kluivert és Halstenberg viszont együtt gyakorolt a társakkal, a cserepadra már leülhetnek.

Kapcsolódó

DORTMUND–LEIPZIG örökmérleg

Összesen: 9 mérkőzés, 5 Dortmund-siker, 2 döntetlen, 2 Leipzig-győzelem / 17–10-es gólkülönbség. A Bundesligában: ugyanez. Dortmundban: 4–2–1–1 / 10–7. Dortmundban a Bundesligában: ugyanez.
A legutóbbi mérkőzés: Leipzig–Dortmund 1–3 (0–0). Sörloth, ill. Haaland (2), Sancho (Bundesliga, 2021. 1. 9.). A legutóbbi három dortmundi mérkőzés: 3–3 (2019-20, Bl), 4–1 (2018-19, Bl), 2–3 (2017-18, Bl). A legutóbbi Leipzig-győzelem Dortmundban: 2–3 (Bundesliga, 2017. 10. 14.)

BAYERN–MÖNCHENGLADBACH

A Breel Embolóval küzdő Leon Goretzka (pirosban, 18-assal) szombat estére akár már sorozatban háromszoros Bundesliga-bajnoknak is mondhatja magát az FC Bayern színeiben (Fotó: Getty Images)

Hogy az évtizedekkel ezelőtti csúcsrangadónak lesz-e bármilyen tétje is, az a délutáni dortmundi eredménytől függ. Ha a Lipcse kikap, a Bayern már bajnok – kilencedszer egymás után a Bundesligában. Ha viszont egy vagy három pontot visz haza az RBL – a Bayernnek is kell szerezni ugyanannyit legalább. Az ilyesfajta győzelmi kényszerrel együtt él a Bayern összes játékosa, aligha okoz jelentősebb fennakadást a csapat játékában. Elvileg egyébként a Gladbachnak is van reménye még a kupaszereplésre, de ehhez mindhárom pontot meg kellene szereznie az Allianz Arenában.
A bajoroknál nincs új hiányzó, a jelenlegi legerősebb csapatukkal állhatnak ki. Elképzelhető, hogy Davies helyén Hernández kezd a védelem bal oldalán. Leroy Sané esetleg kezdhet Gnabry helyén, egyelőre a szélső nem érzi biztosnak a helyét a leendő Eb-keretben.
A Gladbachban a támadó egység összetétele okoz problémát. Stindl visszatért izomszakadása után. Pléa és Embolo is bekerülhet a kezdőbe, Lazaro meg a szélen kezdhet.

Kapcsolódó

BAYERN–MÖNCHENGLADBACH örökmérleg

Összesen: 112 mérkőzés, 56 Bayern-győzelem, 30 döntetlen, 26 Gladbach-siker / 212–141-es gólkülönbség. A Bundesligában: 105–50–29–26/ 200­–234. Münchenben: 51–38–10–3 / 126–49. Münchenben a Bundesligában: 47–35–9–3 / 118–45.
A legutóbbi mérkőzés: Mönchengladbach–Bayern 3–2 (2–2). G.: Hofmann (2), Neuhaus, ill. Lewandowski, Goretzka (Bundesliga, 2021. 1. 8.). A legutóbbi három müncheni mérkőzés: 2–1 (2019-20, Bl), 0–3 (2018-19, Bl), 5–1 (2017-18, Bl). A legutóbbi Gladbach-győzelem Münchenben: 0–3 (Bundesliga, 2018. 10. 6.)

Bajnokavatás lehet másik követett élvonalbeli bajnokságunkban, a Süperligben is szombaton. Ha a későn este, felvételről közvetítendő Galatasaray–Besiktas rangadón a vendég fekete-fehérek több pontot szereznek, mint a Fenerbahce a fővárosban az Ankaragücü ellen, akkor visszavonhatatlanul megnyerik 16. élvonalbeli bajnoki címüket.

2. BUNDESLIGA, 32. forduló. Sport2 13:00 SpVgg Greuther Fürth–Karlsruher SC (kommentátor: Fülöp László)
BUNDESLIGA, 32. forduló. Sport2 15:15 BV 09 Borussia Dortmund–RasenBallsport Leipzig (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 18:15 FC Bayern München–Borussia Mönchengladbach (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor).
SÜPERLIG, 40. forduló. Sport1 23:30 Galatasaray SK–Besiktas JK (felv., kommentátor: Gyulai Miklós)