Clayton–Van den Bergh ki-ki meccs a playoffért • SportTV

Clayton–Van den Bergh ki-ki meccs a playoffért

2021. 05. 27. 10:50    
Olvasási idő: 2 perc

Az idei darts PL csoportkörének utolsó napján három találkozónak presztízs-, illetve „pénzosztó” tétje van a legutolsó viszont dönt arról, hogy a már három biztos playoffrésztvevőhöz ki csatlakozhat negyediknek.

Az est Gary Anderson és James Wade összecsapásával kezdődik. A két régi vetélytárs   – ez már az 56. profi meccsük lesz egymással – csatája gyakorlatilag a 7. helyről dönt, az lesz a győztese. Ám ha valamelyikük esetleg nagyobb legkülönbséggel nyer, és nagy győzelmi sorozatban lévő Wright nagyon kikap a listavezető Van Gerwentől, a vesztes marad nyolcadik, a nyertes viszont megelőzve az extravagáns skótot, megszerezheti a 6. helyet is. (A hatodik nem kevesebb mint 60, a  hetedik 55 ezer fontot kap a számlájára, a nyolcadik meg kerek 50 ezret – persze, adózás előtt.)

Nathan Aspinall még lehet harmadik, de első is az utolsó forduló után – persze a legvalósz0nűbb, hogy második marad  (Fotó: GETTY IMAGES)

A második meccs már két playoffrésztvevő csatája, Nathan Aspinall és José de Sousa lép a színpadra. A győztes alapszakasz-második, kivéve ha Aspinall nyer és utána MVG kikap Wrighttól. Ha mindkettő minimális, azaz 8–6-os végeredményt hoz a fenti elosztásban, az utolsó estén helycsere történik az élen. Ha a portugál győz, ő a 2. és  az angol 3., döntetlen esetén fordítva. De Sousa csak nagy különbségű vereség és a playoffhelyosztó zárómeccs szintén nagy különbségű végeredménye esetén csúszhat le a negyedik helyre, de ennek utóbbi nagy tétje miatt vajmi kevés a valószínűsége.

MVG és Snakebite 86-odszor is összecsap egymással csütörtökön este /Getty Images)

A harmadik mérkőzés az a párosítás, amelyben a PDC-világbajnoki cím kétszer (2015, 2020) és Premier League-győzelem (2017) is eldőlt már. Az előzőkből az elsőt Peter Wright elvesztette, a másodikat megnyerte Michael van Gerwen ellen, a PL-fináléjukban a tar holland zseni diadalmaskodott. 2009 márciusában találkoztak először, a mostani már a 86.mérkőzésük lesz egymással. Legutóbbi csatáik nem nélkülözték a szélsőséges eredményeket sem, tavaly szeptemberben már a „PL-buborékban” a skót 8–1-re nyert a második csoportkörben, MVG most az elsőben 7–2-vel vágott vissza. Összesítésben pesze MVG fölénye nagy, több mint háromszor annyi győzelmet aratott Snakebite ellen, mint ahányszor kikapott tőle. Van Gerwen 2013-as bemutakozásától kezdve egészen 2019-ig, azaz sorozatban 7-szer egymás után (!) megnyerte az alapszakaszt, a szédületes sorozat tavaly tört meg, amikor viszont még a playoffba sem jutott be. Most nyolcadszor lehet az övé tehát a bónusz (plusz 25 ezer font), amely győzelemmel és döntetlennel egyértelműen az övé, a többi eredménytől függetlenül, sőt vereséggel is első marad, ha előtte Aspinall nem nyeri meg a mérkőzését De Sousa ellen. Wright – aki ebben a negyedben eddig mindhárom találkozójából győztesen került ki, kétszer ebből vesztes helyzetből ötös, illetve hatos legnyerősorozattal, csak akkor léphet előre, ha nagy különbséggel veri meg MVG-t és a záró találkozó is valamelyik fél nagy különbségű győzelmével ér véget

Jonny Claytonnak egy döntetlen is elég a negyedik hely megtartásához (Fotó:  PDC/Lawrence Lustig)

Ez a záró találkozó pedig Jonny Clayton és Dimitri Van den Bergh ütközete lesz. A PL eddigi 15 fordulójából a walesi 10, a belga 11 nap után állt playoffhelyen a táblázaton – 7-szer mindketten – , de most csak egyiküknek marad hely a záró nap résztvevői négyesében. A képlet egyszerű, amelyikük nyer, pénteken is játszik, amelyikük kikap, az nem. A döntetlen Claytonnak kedvez. Az örökmérleg viszont Van den Bergh mellett szól, öt eddigi meccsükből Dimitri négyet nyert meg, többek közt az első körös PL-csatájukat is. A torna eddigi  69 mérkőzéséből 7 fejeződött be úgy, hogy mindkét résztvevő 100 fölötti körátlaggal zárt, kettejük első csatája volt az egyik ilyen. VDB ugyan viszonylag nagy különbséggel győzött (7–3), de azt csak a sokkal jobb kiszállózásának (7/17= 41.18% a 3/16=18.75%-kal szemben) köszönhette. A körátlagot (102.64, ill. 102.32) és a 180-asokat (5–6), a 100 feletti köröket (27–23) valamint a magas kiszállókat (121–121) tekintve is az egyik legkiválóbb mérkőzés volt az első körben. Kérdés, a tét nagysága miatt most képesek lesznek-e ezt megismételni. De ha nem, az izgalom alighanem kárpótol mindenkit, hiszen a legutolsó alapszakaszmeccsen dől el a negyedik rájátszó kiléte…

Kapcsolódó

A PL 16. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

Gerwyn PRICE–Peter WRIGHT
Örökmérleg:
16 mérkőzés, 3 Price-győzelem, 1 döntetlen,  12 Wright-siker. A Premier League-ben:  2–1–1–0. A PL első körében: Price–Wright 7–5, 2019. 3. 28., Rotterdam. Legutóbbi mérkőzés: ugyanez.
Daryl GURNEY–Michael SMITH
Örökmérleg:
12 mérkőzés, 4 Gurney-győzelem, 1 döntetlen,  7 Smith-siker. A PL-ben:  3–1–1–1. PL ek.: Gurney–Smith 7–5, 2019. 2. 21., Dublin. Lm.: Smith–Gurney 10–9, 2019. 3. 2., UK Open, a 32 között.
Michael VAN GERWEN–Mensur SULJOVIC
Örökmérleg:
16 mérkőzés, 12 Van Gerwen-győzelem, 4 Suljovic-siker. A PL-ben:  2–2–0–0. PL ek.: Van Gerwen–Suljovic 7–3, 2019. 2. 14., Glasgow. Lm.: Van Gerwen–Suljovic 7–5, 2019. 3. 24., European Darts Open, elődöntő.
James WADE–Rob CROSS
Örökmérleg:
11 mérkőzés, 5 Wade-győzelem, 6 Cross-siker. A PL-ben:  1–0–0–1. PL ek.: Cross–Wade 7–4, 2019. 2. 14., Glasgow. Lm.: ugyanez.

DARTS PREMIER LEAGUE. Sport2 20:00 a tizenhatodik forduló mérkőzései (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)