Kelet-európai Eb-előzetes • SportTV

Kelet-európai Eb-előzetes

2021. 06. 01. 15:10    
Olvasási idő: 2 perc

A keretkijelölés napján három Eb-résztvevő aktuális tesztmeccsét közvetítjük élőben. Ezen kívül éjszakába menően még két további felkészülési mérkőzést mutatunk, s még összefoglaló is lesz a „szokásos” – értsd a selejtezősorozatok idején rendszeres – 23 órai kezdéssel.

Luka Modric 127-edszer húzhtaja magára a "nemzeti kockást" (Fotó: Getty Images'

HORVÁTORSZÁG–ÖRMÉNYORSZÁG

A horvátok 26-ios keretének éppen a fele, 13 futballista szerepelt a három évvel ezelőtt a vb-ezüstérmes együttes 23-jában. Az akkori meghatározó játékosok közül csak Corluka, Rakitic és Mandzukic nincs már Zlatko Dalic kiválasztottjai között. Hosszú távon inkább a legutóbbi pótlás okozhat nehézséget, bár Kramaric a Hoffenheimben, Rebic a Milanban és Orsic a Dinamo diadalmas El-menetelése során lőtt néhány szép gólt, de a „fontos találatok nagymesterének” nem biztos, hogy a nyomdokaiba tud bármelyikük is lépni.

A horvátok egyébként a „fokozatosság elvét” alkalmazzák a közvetlen Eb-felkészülésükben. Keddi találkozójukon ugyanis az európai mezőny alsó ötödéhez tartozó örmények ellen játszanak „históriai meccset” – ugyanis ez lesz a két csapat első mérkőzése, az örmények pedig a horvátok 75. ellenfelei válogatottjuk történetében – , majd 6-án, szombaton „élesben” is tesztelik magukat – a világranglista-vezető belgákkal, Brüsszelben… A következő meccsük meg már egy hétre rá az Eb-rajtjuk lesz – csekélység az angolokkal, a Wembleyben!
Ami az örményeket illeti, ők meglepően jó szériában vannak: nyolc meccs óta veretlenek, másodikak lettek C-ligás csoportjukban az NL-ben a később Eb-döntős újonccá avanzsáló Észak-Macedónia mögött, s értelemszerűen veretlenek, sőt hibátlan a mérlegük vb-kvalifikációs csoportjukban is, legutóbb a románokat is sikerült megverniük 3–2-re Jerevánban.

LENGYELORSZÁG–OROSZORSZÁG

A Lewa-gólöröm a válogatottban sem ritka: a Bayern „gólüzeme” a nemzeti csapatban 118 meccsen (rekord) 66 gólt „termelt” – természetesen ez is hazai rekord  (Fotó: Getty Images)

Az aranycipős, Európa legjobbja Lewandowskival állnak fel valószínűleg a lengyelek, s ha valaki, mi tapasztaltuk, a Bayern zsenije a „semmiből” is tud gólt rúgni, mint például a Puskás Arénában márciusban. Nincs meglepetés a hazaiak keretáben, az oroszok ellen lényeges lehet, hogy Maciej Rybus és Grzegorz Krychoiak személyébn két Lokomotív Moszkva-játékos is van a keretben, akik igencsak jól ismerik az orosz keret otthon játszó játékosait.

A túloldalon Sztanyiszlav Csercseszov elsősorban a Premjer Ligában szereplő játékosokra épít, mindössze Golovin (Monaco), Alekszej Mirancsuk (Atalanta) és Cserisev (Valencia) képviseli a „légiót.
A lengyelek közepesen kezdtek a mi csoportunkban a vb-selejtezőkön (3 meccs, 4 pont), s jövőő jhéten az ellenünk az Eb-pótselejtezőn veztes Izlanddal fejezik be a felkészülési időszakot.
Az oroszok papírforma-győzelmet arattak márciusban Máltán, szoros küzdelemben verték meg otthon Szlovéniát, majd nagy meglepetésre kikaptak Szlovákiától. Az Eb-n sem vár rájuk könnyű csoport: Belgiumban kezdenek Szentpétervárott, majd ugyanott folytatják Finnországgal, végül a dánok ellen Koppenhágában kell bizonyítaniuk.
A két csapat múltját az oroszok (és persze a jogelőd szovjetek) uralják, 18 csatájuk felét megnyerték 4 döntetlen és 5 lengyel siker mellett. Viszont nem játszanak sűrűn: legutóbb 9 éve, 2012-ben csaptak össze, a lengyel-ukrán Eb-nyitómeccsén, s játszottak 1–1-es döntetlent.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK. Sport1 17:45 Horvátország–Örményország (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 20:30  Lengyelország–Oroszország (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 21:45 Szlovákia–Bulgária (felv., kommentátor: Petur András), 23:00 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 éjféltől: Észak-Macedónia–Szlovénia (felv., kommentátor: Fülöp László)