Harc két olimpiai helyért Hágában • SportTV

Harc két olimpiai helyért Hágában

2021. 06. 24. 09:58    
Olvasási idő: < 1 perc

16 férfi és 16 női csaopat szállt harcba egy-egy európai helyért a tokiói olimpiára a hágai selejtező tornán, amely a Kontinentális Kupa nevet viseli. A torna szerdán kezdődött meg és a vasárnapi döntőkig tart Hágában, pontosabban a scheveningeni tengerparton..

A svájci csapat a negyeddöntőben még versenyben van a férdi olimpiai kvótáért (Fotó: old-cev.eu)

Az olimpiai mezőnyben 24 páros vehet részt nemenként. Korábban 19 helyet lefoglaltak maguknak az egyes országok. Egy országnak maximum két helye van, az egyes szövetségek saját hatáskörben döntik el, melyik párossal vagy párosokkal képviseltetik magukat. Az egyes földrészi szövetségek a saját kontinentális kupájukkal szerezhetnek meg egy-egy helyet, nagyjából ezekben a napokban bonyolítják le a döntő tornákat. Az eddigi mezőny 19 helyéből egyet rendezői jogon kapnak a japánok, emellett az aktuális világbajnok kapott egy helyet, a 2019-es olimpiai világselejtezőn elkelt két hely, valamint nemenként az aktuális világranglista első 15 helyezettje szerzett jogot az indulásra.
A férfimezőnyben az európaiak közül csak a lengyelek és az olaszok töltötték be a maximális két helyet, így ez a két ország már nem szerezhet újabb kvótát. A hölgyeknél a németek és az olaszok szerezték meg már a két helyet, a többiek számára nyílt a küzdelem.
Az egyes mérkőzések mintegy országok közti találkozók, minden nemzetet két páros képvisel és az összetett eredmény alapján dől el egy csapatmérkőzés sorsa, 1–1 esetén úgnevezett Qaranymeccs” dönt a továbbjutásról.
A női negyeddöntők párosítása: Görögország–Lengyelország, Oroszország–Ukrajna, Ausztria–Norvégia és Hollandia–Spanyolország.
A férfiaknál a nyolc között: Svájc–Ausztria, Németország–Spanyolország, Törökország–Lettország és Hollandia–Belgium.
A csütörtöki negyeddöntők után pénteken következnek az elődöntők, vasárnap pedig a férfi és a női döntő.

KONTINENTÁLIS KUPA, Európa. Sport2  9:30 negyeddöntő mérkőzések (kommentátor: Gyulai Miklós és Méhes Gábor, szakkommentátor: Nyári Sándor és Szombathelyi Szandra)