Giannis a csúcsokat ostromolja, de a Suns vezet 2-1-re • SportTV

Giannis a csúcsokat ostromolja, de a Suns vezet 2-1-re

2021. 07. 14. 17:47    
Olvasási idő: 3 perc

Az NBA-döntő eddigi legnagyobb sztárja Giannis Antetokounmpo, aki parádés meccseket hozott le még úgy is, hogy egy térdsérülésből lábadozva kezdte el a finálét. Elképesztő statisztikákat hoz, de a Chris Paul vezette Phoenix Suns így is vezetni tud 2-1-re. Éjjel jön a negyedik mérkőzés.

Menjünk vissz az időben pár napot (hetet), egészen pontosan június 29-ig, és idézzük fel, mi történt Giannis Antetokounmpóval az Atlanta Hawks elleni keleti döntő negyedik meccsén. Azért a linkre csak erős idegzetűek kattintsanak! Szóval az a térd borzasztóan nézett ki, és kevesen gondolták azt, hogy Giannis nem jutott legalább Kawhi Leonard sorsára, akiről épp tegnap jelentették be, hogy megműtik a térdét részleges elülső-keresztszalagszakadás miatt. Mindenesetre Giannis mindössze két meccset hagyott ki, de társai, Brook Lopez, Jrue Holiday és Khris Middleton nélküle is behúzta a keleti döntőt. Aztán a hírek arról szóltak, hogy a Görög Szörny talán a Hawks elleni hetedik meccsen visszatérhet, majd arról, hogy a döntő első meccseit kihagyja, illetve hogy a meccsnapokon dől el, hogy pályára lép.

Nos, ennek lett az az eredménye, hogy ezt a térdsérülést ő lehozta egy kétmeccses (egyhetes) kihagyással, és belekezdett az NBA-döntőbe. A finálé első három meccsén pedig zsinórban ilyen mutatókat hozott össze:

  1. meccs: 20 pont, 17 lepattanó, 4 gólpassz, 2 labdaszerzés és 1 blokk
  2. meccs: 42 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk és 1 labdaszerzés
  3. meccs: 41 pont, 13 lepattanó, 6 gólpassz és 1 labdaszerzés

Az első meccsen nyilván volt rajta egy kis rozsda, talán picit óvatosabb is volt a sérülés miatt, nem is vállalt annyit, mint szokott. Azonban a második két meccsen mutatott teljesítményével őrületes magasságokat ostromol. Erről akkor is meg kell emlékezni, ha az első két meccset behúzta a Phoenix Suns, és jelenleg 2-1-re vezetnek az arizonaiak a döntőben, a Bucks a harmadik meccsen tudott szépíteni 2-0-s hátrányban.

De nézzük Giannist:

  • Shaquille O’Neal után a második játékos lett a finálék történetében, aki két egymást követő mecsen is legalább 40 pontos és 10 lepattanós meccset mutatott be.
  • Úgy általában is csak öten voltak Giannis előtt képesek két döntős meccsen egymásután 40 pontot dobni: Az előbb említett O’Neal, valamint Michael Jordan, LeBron James, Rick Barry és Jerry West.
  • Élete első három döntős meccsén 103 pontot dobott, ennél többet csak Rick Barry (122), Allen Iverson (106) és Willis Reed (104) tudott szerezni. Mielőtt valaki kérdezné: Michael Jordan 98-at szerzett 1991-ben, Kevin Durant 92-t 2012-ben, LeBron James pedig mindössze 64-et 2007-ben.
  • Az első három döntő-meccsen szerzett 103 pont és 42 lepattanó is ritka, mint a fehér holló: Willis Reed 104-gyel és 48-cal nyitott.
  • A StatMuse arra is rávilágított, hogy Giannisnak már most több negyven pontos döntős meccse van, mint Kevin Durantnek, Steph Curry-nek, Tim Duncannek, Kobe Bryantnek, Larry Birdnek, Karl Malone-nak, Wilt Chamberlainnek vagy Kareem Abdul-Jabbarnak. Ez azért nem semmi…
  • A legviccesebb statot is a StatMuse-nak köszönhetjük. A harmadik meccsen Giannis Antetokounmpo 41 pontot szerzett, Thanasis Antetokounmpo pedig 0-t (Thanasis a második meccsen nem játszott). A 41 pont a legtöbb, amit két testvér szerzett egy döntős meccsen a liga történetében. Ugye, hogy érdekes?

Giannis tehát ördögi formában van, térdsérülés ide vagy oda. Azonban a szuperül összerakott Phoenix Suns ellen ez nem biztos, hogy elegendő, ha Jrue Holiday és Khrios Middleton nem köti fel a nadrágját. Hiszen a Suns tényleg egy brutálisan jó csapat az irányítóistennel, Chris Paullal, Devin Bookernek is volt két szuper meccse, de a harmadikon nem villogott annyira, Deandre Ayton pedig élete első döntős meccsén 22 ponttal és 19 lepattanóval zárt. A harmadik meccsen Cameron Johnson húzott egy olyat PJ Tuckeren, amit nem felejtünk el egy ideig:

Ez a döntő tartogat még izgalmakat, muszáj lesz nézni a hátralévő meccseket. A negyediket például csütörtökön hajnali négytől a Sport1-en (élőben, magyar kommentárral). Csütörtökön a Sport1-en 13:45-től és 22 órától is meg lehet majd nézni az ismétlést. Csütörtökön (21 óra, Sport1) a Trash Talkban is téma lesz a finálé, ahogyan vasárnap 19 órától az Alley-oopban is.

Biztosan lesz ötödik meccs is, azt vasárnap hajnali háromtól játsszák (Sport1), és a Sport2-n 12 órától is meg lehet majd nézni.