Futballvasárnap, Freiburggal, Liverpollal • SportTV

Futballvasárnap, Freiburggal, Liverpollal

2021. 08. 08. 11:41    
Olvasási idő: 2 perc

Közeleg az labdarúgó-idénykezdet, mi a szokásos „mixünkkel” jelentkezünk vasárnap: egy felkészülési és egy tétmeccsel.

LIVERPOOL–ATHLETIC

Szinte az egész Liverpool-felkészülést végig követhettük, két 2×30 perces meccs mellett már a harmadik teljes idejű mérkőzésükkel jelentkezünk, egy héttel a Premier League rajtja előtt.
A Mersey-parti együttes legutóbb Franciaországban két dupla félórás meccset játszott a Serie A-s Bolognával, az első 2–0-ra nyerte meg Diogo Jota és Sadio  Mané góljával, a másodikat pedig Origi passzából Minamino egyetlen találata döntötte el. Jürgen Klopp menedzser tulajdonképpen az eredményeket illetően nem panaszkodhat, egyedül a Hertha elleni 3–4 ad okot némi morgolódásra. Ezért is mondta a német mester, hogy az elmúlt másfél évben most uralkodik a „legjobb atmoszféra” az Anfield Roadon. Persze, hogy teljes legyen az elégedettség, a tesztidőszakot záró ”spanyol duplán”, a baszk Bilbao és a navarrai Osasuna elleni vasárnapi-hétfői meccseken is sikerrel kell túllenniük.
A vendég Athletic sormintaszerű eredményeket ért el a tesztidőszakban, három-három vereség és győzelem váltotta egymást. A legutóbbi győzelmet speciel  egy nappal ezelőtt éppen Angliában aratta a Bilbao, a southamptoni St. Mary’sben verte meg házigazdáját, Vesga és Villalibre szerzett kétgólos előnyt az első félidőben, majd Walcott szépítése után Bednarek öngólja állította be a 3–1-es végeredményt.
Klopp a hosszas sérülés után visszatérő Van Dijknak és Joe Gomeznek a Bologna ellen adott több játéklehetőséget, Jordan Hendersont az Osasuna ellen veti majd be.
Thiago Alcántara az olaszok ellen szenvedett kisebb sérülést, a spanyol duplát kihagyja, csak jövő héten tér vissza.
Az Atletic nélkülözi Unai Simón szolgálatait, aki pénteken még olimpiai döntőt játszott a brazilok ellen Japánban. Iker Muniaín és Yeray Alvarez ismét bevethető, Inigo Martínez és Alex Patxarroman szintén már a társakkal edzhetett. Inaki Williams – akit korábban a Liverpool is szeretett volna leigazolni – kezd ismét formába lendülni, Yuri Berciche viszont még csak visszatérőben van súlyos sérülését követően.
A két klub közös története mindössze négy találkozót ölel fel, ebből négy volt európai kupameccs, 1969-ben a VVK-ban csaptak össze és a 3:3-as összesítés után a kor szabályainak megfelelően sorsolással (pénzfeldobással) a spanyolok mentek tovább, 1984-ben pedig BEK-nyolcaddöntőben csaptak össze az első, gól nélküli találkozó után Ian Rush döntötte el a továbbjutást – végén aztán a vörösök emelhették magasba a BEK-trófeát. Az ötödik – már tét nélküi, felkészülési – mérkőzésük már a Klopp-érára esett, 2017-ben 3–1-re nyert a Liverpool a vörösök góljait Roberto Firmino, Woodburn és Solanke szerezte.

WÜRZBURG–FREIBURG

Sallai Roland (22-essel) ismét a kezdőben lehet a wörzburgi kupatalálkozón is (Fotó: Getty Images)

Vasárnapig egyetlen élvonalbeli együttes sem esett ki a DFB-kupa első fordulójából, ennek a sorozatnak a folytatását várják a Freiburg szurkolói is. A fekete-erdei csapat összeállításából nem hiányozhat a magyar válogatott  Sallai Roland neve sem.  Szélsőnk a Saarbrücken ellei 2–1-es tesztmeccset még kihagyta az Eb utáni pihenés miatt, akárcsak a Vaduz elleni 1–1-et, a Leverkusen elleni 0–0-on azonban már 30 percet játszott, Grifo cseréjeként. A Strasbourg elleni dupla meccs 1–2-jén nem szerepelt, a 2–1-es „visszavágón” ismét csere volt, a 79. percben váltotta Schadét.
Ám nyilván meggyőzte Christian Streichet, hogy nélküle nincs jó kezdő, ezért a Würzburg elleni kupatalálkozón már a nyitó 11-ben ott lesz a helye.
Az SCF házigazdája, a Würzburger Kickers nyolcadszor szerepel a DFB-kupa első nagyfordulójában, kétszer érte meg a második kört, de élvonalbeli csapatot még sosem búcsúztatott. Aktuálisan harmadosztályú, az előző idény végén 18.-ként esett ki a másodvonalból. A gyors visszajutás útja rögösnek tűnik: első két bajnokiját egyaránt 1–0-ra vesztette el Münchenben az 1860, otthon pedig az SC Verl ellen.
Válogatott szélsőnk sokat tehet azért, hogy meglegyen a würzburgiak harmadik veresége is sorozatban, s a Bundesliga „érintetlensége” tovább folytatódjék a kupafordulóban.

Sport1 17:00  Liverpool FC–Athletic Bilbao felkészülési mérkőzés (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport2 18:30  Würzburger Kickers–SC Freiburg, DFB-kupa, 1. forduló (kommentátor: Haraszti Ádám)