Négyes megméretés a kupaidény jegyében • SportTV

Négyes megméretés a kupaidény jegyében

2021. 08. 20. 10:30    
Olvasási idő: 2 perc

Nagyváradon négyes női kézilabdatornát rendeznek két-két román és magyar élcsapat részvételével. A rangos eseményről – három héttel a BL-rajt előtt – a Sport TV nézői sem maradhatnak le.

Kovács Anett a szombathelyiek ellen gólerős volt, erre a nagybányaiakkal szemben is szükség lesz (Fotó: fradi.hu)

Mind a négy együttes hazai bajnoksága mellett az európai kupaidényre is készül. Az FTC-Rail Cargo Hungaria és a CSM Bucuresti a Bajnokok Ligájára – azonos csoportba kerültek, az „éles” meccseikre az első kör végén és a második elején, november 13-án és 20-án kerül sor – , a DVSC Schaeffler és a Minaur Baia Mare pedig az Európa-liga csoportkörére hangol. (A debreceniek  a selejtező következő körében a cseh Baník Most és a román CS Magura Cisnadie csatájának továbbjutójával mérkőznek, s győzelemesetén várhatják a csoportkör sorsolását. A nagybányaiak legutóbbi 3. helyüknek köszönhetően eleve főtáblások.)
A négyes torna – amelyet a nagyváradi Arena Antonio Alexében rendeznek – lebonyolítása az egykori húsvéti futballtornákra hajaz: mindkét romám csapat játszik mindkét magyarral, az egy nemzetbeliek viszont nem mérkőznek meg egymással. A négy mérkőzésen szerzett pontszámok alapján alakul ki a sorrend.

Mindkét magyar együttes már kiegészült az olimpiai 7. helyezett csapatban szereplő játékosokkal – már akik egészségesek. Szucsánszki Zitával, Kovacsics Anikóval, Klujber Katrinnal és Hársfalvi Júliával sérülésük miatt nem számolhat Elek Gábor. Klujber a Szombathely elleni keddi 34–21-es tesztmeccsre ugyan nevezve volt, de óvatossági okokból mégsem játszott. (A Fradi legjobb gólszerzői Szöllősi Zácsik Szandra, Kovács Anett és Márton Gréta voltak, 6-6 góllal.) A debreceni csapatban játszik a tornán Bordás Réka és Vámos Petra, a két Tokiót is megjárt kézilabdás.
A Centenáriumi Kupára (a románok így nevezik a tornát) a két haza együttes is legjobbjait nevezi. Az elmúlt idényben bajnoki címét visszaszerző CSM-ben fellép a legnagyobb sztár Crstiana Negau, mellette a légiós csillagok, a horvát Jelena Grubisic, a holland Martina Smeets, a francia Siraba Dembélé, a szerb Dragana Cvijics, valamint a két spanyol és szlovén, Carmen Martín és Alexandrina Barbosa, illetve Elizabeth Omorogie és Barbara Lazovic is.
A nagybányai együttes is jó idényt zárt, hiszem ezüstérmes lett a bajnokságban, négy ponttal megelőzve az előző bajnokot, a Ramnicu Vilceát. Ugyankkor a nyáron elvesztette egyik legjobbját, a 171 góllal gólkirályi címet szerző szerb Jovana Kovacsevicset, aki az erősítő riválisok egyikébe, a Gloria Bistritába igazolt.
A torna négy mérkőzéséből hármat élőben közvetítünk, a negyediket szombaton késő este láthatják.

Centenáriumi Kupa női felkészülési torna. Sport2  16:00 CSM Bucuresti–DVSC Schaeffler (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Tóth Tímea); Sport2 18:00 CS Minaur Baia Mare–FTC-Rail Cargo Hungária (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Tóth Tímea)