A sosem-nyertesek rangadója • SportTV

A sosem-nyertesek rangadója

2021. 09. 16. 16:45    
Olvasási idő: 3 perc

Szerdán elrajtolt a férfii kézi BL 2021–22-es idénye, magyar szempontból a szegediek montpellier-i döntetlenjével. Csütörtökön a másik honi sztárcsapaton a sor: a Telekom Veszprém a hozzá hasonlóan a trófeát kitartóan üldöző francia PSG-t fogadja, s utána mutatunk két olyan együttest is – ugyanebből a csoportból – amelyeknek már sikerült egy, illetve tíz alkalommal elhódítania a legvágyottabb európai címet.

Lékai Máté bízik a két pont otthon tartásában (Fotó: handballveszprem.hu)

VESZPRÉM–PSG

A magyar rekordbajnok – jelenleg ezüstérmesként vesz részt a sorozatban – négy döntőt is vívott már de győznie még nem sikerült. A francia sorozatbajnok, amely a legutóbbi hat alkalommal egyaránt elnyerte a Starligue aranyérmét, az elmúlt hat évből négyszer is bejutott az elitsorozat négyes döntőjébe, háromszor megrekedt az elődöntőnél, a negyediken meg szintén elvesztette a finálét.
A két együttes az EHF legfrissebb „power rankingján” (afféle aktuális erőlista) a második, illetve a hatodik helyet foglalja el – az előkelőbbet Momir Ilics csapata. Az indoklás említi az „előszezonos” sorozat, a SEHA-liga keretében elért győzelmeket, végül a 4. alkalommal elhódított trófeát is. A PSG esetében pedig kiemeli az ugyancsak idény előtti sikereket, többek közt a Skjern magabiztos legyőzését, emellett három francia csapatot is legyőztek a párizsiak, a Créteilt, a Chartres-t és a Dunkerque-et .
A két csapat egy tucat alkalommal találkozott Európában, a mérleg a franciák számára kedvező (ld. alant).
A franciák keretében jelentős játékosmozgás nem volt a nyáron, inkább gyengültek, mint erősödtek, ugyanis Dylan Nahi a Kielcébe, Victor Morros a berlini Füchsébe távozott. Persze ettől még roppant erős, nagy valószínűséggel öt olimpiai bajnokkal (Vincent Gerard és Yann Genty kapusok, Nedim Remili jobbátlövő és a Karabatic fivérek, Nikola és Luka) érkezik a Veszprém Arénába.
Mindkét együttes megnyerte eddigi bajnokijait, a Veszprém a Komlót 15, a Csurgót 13 góllal verte meg, a PSG az Istres-t 9 góllal győzte le – de hát ezek azért papírforma eredmények.
Néhány nyilatkozat a bakonyiak honlapjának szokásos csokrából:

Momir Ilics:Természetesen nagyon várjuk már az első Bajnokok Ligája összecsapást. Egy nagyon jó csapattal fogjuk kezdeni a szezont, ami nem más, mint a Paris Saint-German Handball. Mi játszunk itthon, hazai pályán, a formánk a látottak alapján szerencsére felfelé ível. Számítunk nagyon a szurkolóinkra és a támogatásukkal szeretnénk a legjobb arcunkat mutatva megnyerni első Bajnokok Ligája-mérkőzésünket.”
Lékai Máté:Elkezdődik tehát az idei Bajnokok Ligája-kiírás, régóta nem játszottunk hazai pályán BL meccset szurkolók előtt.  Természetesen nagyon várjuk már, a Csurgó elleni hazai magyar bajnoki után, csak erre a mérkőzésre fókuszálva készülünk. Nyilván tisztában vagyunk vele, hogy a Párizs egy nagyon-nagyon erős csapat. Óriási mérkőzésre számítok, de bízom benne, hogy itthon tudjuk tartani a két pontot.”
Kentin Mahé:A célunk teljesen világos, szeretnénk megnyerni az első Bajnokok Ligája mérkőzésünket. Nagyon érdekes lesz látni, hol tartunk éppen az építkezésben. A PSG egy nagyon jó csapat, szinte mindig ott vannak a kölni négyes döntőben, szóval könnyen kijelenthetjük, hogy Európa egyik legjobb csapatáról beszélünk. Ennek megfelelően készülünk a mérkőzésre. Nagyon örülök, hogy végre ismét telt ház előtt léphetünk pályára, mindenki izgatottan várja a találkozót.” 

Kapcsolódó

VESZPRÉM–PSG KUPAMÚLT

Örökmérleg: 13 mérkőzés, 4 Veszprém-győzelem, 2 döntetlen, 7 PSG-siker / 349–359-es gólkülönbség. Veszprémben: 4–2–0–2 / 105–107. Legelső mérkőzés: PSG–MKB-MVM Veszprém 26–29, BL-negyeddöntő, Párizs, 2014. 4. 19. Legutóbbi mérkőzés: PSG Handball–Telekom Veszprém 31–29, BL a 3. helyért, Köln, 2020. 12. 29.

FLENSBURG–BARCA

A két csapat 9-szer találkozott egymással a BL-ben 2003 óta. A Barca 7-et nyert meg ebből, beleértve a legutóbbi hatot, ám a legfontosabban a Flensburg győzött, a 2014-es elődöntőben.
A Barca már két trófeát megszerzett ebben az idényben, a spanyol Szuperkupát az Ademar León ellen (30–27) és a Katalónia-kupát a Granollers 36–26-os legyőzésével. A Felnsburg ugyan megnyerte első Bundesliga-bajnokiját, ám a másodikon az Erlangen ellen csak egy 27–27-es döntetlenre futotta.
Az előző BL-idényt mindketten az Aalborg ellen fejezték be, csak míg a németek meglepetésre kiestek a dánok ellen a negyeddöntőben, addig a katalánok megverték őket a nagydöntőben, tizedszer lépve fel a kontinens klubtrónusára.
A Barca három válogatottját is elvesztette a nyáron: a szlovén Jure Dolenec a Limoges-ba, a francia Cédric Sorhaindo a Dinamo Bucuresti-be, a dán Kevin Möller éppen a mostan ellenfél Flensburgba szerződött az átigazolási időszakban.
Ez lesz az első meccse a Barcának az új mesterrel, Carlos Ortegával (mintha a veszprémieknek másoknál is ismerősebb lenne a név…), aki éppen a Bundesligából, a Hannover-Burgdorfból érkezett.
A Flensburg három dán játékost igazolt a nyáron, Emil Jakobsent, Aaron Meninget és Kevin Möllert. Utóbbinak ez lesz az első mérkőzése nemrég volt klubja ellen.

Kapcsolódó

FLENSBURG–BARCA KUPAMÚLT

Örökmérleg: 10 mérkőzés, 2 Flensburg-győzelem, 0 döntetlen, 8 Barca-siker / 275–318-as gólkülönbség. Flensburgban: 4–1–0–3 / 118–120. Legelső mérkőzés: FC Barcelona–SG Flensburg-Handewitt 32–29, Bajnokok Kupája-elődöntő, Magdeburg, 1999. 12. 18. Legutóbbi mérkőzés: FC Barcelona–SG Flensburg-Handewitt 31–27, BL csoportkör, Barcelona, 2019. 11. 23.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA. 1. forduló, 2. játéknap. Sport1 18:00 Telekom Veszprém HC–Paris Saint-Germain Handball (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Pásztor István, riporter: Fülöp Marcell, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila); Sport1 20:45 SG Flensburg-Handewitt–Barca (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila)