PL-döntő „visszavágó” a negyeddöntőben • SportTV

PL-döntő „visszavágó” a negyeddöntőben

2021. 10. 06. 12:39    
Olvasási idő: < 1 perc

A keddi mérkőzések magasra tették a mércét színvonalban és izgalmakban is, meglátjuk az alsó ág nyolc játékosa meg tudja-e ugorni ezt a magasságot. Mindenesetre lent csak két angol maradt versenyben, azaz a negyeddöntőbe három, négy vagy öt játékost delegálnak majd a házigazdák.

Krzysztof Ratajskinak a nap egyetlen világbajnokát kell legyőznie a negyeddöntőhöz (Fotó: PSC/Lawrence Lustig)

A két angol az első két párban játszik, elsőként Ian White, Gary Anderson legyőzője lép dobóállásba az utóbbi időben jó eredményeket felmutató Darius Labanauskas ellen, akivel eddig megosztoztak a két lehetséges győzelmen. A fontosabb mérkőzésüket a litván nyerte meg, 3–1-es szetteredménnyel a tavalyelőtti vb-n.

A második találkozó újabb angol–kelet-európai csata, a mezőnyben maradt másik világbajnok (összesen hatan indultak, 4 PDC- és két BDO-trófeagyőztes, közülük csupán Price jutott el eddig a nyolcba), Rob Cross mérkőzik meg Krzysztof Ratajskival. A világranglistán „szomszédok”, 10 eddigi találkozójukon fele-fele arányban nyertek, roppant nehéz megtippelni, melyikük esélyesebb a továbbjutásra.
A két „rangosabb” meccs – a szervezők a nagyobb érdeklődésre számot tartókat teszik időben hátrébb – közül az első holland házi rangadó, némi pikantériával. Hétfőn a másik házi csata csaknem „belháborúvá” változott, az esélyes Van Gerwen némi vitába keveredett honfitársával, Danny Nopperttel, aki kifogásolta, hogy követlen mögé állva zavarta a dobásban az utolsó nyilaknál. A végén MVG nem is nyújtott kezet legyőzőjének. Ismert, hogy korábban a tar klasszis Jelle Klaasennel is többször összetűzött, Vincent van der Voorttal viszont kifejezetten jóban van, így VVV egy kicsit nemes bosszút is állhat a „haverjáért” a másik honfitárson.

Jonny Clayton tehet egy lépést a walesi házidöntő felé, ha a PL-finálé után ismét megveri a portugál Special One-t  (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A fő mérkőzés egyben az idei Premier League döntőjének a visszavágója is. A tavaly az élmezőnybe robbanó José de Sousa a 2021-es naptári év egyik legjobbjával, Jonny Claytonnal összesen öt mérkőzést váltott eddig, két Players Championship-találkozón, háromszor meg az idei PL-ben csaptak össze. Utóbbin az alapszakaszban és a második körben ugyanúgy megosztoztak a győzelmeken, mint a PCh-ban, ám a  trófeáért folyó csatában a walesi magabiztosan játszva 10–5-ös sikert aratott. Nyolc fogadóiroda közül nyolcnál alacsonyabb Clayton oddsa, azaz a bukik kevéssel bár, de egységesen a walesit tartják esélyesebbnek. Márpedig ők ritkán tévednek…

Kapcsolódó

A World Grand Prix negyedik versenynapjának programja

Ian WHITE (angol)–Darius LABANAUSKAS (litván)
(A világranglistán: 18., ill. 40. Legjobb eredménye a WGP-n: nyolcaddöntős, 2021).
Egymás elleni mérleg: 1–1. Legutóbbi mérkőzés: Labanauskas–White 3–1, vb, a 32-be jutásért, 2019. 12. 15.)
Rob CROSS (angol)–Krzysztof RATAJSKI (lengyel)
(A világranglistán: 11., ill. 12. Legjobb eredménye a WGP-n: döntős, 2018,  ill. 1. fordulós, 2019, 2020.
Egymás elleni mérleg: 5–5. Legutóbbi mérkőzés: Ratajski–Cross 6–3, Players Championship 21, negyeddöntő, 2021. 8. 21.)
Danny NOPPERT (holland)–Vincent VAN DER VOORT (holland)
(A világranglistán: 22., ill. 24. Legjobb eredménye a WGP-n: nyolcaddöntős, 2019, 2020, 2021, ill. negyeddöntős, 2015.
Egymás elleni mérleg: 1–1. Legutóbbi mérkőzés: Noppert–Van der Voort 6–5, Players Championship 16, a 16-ba jutásért, 2020. 9. 24.)
José DE SOUSA (portugál, 7.)–Jonny CLAYTON (walesi)
(A világranglistán: 7., ill. 14. Legjobb eredménye a WGP-n: 1. fordulós, 2020, ill. nyolcaddöntős, 2020, 2021.
Egymás elleni mérleg: 2–3. Legutóbbi mérkőzés: De Sousa–Clayton 6–5, Players Championship 15, negyeddöntő, 2020. 6. 16.)

DARTS WORLD GRAND PRIX. Sport2 20:00 nyolcaddöntő második négy mérkőzése (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)