“Társvilágbajnokok” a Word Grand Prix-trófeáért • SportTV

“Társvilágbajnokok” a Word Grand Prix-trófeáért

2021. 10. 09. 17:31    
Olvasási idő: < 1 perc

Két walesi dartos küzd meg a World Grand Prix-trófeáért. Ők ketten együtt már szereztek világbajnoki címet – igaz, nem hivatalosat. Most első major torna-döntőjüket vívják egymással, amely Jonny Claytonnak a negyedik ebből a műfajból, a Price-nak meg 6 győztes és 4 vesztes finálé után a 11.

Tavaly együtt nyertek nem hivatalos csapat-vb-t, World Cup of Dartsot, most vagy együk lesz kétszeres World Grand Prix-gyóztes, vagy mindkettejüknek lesz egy-egy replikája a WGP-trófeából (Fotó: Getty Images)(

2018 óta Gerwyn Price és Jonny Clayton alkotja a World Cup of Dartson, a nem hivatalos csapat-világbajnokságon szereplő walesi csapatot. Változó sikerrel. Először a negyeddöntőig jutottak, egy évre rá a torna negatív szenzációját okozták első fordulós Szingapúr elleni vereségükkel. Tavaly felértek a csúcsra, a fináléban az örök rivális angolok aktuális csapatát legyőzve, az idén pedig az elődöntőig jutottak, de ott kikaptak az osztrákoktól.
Egymás elleni mérlegük PDC-tornákon azért jelentős Price-fölényt mutat, a regnáló világbajnok eddig 11-szer győzte le a csapattárs-riválist, s csak 5-ször kapott ki tőle.

Az úgynevezett premier tornák döntős tapasztalata is a címvédő mellett szól, az idei torna számai viszont vegyes képet mutatnak. Price négy győztes meccsének szettkülönbsége 12–3, Claytoné 12–4. A tornaátlaga utóbbinak magasabb (94.07–92.64), akárcsak a kiszállóátlaga (55%–44%) és a “beszállóátlaga” (50%–45%) is, meg a 100 fölötti kiszállója (8–5). Ugyanakkor a világelső dobta a több 100 fölötti kört, 17-et, míg fiatalabb társának “csak” 9 volt eddig.
Igazából csak egyvalami biztos – hogy a verseny 24. kiírásának döntőjében megszületik a második walesi győzelem…

DARTS WORLD GRAND PRIX. Sport2 21:30 Gerwyn Price–Jonny Clayton döntő (kommentátor: Fülöp “180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)