Európa utolérné Amerikát • SportTV

Európa utolérné Amerikát

2021. 10. 14. 16:56    
Olvasási idő: 2 perc

A tízbábus tekének, a bowlingnak is megvan a maga „Ryder-kupája”, azaz Európa-Amerika csapatversenye, amelyet az idén már 22. alkalommal rendeznek meg, ezúttal az angliai Leicesterben, a múlt heti darts WGP színhelyén a Morningside Arenában. A sportág nagy ikonjáról, Dick Weberről elnevezett csapatviadal háromnapos, négy versenyrészből (session) amelyet végi közvetítünk, csütörtöktől szombatig.

Jesper Svensson most hatodszor játszha a Weber-kupán Európa képviseletében, de eddig csak kétszer lehetet győztes csapat tagja (Fotó: webercup.com)

2000-ben határozták el, hogy a Ryder Cup mintájára megszervezzik az Európa-Amerikai csapattalálkozót, amely egyes és páros csatákból áll. Az első ilyen eseményre Varsóban került sor, az amerikaiak 18–11-re győztek. A mérkőzést minden évben megrendezték azóta, még a pandémia idején is tavaly. Érdekesség, hogy a 21 alkalomból egyszer sem fordult elő, hogy három éven belül kétszer változott volna a győztes csapat kiléte, amelyik átvette a sikert, egyszer vagy kétszer ismételni is tudott. Háromszor volt három egymást követő amerikai győzelem, de 2013 és 2017 között például ötször az európaiak ünnepelhettek.
A színhelyek változtak, többnyire angol városok rendeztek, Amerikában egyetlenegyszer játszottak csak, tavalyelőtt Las Vegasban.
Tavaly 23–18-as amerikai győzelem született, egymás után harmadszor, így vették át a tengerentúliak a vezetést 8–10-ről 11–10-re.
Az európai csapat célja tehát az egyenlítés.
Az öreg kontinens csapatának legtapasztaltabb tagja a svéd Jesper Svensson, aki már hatodszor képviseli földrésze válogatottját.
Mindig nagy megtiszteltetés, hogy az európai csapat tagja lehetek, és képviselhetem a Team Europe-ot mindazokkal a nagy nevekkel, akik a csapatban voltak korábban és most. Hogy Dom (Barrett), Stu (Williams), Thomas (Larsen) és Richie (Teece) mellett játszhassak, már nagyon várom. Remélhetőleg pár kemény év után visszajöhetünk. Most csak a közeljövővel törődünk, és meg kell próbálnunk, hogy a trófea Európában maradjon… Tavaly rosszul kezdtünk, csak egy pontot szereztünk az első napon, egy mély lyukba ástuk magunkat, amiből küzdöttünk, hogy kijussunk. Ha több időnk lett volna, valószínűleg fel tudtuk volna venni a versenyt. Meg kell próbálnunk abból a lendületből építkezni, amelyet tavaly a vége felé felvettünk. Annak ellenére, hogy az elmúlt évek ugyanúgy néztek ki: az USA jól kezdett, és mi erősek voltunk a vége felé, de annyira lemaradtunk, hogy már nem tudtunk felzárkózni. Remélhetőleg jobban kezdjük az idei mérkőzéstnyilatkozta a csapatverseny honlapjának a 26 éves svéd klasszis, aki eddigi pályafutása során 6 európai és 4 PBA Tour-versenyen győzött, közte a major tornák közé tartozó PBA Tournament of Championson 2016-ban.

Sport2 19:00 Weber-kupa bowling csapatverseny, első nap (kommentátor: Fülöp Marcell, szakkommentátor: Sallai Mátyás)

Cookie beállítások