Csupa exkupagyőztest mutatunk élőben • SportTV

Csupa exkupagyőztest mutatunk élőben

2021. 10. 20. 12:46    
Olvasási idő: 5 perc

A BL harmadik körének második napján is három mérkőzést közvetítünk élőben. Az ezeken fellépő mind a hat együttes már legalább egyszer átvehetett egy európai klubtrófeát. A Barcelona ötszörös BEK-/BL-győztes (a többiek mellett), a Dinamo Kijev kétszer nyerte el az azóta már jobb létre szenderült KEK-et, a Bayern 6-szor, a Benfica kétszer vitte el a legértékesebb klubtrófeát, a Zenit 13 esztendeje az akkor még UEFA-kupának nevezett sorozat végső győztese volt, a Juventus pedig még BEK is már Bajnokok Ligája elnevezéssel is nyert egy-egy évadot. Lássuk, mire képesek a mai utódok egyelőre még a BL csoportkörös szakaszában.

Ronald Koemen állása két meccsen eldőlhet a Camp NBouban. Szerdén este aDinamo Kijev, vasármap fdélután a Real Madrid látogat a katalán futballszentélybe (Fotó: Getty Images)

BARCELONA–DINAMO KIJEV

A kétszer 0–3 a Barca legrosszabb rajtja a BL-csoportkörök történetében, s mivel Ronald Koeman tanítványaival a bajnokságban sem szalad úgy a szekér, ahogy a klub milliónyi híve szeretné, erősen inog a kispad a holland mester alatt. A Valencia elleni bajnoki győzelem egy kicsinyke megnyugvást hozhatott, de alighanem csak sorozatgyőzelmek menthetnék meg edzői állását annak az embernek, akinek játékosként első BEK-diadalát köszönheti a katalán óriás (ki ne emlékezne a Sampnak idestova lassan 30 esztendeje a hosszabbításban belőtt bombagóljára…)
Mircea Lucescu állása biztosabbnak tűnik, már csak azért is, mert Kijevben messze nem olyan nagyok az igények. Szép és jó a BL-ben (is) szerepelni, de a legfontosabb, hogy a hazai ligában a Sahtar előtt legyen a csapat – márpedig most ott van.
Ráadásul a Barcát jobb időkben is érte már súlyos kudarc még a Camp Nouban is a Kijev ellen, elég csak a Van Gaal-féle csapat 0–4-ére gondolni 1997 novemberéből, amikor Sevcsenko mesterhármasával és Rebrov negyedik góljával verte tönkre a Dinamo a gránátvörös-kékeket hazai pályán…
Amúgy a Dinamo is megnyerte hétvégi bajnokját 4–1-re Lvivben (gólok: Bujalszkij, Cihankov és Harmas 2), úgyhogy nyugodtan léphet a pályára a katalán fővárosban. Ha a Barca nem nyer most, könnyen előfordulhat, hogy 2000 óta először nem tud túljutni a csoportkörön a BL-ben.
A helyzetet csak súlyosbítja, hogy Eric García piros lapot kapott Lisszabonban, így el van tiltva, helyettese Lenglet lehet Piqué oldalán a védelem közepén. Emellett az uruguayi válogatott Araújo kiesése is gyengíti a védelmet, Pedri hiánya meg a középpályát. Ousmane Dembelé végre beszállhat, de még nem tudni, mekkora időt szánhat neki Koeman, mint ahogy Sergio Agüero is bemutatkozhatott a Valencia ellen, de a támadójátékot (még?) nem lehet ráépíteni jelenlegi edzettségi állapotában.
Azért a Kijevnek is megvan a maga „masszív betegszobája”, amely főleg a támadó szekciót sújtja. Beszedin, Kulacs és Kargbo mellett Denisz Popov is csak még lábadozik keresztszalag-műtétje után.  Ilja Skurin sem játszhatott a hát végén Lvivben, Szuprjaha meg csak 41 percet kapott, szerencsére a duplázó Harmas személyében akadt hatékony támadója a kékeknek.
A védelemben a 19 éves Ilja Zabarnijt ugyancsak „felavatták” a múltkor a Bayern támadói, de azért ott lesz a pályán a Camp Nouban, akárcsak válogatott társai, Szidorcsuk és Saparenko.

Kapcsolódó

BARCELONA–DINAMO KIJEV kupamúlt

Egymás ellen: 12 mérkőzés, 8 Barcelona-győzelem, 1 döntetlen, 3 Dinamo-siker, 24–16-os gólkülönbség. Barcelonában: 6–4–1–1 / 12–7. A legutóbbi mérkőzés: Dinamo Kijev–Barcelona 0–4 (0–0). G.: Braithwaite 2, egyik 11-es, Dest, Griezmann (2020. 11. 24., BL-csoportkör).
Örök európai kupaszereplés: 64 kupaévad–562 mérk.–328 győz.–126 dönt.–117 ver. /1128–575 gólok (az örökranglistán: 1.), ill. 51–393–168–100–125 /583–489 (ör.: 14.)
BEK-/BL-szereplés: 32–329–193–74–62 / 653–328 (3.), ill. 38–245–102–54–89 /344–202 (11.)
Legjobb BEK-/BL-eredmény: győztes (1992, 2006, 2009, 2011, 2015), ill. elődöntős (1977, 1987, 1999)

BENFICA–FC BAYERN  

Serge Gnabrry lassan a Nayern fontos emberei egyikévé növi ki magát. Fontos gólokat szerez és készít elő, a bajorok támadójátékának egyik pillére (Fotó: Getty Images)

Tízszer találkoztak már a nemzetközi kupákban 1976 óta – egy oda-vissza UEFA-kupa-párharc kivételével mindig a BEK-/BL-ben – , s azóta várnak a lisszaboni sasok az első győzelemre. S bár a Barcát is 50 év után sikerült legyőzniük (másodszor), nagy valószínűséggel az elsőt most sem sikerül megszerezniük. Mert a bajoroknak ugyan akadtak gyengébb meccseik is az idényben – nem túl sok – , a leverkuseni 5–1-es erődemonstráció mutatta, hogy a többi sztárcsapatot időnként szétziláló FIFA- (UEFA-) szünet  a Bayernre alig van hatással. Főként Lewandowski és Gnabry mutatott parádés játékot, s nemcsak a duplájuk miatt, nehéz elképzelni, hogy Nagelsmann csapata éppen az Estadio da Luzban mondjon csődöt. Ráadásul a színhelyhez igencsak kellemes nem régi emlékek fűzik a bajorokat, hiszen 14 hónappal ezelőtt ott verték tönkre a Bl-negyeddöntőben a Barcelonát és ott szerezték meg a hatodik BEK-trófeájukat is a PSG 1–0-s legyőzésével. S persze mint említettük, a házigazdák ellen három döntetlen, két győzelem a mérlegük a Fény stadionjában az 1976. Márciusi első fellépésük óta.
Amúgy a sasok első 13 tétmeccsükön veretlenek maradtak az idényben, az utolsó két találkozó azért kisebb visszaesést mutat. Még a válogatott szünet előtt otthon (!) vesztettek bajnokit az 5. helyezett Portimonense ellen, a hét végén pedig a kupafordulóban csak hosszabbításban, a 94. percben szerzett góllal sikerült 2–1-gyel megverniük a másodosztályban csupán 14. Trofensét.
Ami a lehetséges összeállítást illeti, a Benfica szélsőhátvédjét, Gil Diast le kellett cserélni, a helyére lépő Lazaro meg kisebb izomsérülést szenvedett, bizonytalan a játéka szerdán.  A csapatot régen és nagyon eredményesen szolgáló Seferovic is izomproblémákkal küszködik, így nem valószínű, hogy  akár Darwin Núnez, akár Jaremcsuk helyére léphet. Lazaro a Barcelona elleni győztes meccsen jobbhátvédként kezdett, de most eredeti helyén, középpályásként számítana rá Jorge Jesús, ha Gilberto nem vállalná a mérkőzést, az osztrák meg igen. Almeida pedig bízik benne, hogy a kupameccsen elért győztes gólja nyom a latban a kezdőbe kerülést illetően.
A Bayernből kiesett Alphonso Davies, így  Lucas Hernández átkerül a másik oldalra és lejátssza valószínűleg utolsó meccsét azelőtt, hogy 28-án börtönbe vonulna hatályos büntetését letöltendő (amit a volt párjától való távolságtartási döntés megszegéséért kapott). A másik oldalon a világbajnok Pavard kezd, aki letöltötte büntetését. Más helyütt nem is nagyon akart változtatni Nagelsmann, aki úgy tudta megnyerni a leverkuseni rangadót, hogy több ászát is le tudta hívni a pályáról a második játékrészben. Végül mágis kénytelen Goretzka megfázása miatt, de Sabitzer alighanem megnyugtatóan tudja pótolni a német válogatottat Kimmich oldalán a „dupla hatos” másik tagjaként.

Kapcsolódó

BENFICA–BAYERN kupamúlt

Egymás ellen: 10 mérk., 0 Benfica-győzelem, 3 döntetlen, 7 Bayern-siker, 7–26-os gólkülönbség. Lisszabonban: 5–0–3–2 /3–7. Legutóbbi mérkőzés: Bayern–Benfica 5–1 (3–0). G.: Robben 2, Lewandowski 2, Ribéry, ill. Gedson Fernandes (2018. 11. 27., BL-csoportkör)
Örök európai kupaszereplés: 62 kupaévad–446 mérk.–207 győz.–107 dönt.–132 ver. /720–495 gólok (az örökranglistán: 7.), ill. 54–484–280–103–101 /1002–493 (ör.: 3.)
BEK-/BL-szereplés: 18–148–74–39–35 / 217–134 (16.), ill. 27–231–131–49–51 / 439–205 (7.)
Legjobb BEK-/BL-eredmény: győztes (1961, 1962), ill. győztes (1974, 1975, 1976, 2001, 2013, 2020)

ZENIT–JUVENTUS

REGGIO NELL’EMILIA, ITALY – MAY 18: Leonardo Bonucci and Giorgio Chiellini of Juventus celebrate after the TIMVISION Cup Final during the TIMVISION Cup Final between Atalanta BC and Juventus on May 18, 2021 in Reggio nell’Emilia, Italy. (Photo by Claudio Villa/Getty Images for Lega Serie A)

A két csapat kupatörténete nyúlfarknyi, egy szentpétervári 0–0-t és egy torinói 1–0-s Juve-győzelmet tartalmaz még 13 esztendővel ezelőttről. (Egy „utolsó mohikán” akad az akkori csapatokbóL Giorgio Chiellini végig játszotta mindkét 90 pecet.) A Zenit olasz mérlege ezzel együtt gyengécske,  3-3 győzelem és döntetlen mellett 6 vereséget számlál, míg a Juve kifejezetten jól teljesít orosz ellenfelekkel szemben (7–1–0).
Szergej Szemak együttese vezeti a Premjer Ligát, 11 forduló után 23 ponttal, kettővel megelőzve a második Szocsit. Még úgy is, hogy eddigi két vereségét az elmúlt két fordulóban szenvedte el, Szocsiban és Tulában a helyi Arszenal ellen egyformán 2–1-re maradt alul. (Mindkétszer a „tank”, Artjom Dzjuba volt eredményes a Zenitből.)
A Juvét fordulóról fordulóra követhetik nálunk a Sport TV-ben, a katasztrofális rajt után éledezőben van az öreg hölgy a Serie A-ban is, vasárnap nagy fontosságú rangadót nyert a Roma ellen, némi szerencsével, de a játék alapján nem érdemtelenül. A BL-ben viszont remekül hajt, kapott gól nélkül, két győzelemmel vezeti a csoportot. A hazai pályákon nem mindig stabil védelem az elitligában kiválóan zár, ha most is összehoz egy shutoutot, akár már három kör után ha nem is érezheti teljesen nyeregben magát, de nagy esélye lesz a playoffba jutásra. Ha meg nyer, BL-csúcsot dönt 7 egymást követő idegenbeli győzelemmel.
Serdar Azmun eltiltás miatt kihagyta a Zenit tulai meccsét, de most visszatérhet az együttesbe. Az ínszalagszakadást szenvedő Ozdojev viszont nem játszhat, karmestere távollétében Szemak mester inkább a középpályás védekezésre helyezheti a hangsúlyt. Ritka, hogy egy játékos eléri 100. szereplését a BL-ben, de ez most mindkét oldalon előfordulhat egy-egy védőjátékossal: Jaroszlav Rakickij és Leonardo Bonucci egyaránt most érheti el a centenáris határt. Mivel De Ligt izomsérülése még nem jött rendbe, a jubiláns mellett „öreg cimborája”, Chiellini áll majd őrt a védelem közepén. Dybala sem gyógyult még fel, Rabiot meg Covid-fertőzött,  azaz Allegri mester sem küldheti pályára a „gálatizenegyét”, de ezt alighanem már megszokta… Morata viszont csereként már beállhatott a Roma ellen, alighanem Moise Keannel ők ketten alkotják a csatárpárt a Kresztovszkij Stadionban

Kapcsolódó

ZENIT–JUVENTUS kupamúlt

Egymás ellen: 2 mérk., 0 Zenit-győzelem, 1 döntetlen, 1 Juventus-siker, 0–1-es gólkülönbség. Szentpétervárott: 1–0–1–0 /0–0. Legutóbbi mérkőzés: Zenit–Juventus 0–0. (2008. 11. 25., BL-csoportkör)
Örök európai kupaszereplés: 23 kupaévad–187 mérk.–90 győz.–33 dönt.–64 ver. / 298–226 gólok (az örökranglistán: 69.), ill. 58–482–268–105–109 / 823–435 (ör.: 4.)
BEK-/BL-szereplés: 11–72–30–13–29 / 92–87 (60.), ill. 36–289–149–69–71 /463–278 (5.)
Legjobb BEK-/BL-eredmény: nyolcaddöntős (2012, 2014, 2016, 2018, 2019), ill. győztes (1985, 1996)

Az összefoglalóval nagyjából egy időben a Sport2-n felvételről megmutatjuk a kétszeres korábbi bajnok, egyben címvédő Chelsea és az egyszer még a BEK-korszakban a döntőig eljutó  Malmö FF mérkőzését a Stamford Bridge-ből.

Kapcsolódó

BL 2021–22, a 3. forduló 2. játéknapjának programja

18:45   FC Barcelona (spanyol)–Dinamo Kijev (ukrán), E-csoport, Sport2 18:30 ÉLŐ
18:45   RB Salzburg (osztrák)–VfL Wolfsburg (német), G-csoport
21:00   SL Benfica (portugál)–FC Bayern München (német), E-csoport, Sport1 20:45 ÉLŐ
21:00   Manchester United (angol)–Atalanta BC (olasz), F-csoport, péntek Sport1 19:30 felv.
21:00   BSG Young Boys (svájci)–Villarreal CF (spanyol), F-csoport
21:00   Lille OSC (francia)–Sevilla FC (spanyol), G-csoport, csütörtök Sport2 18:45 felv.
21:00   Chelsea FC (angol)–Malmö FF (svéd), H-csoport, Sport2 23:00 felv.
21:00   FK Zenit (orosz)–FC Juventus (olasz), H-csoport, Sport2 20:45 ÉLŐ

BAJNOKOK LIGÁJA. Sport2 17:30 a játéknap felvezetése (műsorvezető: Petur András, szakértő: Mészáros Ábel és Várhidi Péter); Sport2 18:30 FC Barcelona–FK Dinamo Kijev (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Mészáros Ábel és Várhidi Péter); Sport1 20:45 SL Benfica–FC Bayern München (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Várhidi Péter); Sport2  20:45 FK Zenit–FC Juventus (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport1  23:00 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Bartha Zoltán és Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Várhidi Péter); Sport2  23:00 Chelsea FC–Malmö FF (felv., kommentátor: Engyel István)