Milan-feladat: a Napoli sarkában maradni • SportTV

Milan-feladat: a Napoli sarkában maradni

2021. 10. 23. 11:31    
Olvasási idő: 5 perc

A szombati mindhárom mérkőzést közvetítjük a Serie A 9. fordulójából. A legmagasabb „rangú” résztvevő a Milan, anely csak akkor maradhat a napoli nyomában. Ha elviszi mindhárom bajnoki pontot Bolognából a játéknap legnagyobb tradiciójú mérkőzésén.

Stefano Colantuono, a korábbi technikai igazgató kapta a feladatot, hohy benntartsa a Salernitanát (Fotó: Getty Images)

SALERNITANA–EMPOLI

Nem igazán az élvonal a két együttes elsődleges „harci terepe”, eddigi 32 bajnokijukból csupán kettőt játszottak a Serie A-ban, a többit a másodosztályban vívták (Serie B, ill. ill. Serie C-A).
A hazaiak 23 év után visszajutva az élvonalba nagyon gyengém kezdték az idény, 8 játéknapon szerzett csupán 4 pontjuknak meg is lett a „személyi konzekvenciája”. A szokásos: kirúgták az edzőt, Fabrizio Castori helyét „főnöke”, Stefano Colantuono vette át. Az Atalanta exedzője 2018-ban mondott le először, miután a csapat három egymást követő vereség miatt lemaradt a rájátszásról. Azóta technikai igazgatóként dolgozott, most visszatér a kispadra azzal a nem kis fealadattal, hogy a felszínen tartsa a klub bennmaradási reményeit.
Főként a védekezés gyengeségei vezettek a krízishelyzethez, a csapat meccsenként 17 lövéshez engedte ellenfeleit, és 17 gólt is kapott, nagyjából ezen kell drasztikusan változtatnia az „új” mesternek.
Az Empoli legutóbbi salernói látogatása 2–0-s vereséggel zárult, még a másodosztályban, de mégis bajnokként fejezte be a legutóbbi idényt. Az élvonalban eddig idegenben 6 pontot is szerzett, ez újoncként megsüvegelendő teljesítmény. Egy biztos: az együttesre könnyebb feladat vár, mint a jövő hét közepén, anikor a bajnok Interrel kell összecsapnia.
Az albán válogatott Nedim Bajrami visszatérne az Empoli középpályájára azután, hogy néhány meccsen a kispadon kezdett, ám Liam Henderson személyében kemény konkurrense is lesz. Kiesik ugyanonnan a középpályáról Ricci, a kapuban  a korábbi tartalék Furlan marad, így a vendégcsapatban kevés lesz a változás a múlt héthez képest.
A Salernitanát az ág is húzza, a csupán két találatával házi gólkirály Mamadou Colulibaly is csatlakozott a sérültekhez. Bogdan, Ruggeri és Capezzi ismét kimarad, akárcsak Veseli, akinek a válogatott szünet után visszatérve pozitív lett a Covid-tesztje. Simy Djurics társaságában alkotja a támadóduót, bár esetleg Bonazzolit is beveheti az új mester. A veterán csatársztár, Franck Ribéry visszatérhet bokasérülését követően, a cserepadon már helyet is foglalhat.

Kapcsolódó

Salernitana–Empoli bajnoki örökmérleg

Összesen: 32 mérkőzés–12 Salernitana-győzelem–8 döntetlen–12 Empoli-győzelem/ 35–35-ös gólkülönbség. A Serie A-ban: 2–1–1–0 /4–3. Salernóban: 16–8–6–2/ 21–12. Salernóban a Serie A-ban: 1–0–1–0 / 1–1. A párosítás legjobb gólszerzői: Éder (Empoli) 4 gól, Marco Di Vaio és Dandolo Flumini (Salernitana) 3-3.
A legutóbbi mérkőzés: Salernitana–Empoli 2–0 (1–0). G.: Bogdan, A. Anderson (2021. 5. 7., a Serie B-ben). A legutóbbi bajnoki Salernitana-győzelem: 2–0 (2021. 5. 7.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2019. 12. 11., Empoliban a Serie B-ben); a legutóbbi Empoli-győzelem: 0–5 (2021. 1. 17., Empoliban a Serie B-ben). Házi gólkirály: Mamadou Coulibaly 2, ill. Federico Di Francesco és Nedim Bajrami 2-2 gól

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Salernitana hatot elvesztett az első 8 meccséből az idényben (1 győzelem, 1 döntetlen mellett). A legutóbbi 5 idényből, amelyben az első 8-ból 6-ot elbukott, négyszer kiesés lett az idény végén, csak 2019–20-ban sikerült bent maradni. 2. Az Empoli az a csapat, amely ellen a jelenlegi salernói edző, Stefano Colantuono a legtöbb mérkőzést vezényelte, nyeretlenül (3 döntetlen, 3 vereség).  3. Federico De Francesco két gólt szerzett eddig, annyit mint 2029–20-ban és 2018–19-ben összesen. Csak 2017 májusában sikerült két egymást követő bajnokin betalálnia.

SASSUOLO–VENEZIA

Sergio Romero ex-Manchester United kapus, immár a velenceiek  szolgálatában (Fotó: Getty Images)

A Sassuolo lassan kezdett az idényben, 8 nap után a 14. új edzője Alssio Dionisi irányításával. A múlt heti pontvesztés különösen bosszantó lehetett, hiszen 20 perc után 2–0-ra vezetett a csapat Scamacca duplájával, de végül a Genoa egyenlíteni tudott. Ezzel az utolsó tétmeccsükből csak 4 pontot szereztek. Scamacca mellé felzárkózna az Európa-bajnok csapatárs, Raspadori is, aki csupén egyetlen gólt szerzett eddig az idényben.
A két együttes összesen 4 tétmeccsen találkozót eddig, legutóbb 13 éve a Serie C1-A-ban. A Venezia három meccs óta veretlen, a két a kiesés elleni csatában vetélytárs Cagliari és Torino elleni remi után meg tudta verni a Fiorentinát – újoncként ez remeknek minősíthető. Hétfőn este debütált Sergio Romero, a Man Unitedből érkezett korábbi argentin válogatott kapuvédő is, az ő és több más, tapasztalt légiós segítsége elengedhetetlen lesz a nagy cél, a bennmaradás eléréséhez.
A Sassuolóban három játékos egészségi állapota okoz gondokat. A két elefántcsontparti csatár, Boga és Junior Traoré  influenzaszerű tünetekkel küzd – Covid-tesztjük többször is negatív volt – ,  Kaan Ayhan pedig belázasodott. Obiang hosszú ideje szívproblémákkal küszködik és hosszabb ideje nem játszhat Romagna sem. Raspadori formahanyatlása miatt került korábban a csapatba Boga, most nem tudni, melyikük kezd, a pillanatnyi fitségi állapot dönt.
A Veneziában Lezzerini továbbra sem játszhat, viszont Romero áll majd a kapuban. Caldara játszhat a védelem közepén és a walesi Ampadu is bevethető a középpályán. A tánadó posztján az 5 millióért szerződtetett Henry továbbra is sokat segíthet a csapatnak.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Sassuolo kettőt is elvesztett első négy bajnokijából az idényben (1-1 gy. és d.), ez éppen annyi, ahányszor az előző 12 mérkőzésen veszített a Mapei Stadionban. 2. Mindkét együttes tagja az ötcsapatos csoportnak, melyek a legkevesebb gólt szerezték a második félidőben (4, a másik három az Empoli, a Salernitana és a Juventus. 3. A Serie A-ban bemutatkozó játékosok közül csak a római Tammy Abraham volt több gól közvetlen részese (4), mint a velencei Thomas Henry, aki egy gólt szerzett és kettőt előkészített az eddigi 8 fordulóban.

Kapcsolódó

Sassuolo–Venezia bajnoki örökmérleg

Összesen: 4 mérkőzés–1 Sassuolo-győzelem–1 döntetlen–2 Venezia-győzelem/ 1–4-es gólkülönbség. A Serie A-ban: még nem játszottak. Sassuolóban: 2–1–1–0 / 1–0. A párosítás legjobb gólszerzői: Horacio Erpen (Sassuolo), valamint Francesco Marfia, Marco Moro, Paolo Poggi és Marco Veronese (Venezia) 1-1 gól. A legutóbbi mérkőzés: Sassuolo–Venezia 1–0 (1–0). G.: Erpen (2008. 3. 2.). A legutóbbi bajnoki Sassuolo-győzelem: 1–0 (2008. 3. 2., a Serie C1 A-ban); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2006. 10. 12., a Serie C1 A-ban.); a legutóbbi Venezia-győzelem: 0–2 (2007. 9. 23., Velencében, a Serie C1 A-ban). Házi gólkirály: Domenico Berardi 3, ill. Mattia Aramu 2 gól.

BOLOGNA–MILAN

Franck Kessié, az elefántcsonparti középpályás nagyon hiányzott a Milannak Poróban – most Bolognában visszatérhet a csapatba (Fotó: Getty Images)

A Milannak tovább kell élnie az eddigi „kettős életét”: miközben a bajnokságban hasít és többé-kevésbé tartja a lépést a kozmikus sebességgel száguldó Napolival, a nemzetközi szinten egymást érik a kudarcok. Igaz, „ez” a Milan nem mérhető egyik Maldini korszakának nagy csapataihoz sem, de három mérkőzésből 0 pont a BL-ben – ennél még a legpesszimistább rossonerók is többre számítottak. Marad tehát az újabb váltás: a portói csalódást követően egy tradicionális régi párharc újabb darabját kell lejátszani Bolognában, ahol a két klub közti 149. bajnoki következik.
A remek bajnoki rajtot tehát folytatni kell – ehhez foghatót 56 éve produkált a csapat, s az idény végén bajnok is lett. Amúgy a naptári évben már 13 megnyert bajnokinál jár a gárda, a rekord pedig 14 még 1964-ből – ezt már most beállíthatja Stafano Pioli legénysége.
Amúgy a Bologna hazai mutatója sem rossz, sőt…  Négy meccs óta veretlen otthon a rossoblu, a legutóbbi hármat meg is nyerte, ez 2019 óta a legjobb sorozata a Stadio Renato Dall Arában. A válogatott szünet előtt 3–0-ra megverte a Laziót, a legutóbbi 1–1-es döntetlen a tíz emberrel játszó Udinesével némi csalódás, de így is roppant kényelmes a helye a táblázaton.  Szinisa Mihajlovics, akinek a csapata korábban három egymást követő meccsen 12 gólt kapott, a legutóbbi 180 percben csak egyetlenegyet – ám azt az egyet 1–0 után a 82. percben kapta, és két pont ment el rajta. Az október vége azonban a létező legerősebb erőpróba az egyetemvárosiak számára: előbb a második Milant fogadják, aztán az éllovas Napolihoz utaznak. Mihajlovics afféle különleges meccset is vív Piolival, aki előtte a Bologna edzője volt 2011 és 2014 között,  89 bajnokin dirigálva a piros-kékeket. Még egy fontos statisztikai adalék: a hazaiak 20 éve nem nyertek otthon a Milan ellen, közben 11 mérkőzést el is veszítettek.
Pioli hiányzólistája alig rövidült meg a héten, igaz, a csak nemzetközi szinten eltiltott Kessié visszatérhet a csapatba. Theo Hernández és Brahim Díaz Covid-pozitív volt, a kapus Maignan, Messias és Florenzi is kiesett. Ibrahimovic viszont Portóban visszatért, de 90 percre még aligha lehet beállítani. Viszont Rebic és Giroud is bevethető, utóbbi végre túllenni látszik bokaproblémáin. Balhátvédben továbbra is Ballo-Touré helyettesíti Hernándezt, Krunic pótolja elöl Díazt, Giroud játszik éket.
A Bologna elöl az egyre remekebb góllövőformát mutató Musa Barrow és Soriano támadó középpályás párosában bízik, aki a renitens, de még mindig roppant veszélyes osztrák veteránt, Arnautovicot támogatják a rohamozásban.  A középpályás Jerdy Schouten visszatér sérüléséből, Bonifazi és Kingsley Michael nem bevethető. S még ott van lehetőségként az exbeneventós Viola is, aki esetleg középtávon pótolhatja Michaelt – most már a kispadra is leülhet.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Bologna legutóbbi 12 Serie A-meccsén sosem érte el kétszer egymás után ugyanazt a fajta eredményt (3 győzelem, 5 döntetlen és 4 vereség válogatta egymást).  2. A 3 pontos győzelmi érában a Milan 8 meccs utáni 22 pontja klubrekord – korábban az első 9-ból 8-at csak az 1954–55-ös idényben nyert meg, amelynek a végén el is nyerte a scudettót.  3.  Zlatan Ibrahimovic 5 gólt szerzett Milan-színekben a Bologna ellen, többet (6) milanosként csak a Cagliarinak, az Internek és a Romának rúgott – ha az asszisztokat is beszámítjuk, 6 meccsen 7 gólban volt részes összesen a Bologna ellenfeleként.

Kapcsolódó


Bologna–Milan bajnoki örökmérleg

Összesen: 148 mérkőzés–38 Bologna-győzelem–38 döntetlen–72 Milan-győzelem/ 162–241-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 146–38–38–70 / 161–233. Bolognában: 74–25–21–28 / 101–101. Bolognában a Serie A-ban: 73–25–21–27 / 100–98. A párosítás legjobb gólszerzői: Giuseppe Della Valle (Bologna) 16 gól, Angelo Schiavio (Bologna) 15, Pierino Prati (Milan) 11.
A legutóbbi mérkőzés: Bologna–Milan 1–2 (0–1). G.: Poli, ill. Rebic, Kessié-11-es (2021. 1. 30.). A legutóbbi bajnoki Bologna-győzelem: 0–1 (2016. 1. 6., Milánóban); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2018. 12. 18.); a legutóbbi Milan-győzelem: 1–2 (2021. 1. 30.). Házi gólkirály: Marko Arnautovic és Musa Barrow 3, ill. Brahim Díaz, Olivier Giroud és Rafael Leao 3-3 gól.

SERIE A, 9. forduló. Sport2 14:45 US Salernitana 1919–Empoli FC (kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 17:45 Sassuolo Calcio–Venezia FC (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 20:30 Bologna FC–AC Milan (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván)