Hárman a BL-rájátszás kapujában • SportTV

Hárman a BL-rájátszás kapujában

2021. 11. 02. 17:11    
Olvasási idő: 6 perc

A BL negyedik körének első napján három együttesnek is megvan az esélye, hogy minden más találkozó eredményétől függetlenül már most véglegesítse helyét a rájátszásban, azaz a kieséses nyolcaddöntőben. Mindhármuk meccsét 90 percben közvetítjük, két élő mellett egy felvételről kerül műsorunkba. S persze nem maradhatnak el a „körítés” elemei – ifjúsági BL-meccs, egyórás felvezetés és egyórás összefoglaló műsor – sem.

A brazil-olasz Európa-bajnok, NL-győztes, atramylabda-jelölt Jornho egy 11-es duplával járult hozzá a Chelsea 4–0-s győzelméhez a Malmö elleni első találkozón, a Stamford Bridge-en (Fotó: Getty Images)

BAYERN–BENFICA (Youth League)

A Bayern-ifik százszázalékosan a nagyok kontraformáját mutatják. Amíg Lewandowskiék 3-ból 3-szor nyertek, 12–0-s gólkülönbséggel, addig az U19-egyúttes – ugyanazokkal az ellenfelekkel 3-ból 3 zakót szedett össze 0–11-gyel. A feladat tehát adva van: megszerezni az első gólt, az első pontot, netán az első három pontot is. Csak utóbbi esetén nyílik minimális esély a második hely megcsípésére, amely playoffos lehetőséget kínál a versenyben maradásra…

MALMÖ–CHELSEA

Az elmúlt két hétben aligha változtak annyira az erőviszonyok, hogy a svédeknek szemernyi esélye is legyen a címvédő ellen. Persze, ettől még a meccset le kell játszani. Kérdés, Thomas Tuchel, akinek a csapata 10 játéknap után 3 ponttal vezeti a bajnokságot, egyáltalán változtat-e valamit a Newcastle-ben 3–0-ra nyertes együttesén, hiszen a hét végén szintén nem világverő ellenfél (Burnley) vár rá. A Malmö már sokkal közelebb jár a saját bajnoksága végéhet – és sokkal szorosabban vezet is! Négy játéknappal az Allsvenskan vége előtt egyetlen pont az előnye a Djurgardennel szemben, ezért is volt fontos, hogy a hétvégén 3–1-re legyőzze a kiesőjelölt Siriust.
Azért az első, 4–0-s találkozó nem volt fájdalommentes a címvédőnek. Két centere, Lukaku és Werner is megsérült, most a visszavágón sem lépnek pályára, miként a harmadik támadó, Pulisic sem. A középpályás Mateo Kovacic – dupla BL-győztes, a Chelsea előtt a Reallal is elnyerte a trófeát – a múlt heti edzésen combizomsérülést szenvedett, ő is csak a válogatott szünet után térhet vissza. Ha mégis a kényszerű cserék mellett egy kicsit „megmozgatná” a csapatot, mindkét szélen bevethet régi-új embert a két spanyol, Azpilicueta és Marcos Alonso személyében, sőt Loftus-Cheek is visszatérhet a kezdőbe.
A Malmö is hosszabb ideje nélkülözi két meghatározó emberét, a veterán csatár Ola Toivonent és a dán válogatott védő Knudsent, de Niklas Moisander is csak nemrég tért vissza, lehet, hogy 90 perc még sok lesz neki, noha Jon Dahl Tomasson a kezdő védőtrióba jelöli. A középpálya kulcsembere a dám csapatkapitány, Eb-elődöntős Anders Christensen lehet, a két szélen pedig a korábbi Premier League-játékosnak, Martin Olssonnak és Eric Larssonnak, vagy Jo Inge Bergetnek többször is vissza kell húzódnia, afféle védelmi ötössé egészítve ki a hátvédhármast. Elöl a két délszláv csatárban bizakodik a mester, a horvát Colak és a szerb Birmancsevics sok-sok gólt hozott össze az idényben, ám csak a bajnokságban és a BL selejtező szakaszában, a csoportkörben még adósak a találatokkal…

Kapcsolódó

MALMÖ–CHELSEA kupamúlt

Egymás ellen: 3 mérkőzés, 3 Chelsea-győzelem, 9­­–1-es gólkülönbség. Malmőben: 1–0–0–1 / 1–2. A legutóbbi mérkőzés: Chelsea–Malmö 4–0 (2–0). G.: Jorginho 2, mindkettő 11-es, A. Christensen, Havertz (2021. 10. 20., BL-csoportkör).
Örök európai kupaszereplés: 42 kupaévad–201 mérk.–75 győz.–44 dönt.–82 ver. /257–287 gólok (az örökranglistán: 76.), ill. 31–278–151–71–56 / 497–276 (ör.: 21.)
BEK-/BL-szereplés: 19–91–32–21–38 / 96–148 (19.), ill. 19–187–96–51–40 /364–164 (12.)
Legjobb BEK-/BL-eredmény: döntős (1979), ill. győztes (2013, 2021)

WOLFSBURG–SALZBURG

A  nigériai származású  svájci Noah Okafor ünnepli második gólját, amellyel másodszor betalálva alakította 3–1-re a végeredményt Salzburgban a Wolfsburg elleni  első BL-csoportmeccsen (Fotó: Getty Images)

A kezdődő hideg idő megfagyasztotta a jól induló, de pocsékba átforduló Wolfsburgban a vezetőség és Mark van Bommel kapcsolatát. Végül menesztették a holland trénert, akinek a helyére némi meglepetésre Sven Kohfeldtet szerződtették, aki ez előző idény végén gyakorlatilag kiesett a Werder Bremennel. Az ő regnálása tökéletesen indult: a hétvégén a csapat legyőzte a Leverkusent 2–0-ra, Nmecha és Arnold góljával. De még jobban megkedveltetné magát, ha a nyolcmeccses nyeretlen sorozat lezárása után „Európában” is villantana a VfL-lel, amely csupán negyedik csoportjában. Két döntetlennel indított, ám kikapott a Salzburgtól 3–1-re két hete. Az állás azonban szoros: utolsóként is csak két ponttal van elmaradva a 2. Sevillától, így messze nincs veszve a remény akár  atovábbjutásra sem.
A Salzburg ifjú német titánjának, Karim Adeyeminek  (édesapja nigériai, édesanyja román, ő Münchenben született) csupán 3 percre volt szüksége, hogy vezetést szerezzen az első meccsen, s bár Nmecha még negyedóra eltelte után egyenlített, az osztrákok másik fiatal sztárja, a nigériai szülőktől származó 21 esztendős svájci Noah Okafor  duplájával nemcsak élre állt az RB, hanem folytatta a selejtezőket is beszámítva hatmeccses veretlen szériáját. A csatár a bajnokságban is betalált a Ried ellen, de az a találkozó csak remivel zárult, mert Mikic hajrában 2–2-re egyenlített.  Ezzel együtt pazar idényt fut a a salzburgi „csikócsapat”, 21 meccséből 18-at megnyert s csak hármat adott döntetlenre. Mi több, az élen marad a BL-csoportban is a negyedik kör után, s még egy érdekes sorozatot épített: 2020. december 5-ét, az Admira elleni 0–1-et követőn az összes idegenbeli találkozóján szerzett legalább egy gólt, minden sorozatot figyelembe véve.
A Wolfsburg BL-eltiltása leteltével számíthat Guilavoguira, de Kohfeldt dolgát fertőzés és sérülések nehezítik. A holland gólvágó Weghorst három hete Covid-pozitív lett, elvileg mára már visszatérhet, de Waldschmidt, Roussillon és Schlager is a betegszobát látogatja. Lacroix-t a hétvégén már elbocsátották az orvosok, Paulo Otávio és Dodi Lukébakio már játszhatott egy félidőt a Leverkusen-meccsen.
A Salzburgból Capaldo mindhárom BL-meccsén kapott sárgát, el is tiltották. (A harmadikat az első meccsen csereként beállva kapta meg…) A védelem közepén Solet és Piatkowski nem bevethető, akárcsak a veterán középpályás Junuzovic és az újabb tinicsatár Sesko.  A hétvégén az exbrightoni Bernardo volt az egyik középső védő, de nem lenne meglepő, ha Wober most térne vissza Onguéné társaként.

Kapcsolódó

WOLFSBURG–SALZBURG kupamúlt

Egymás ellen: 1 mérk., 1 Salzburg-győzelem, 1–3-as gólkülönbség. Wolfsburgban: még nem játszottak. Legutóbbi mérkőzés: Salzburg–Wolfsburg 3–1 (1–1). G.: Okafor 2, Adeyemi, ill. Nmecha (2021. 10. 20., BL-csoportkör)
Örök európai kupaszereplés: 8 kupaévad–64 mérk.–30 győz.–13 dönt.–21 ver. / 105–84 (az örökrangsorban: 169.), ill. 25–199–96–35–68 / 315–251 gólok (az örökranglistán: 61.)
BEK-/BL-szereplés: 3–19–9–3–7 /26–23 (130.), ill. 17–75–33–18–24/ 116–95 (51.)
Legjobb BEK-/BL-eredmény: győztes (1985, 1996), ill. negyeddöntő (2016)

 BAYERN–BENFICA  

Lawandowski, a Bayern lengyel „gólautomatája” a negyedik bajor gólt szerezte Lisszabonban két hete (Fotó: Getty Images)

Fura két héten van túl a bajor sztárcsapat a lisszaboni fölényes 4–0 óta. Két gólzáporos bajnoki győzelem (Hoffenheim 4–0, Union 5–2) közé ékelődött a gladbachi 0–5-ös kupakudarc. Ritkán kap ki a Bayern ennyire, ráadásul csaknem „gálacsapatával” állt ki, ez volt az a „százból egy” találkozó, amelyben a bajoroknak az égvilágon semmi sem sikerült, a Borussiának meg minden. Igazából az Union elleni meccs mutatta meg, hogy tényleg csak egyszeri kisiklásnak minősíthető a kupakiesés.
A BL-ben azonban eddig makulátlan az együttes, három sikere közben 12 gólt szerzett és egyet sem kapott. Ha legyőzi a Benficát újólag, már nem végezhet 2. helynél gyengébben a csoportban.
Noha a mélyponton lévő Barcát simán megverték a sasok otthon, a Bayern hamar bizonyította az első meccsen, hogy más nagyságrendet képvisel. A portugál együttes is három meccset játszott azóta, mindhármat idegenben. Az elsőn szűk 1–0-s győzelmet aratott a Vizela ellen, a ligakupában azonban csak 3–3-ra végzett Guimaraesben, s az újabb bajnokin is csak ikszelni tudott az Estorillal. Vezetett ugyan, de egy gólját érvénytelenítetták, az esélytelen hazai együttes pedig a 90. percben egyenlíteni tudott. Legutóbbi hat meccséből csak kettőt tudott megnyerni a BL-ben, ám jelenleg ezzel is egy ponttal a katalánok előtt áll a táblázaton. Idegenben ugyan veretlen az egész idényben eddig, de roppant nehéz lesz ezt a sorozatot folytatni – különösen azok után, hogy eddig Münchenben öt meccsből öt vereséget szenvedett az Olimpiai Stadion és az Allianz Arena gyepén. Legutóbb 2018-ban, amikor mindkét remek veterán Bayern-szélső, Arjen Robben és Franck Ribéry is betalált a sasok kapujába az 5–1-es találkozón.
Leon Goretzka sarokzúzódása miatt nem játszhatott az Union ellen és most sem lesz ott a bajor sztárcsapatban.  Alphonso Davies izomsérülése, és Lucas Hernández térdre kapott ismételt rúgás miatt a bal oldali védő posztjának betöltése okoz gondokat Nagelsmann mesternek. Hernández és Upamecano veszélyes helyzetben van, újabb sárga esetén ki kell hagyniuk a Kijev elleni 5. fordulós mérkőzést. Két válogatott, Corentin Tolisso és Marcel Sabitzer pályázik Goretka ideiglenesen elárvult helyére a középpályán. Gnabry és Musiala is szeretne bekerülni a támadó pozíciók egyikére, de amíg nem 100%-os a továbbjutás, Nagelsmann nem biztos, hogy változtat.

A Benicában André Almeida kisebb izomsérülést szenvedett a lisszaboni BL-meccsen, könnyen lehet, hogy Lazaro és Gil Dias mellett ő sem lesz kezdő. Seferovic és Rodrigo sem lehet ott a kezdő sípszókor a pályán. Gilberto és Diogo Golcalves harcol azért a „megtiszteltetésért”, hogy megpróbálja féken tartani Sanét vagy Comant a támadósor szélén. Jaremcsuk ugyan csak egy félidőt kapott a bajnokin, de Jorge Jesús alighanem vele kezd kedden este az Allianzban.

Kapcsolódó

BAYERN–BENFICA kupamúlt

Egymás ellen: 11 mérk., 8 Bayern-győzelem, 3 döntetlen, 0 Bayern-siker, 30–7-es gólkülönbség. Münchenben: 5–5–0–0 /19–4. Legutóbbi mérkőzés: Benfica–Bayern 0–4 (0–0). G.: Sané 2, Everton (öngól), Lewandowski (2021. 10. 20., BL-csoportkör)
Örök európai kupaszereplés: 54 kupaévad–485 mérk.–281 győz.–103 dönt. –101 ver. /1006–493 gólok (az örökranglistán: 3.) ill. 62–448–207–107–133 /720–499 gólok (ör.: 7.)
BEK-/BL-szereplés: 27–232–132–49–51 / 443–205 (7.), ill. 18–149–74–39–36 / 217–138 (16.)
Legjobb BEK-/BL-eredmény: győztes (1974, 1975, 1976, 2001, 2013, 2020), ill. győztes (1961, 1962)

DINAMO KIJEV–BARCELONA

Philippe Coutinho és Tomasz Kedziora a kijevi Olimpiai Stadionban is összecsaphat jó néhányszor kedden este (Fotó: Getty Images)

Nagyon sokat kell visszalapozni az évkönyvekben, hogy ennyire hektikus, kusza állapotú Barcelonával találkozzunk. A 2021–22-es BL-csoportkörben nyeretlen és szerzett gól nélküli Dinamónak esélye volt két hete megcsípni a Koeman-éra végvonaglásai közt szenvedő Barcát, de így is alulmaradt 1–0-ra a Camp Nouban – amúgy pocsék színvonalú mérkőzésen. A 36. percben szerzett középhátvéd góllal, Piqué találatával éppenhogy, de megnyerte az „életben maradási” meccset a Barca, amely azóta  három bajnokiból kettőt elvesztett (Clásico 1–2, Rayo 0–1), emellett egyszer remizett úgy, hogy otthon nem tudta megverni az Alavést. Utóbbin már az interim edző, Sergi Batrjuán ült a kispadon, amelyről felállították Ronald Koemant és ahová epedve várva a blaugranata-hivők világszerte több tízmilliós tábora Xavit. Kijevben azonban még (?) Sergi meccsel, akinek éppúgy „Barca-génje” van, mint sok más, a klubnál tevékenykedő szakembernek, ráadásul ő is tagja volt a klub első BL-győztes együttesének. (Igaz, ez önmagában még kevés, Koeman speciel a trófeát érő gólt lőtte, és mégis…)
A vendéglátó Dinamo az egyik csapat a háromból (a másik kettő a Malmö és a Sahtar), amelyek még gólt sem szereztek az első három BL-játéknapon. Egy esetleges győzelemmel akár át is vehetnék a mélybe taszított katalánoktól a harmadik helyet. Az első meccs óta a Dinamo három győzelmet aratott a honi sorozatokban (2 bajnoki, 1 kupa) legutóbb középpályásai. Szidorcsuk (2) és Saparenko góljaival verték meg a Mariupolt 3–2-re.  A vendégként időnként döcögős kijeviek hazai teljesítménye igencsak tiszteletreméltó: legutóbbi 13 hazai meccsük egyikén sem kaptak gólt (!), legutóbb március 11-én Raúl Albiol, a későbbi El-győztes Villarreal világbajnok hátvédje tudott a hazai kapuba találni a kijevi Olimpiai Stadionban.
A Dinamo nagy hiányzói elsősorban a támadófronton gyengítik az ukrán rekordbajnokot: Beszedin, Kuilacs, Kargbo és Szuprjaha is kiesett ebből a csapatrészből. A középhátvéd Denisz Popov továbbra is lábadozik keresztszalag-műtétje után, így a fiatal Zabarnij vállára kerül a védelem irányításának feladata, amelyből hiányzik a balhátvéd Mikolenko is. Lucescu igazi problémája, ki legyen a csúcsék, Eric Ramírez, Skurin vagy Verbic.
A Barcából a nemrég bemutatkozó, a Clásicón kései szépítő gólt szerző Agüerót szívritmuszavarokkal szállították kórházba az Alavés-meccs alatt. Piqué egyszerűen már nem bír minden meccset végig, most pihenni fog, de Braithwaite, Pedri és Sergio Roberto is hiányzik. Frankie de Jong, Araújo, Dembélé és Ansu Fati is visszatért a keretbe, de kérdés, melyikük lehet kezdő Kijevben. A csapatkapitány helyén vélhetőleg Lenglet áll csatasorba, míg a csatártrióba Dest és Depay mellé alighanem Coutinhót jelöli Sergi, az ideiglenes mester.

Kapcsolódó

DINAMO KIJEV–BARCELONA kupamúlt

Egymás ellen: 13 mérkőzés, 3 Dinamo-győzelem, 1 döntetlen, 9 Barcelona-siker, 16–25-ös gólkülönbség. Kijevben: 6–2–0–4 / 9–12. A legutóbbi mérkőzés: Barcelona–Dinamo Kijev 1–0 (1–0). G.: Piqué (2021. 10. 20., BL-csoportkör).
Örök európai kupaszereplés: 51 kupaévad–394 mérk.–168 győz.–100 dönt.–126 ver. /583–490 gólok (az örökranglistán: 14.), ill. 64–563–329–126–117 /1129–575 gólok (ör.: 1.)  BEK-/BL-szereplés: 38–246–102–54–90 /344–203 (11.), ill. 32–330–194–74–62 / 654–328 (3.)
Legjobb BEK-/BL-eredmény: elődöntős (1977, 1987, 1999), ill. győztes (1992, 2006, 2009, 2011, 2015)

BAJNOKOK LIGÁJA. Sport2 16:00 FC Bayern München–SL Benfica ifjúsági BL (kommentátor: Faragó Richard); Sport117:30 a játéknap felvezetése (műsorvezető: Petur András, szakértő: Kemenes Szabolcs és Moncz Attila); Sport1 18:30 Malmö FF–Chelsea FC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kemenes Szabolcs és Moncz Attila); Sport2 18:30 VfL Wolfsburg–RB Salzburg (kommentátor: Fülöp László); Sport1 20:45 FC Bayern MünchenSL Benfica (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kassai Viktor és Kemenes Szabolcs); Sport2  20:45 FK Dinamo Kijev–FC Barcelona (kommentátor: Engyel István); Sport1 23:00 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Fülöp László és Fülöp Marcell, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kassai Viktor és Kemenes Szabolcs); Sport2 23:00 FK Zenit–FC Juventus (AMC MICRO – ÉLŐ mobilon, ill. felv., kommentátor: Engyel István)