Már vert "vb-mezőnyt", de a vb-n még csak a 32 között jár • SportTV

Már vert „vb-mezőnyt”, de a vb-n még csak a 32 között jár

2021. 12. 24. 10:47    
Olvasási idő: 2 perc

Callan Rydz a PDC-világbajnokságon két mérkőzést játszók közül az egyetlen, aki szettveszteség nélkül áll. Az angol játékos már az újgenerációs dartsosok közé tartozik, aki tízes évei közepétől járja a versenyeket.

Ha valaki végigrobog a Borisz Kolcov, Ross Smith, Alan Soutar, Jeff Smith, Ian White, Nathan Aspinall, Jonny Clayton hetesen és úgy nyer tornát, az minimum figyelemre méltó produkció. Történetesen hét győzelemmel világbajnokságot is lehet nyerni, de Callan Rydz számára ez a széria „csak” karrierje első PDC-tornagyőzelmét jelentette, az ő legyőzésükkel nyerte meg az idén a Players Championshp 2. állomását Boltonban. Csak hogy elhelyezzük a legyőzötteket a térképen: mindannyian indultak a most zajló világbajnokságon, Jeff Smith kivételével meccset is nyertek, Ross Smith, Soutar, White, Aspinall és Clayton pedig ott van a legjobb 32 között. (Olyannyira, hogy Aspinall a következő körben Rydz ellenfele lesz, párharcuk győztese a nyolcaddöntőben pedig akár Soutarral is találkozhat.) Ráadásul az említett PDC-versenyen Kolcov, Soutar és Clayton ellen is túlélt legalább egy meccsnyilat… „Tavaly nagyon sok meccset veszítettem el 6-5-re. Mára tapasztaltabb és kiegyensúlyozottabb lettem, ennek köszönhető, hogy most már sokkal több szoros mérkőzés dől el az én javamra” – mondta Rydz.

A vb-n egyelőre nem volt kiélezett csatája, Jamada Jukit és Brendan Dolant is 3:0-ra verte meg, utóbbival szemben 102,73-as átlagot ért el, ami a második forduló második legjobb átlaga volt (csak Clayton dobott ennél magasabbat, 103,7-et). A jó átlagok mondjuk nem állnak tőle messze, az idei Gibraltar Darts Trophy második körében a Peter Wright elleni sikere során 110-es átlagot ért el, PDC-ranglistaversenyen ilyen átlagot ilyen fiatalon (23 évesen) még senki sem bírt ilyen produkciót nyújtani. Michael van Gerwen is csak 25 évesen volt képes erre a bravúrra.

Rydz már nem az a játékos, aki valamilyen romantikus történetet követően lett dartsjátékos, nem hagyott ott könyvelői állást (Aspinall), nem „maszekol” padlizsánültetvényen (Van Duijvenbode), nem a rögbit „cserélte le” (Price), ő fiatalkorától erre a sportágra készült. Már 2014-ben, 16 évesen jegyzett ifitornát nyert, a Finder Darts Masterst, két évvel később pedig a Development Touron két elődöntőt is elkönyvelhetett. Újabb két esztendővel később már a World Youth Championshipen játszott elődöntőt (Martin Schindler verte meg), viszont a nagy versenyekre folyamatos belépőt biztosító Pro Tour Cardot képtelen volt megszerezni. Pedig 2019-ben például a selejtezősorozat 105 legjében 39 darab 180-ast dobott, és hiába volt ez is unikális átlag, kártya nem járt érte. Aztán ugyanebben az évben megnyerte a Challenge Tourt, amiért két évre meglett a kártyája, és ezzel már élni is tudott. A Players Championship két állomásán is diadalmaskodott, negyeddöntős lett a World Matchplayen, nyolcaddöntős a Players Championship Finalson, most pedig a világbajnokságon remekel.

És lehet, nem a legjobb 32 lesz számára a végállomás.

A Sport TV élőben követi nyomon a PDC-világbajnokság eseménysorozatát.