Hány világbajnok jut az elődöntőbe? • SportTV

Hány világbajnok jut az elődöntőbe?

2022. 01. 01. 10:50    
Olvasási idő: 3 perc

A legjobb nyolcban öt angol, két skót és egy walesi versenyző foglalt helyet a darts-vb-n, azaz brit házibajnoksággá lett a világbajnokság. Három korábbi PDC-vb-győztes maradt, az első nyolc kiemeltből négy játékos. Az új esztendő három napja már igazán a gigászok csatájának ígérkezik a londoni Alexander Palace-ban.

James Wade.  Meglesz-e a világh negyedik játékosának a negyedik vb-elődöntője is , (Fotó: Getty Images)

A negyeddöntő mérkőzésein már öt szettet kell nyerni a mérkőzésért, a délutáni és az esti programban is két találkozóra kerül sor. A „táblás” sorsolás miatt értelemszerűen minden párban egy magasan kiemelt (1–8.) versenyző mérkőzik egy alacsonyabban rangsorolttal, vagy egy esetben kiemelés nélkülivel. Mindkét sessionbe jut egy-egy felső és alsó ági összecsapás. A három PDC-vb-győztes külön párban van, azaz a következő világbajnokcsatára csak az elődöntőben kerülhet sor. Két angol–skót, egy angol–walesi és egy színangol mérkőzés alkotja a teljes nap programját.

Az első párban, néhány perccel fél 2 után az angol házi ütközetet játssza a 38 esztendős James Wade a nála 17 évvel idősebb honfitárs, Mervyn King ellen. Mindkettejük egyéni csúcsa vb-n az elődöntős szereplés volt, 2009-ben mindketten ott voltak, csak a Király (vezetékneve a beceneve is) Taylortól kikapott 6–1-re, Wade pedig Van Barneveldtől 6–1-re. A fiatalabb aztán még további kétszer eljutott a finálé kapujáig, de egyszer sem sikerült belépnie rajta. Ő egyébként tiszta holland ágon jutott a negyeddöntőbe, Kleermaker ellen a nyolcaddöntő egyetlen szettveszteség nélküli győzelmét aratva. King egy-egy angol, ír és ausztrál ellenfelet felülmúlva jutott el a 8 közé, pályafutása során csupán másodszor, a már említett 2009-es torna után 13 (!) évvel. Ennek a párosításnak a múltja a legtartalmasabb, 53-adszor (!) csapnak össze, Wade csupán 3-mal nyert többször, egy döntetlen mellett, amelyet még 2008 szeptemberében játszottak az akkor még lézető Championship of Darts versenyen.

Második párként Luke Humphriest és Gary Andersont szólítja a színpadra John McDonald, a ceremóniamester. A 26 esztendős angol a legjobb korban van az élmezőnybe betöréshez, harmadszor negyeddöntőzik, de a legjobb négybe még sosem sikerült bejutnia. Az egy év híján kétszer annyi idős skót már 9. alkalommal lép fel a vb-n ebben a fázisban, az eddigi 8-ból hatszor győztesen került ki a csatából, s csupán Simon Whitlocktól (2012, 1–5), valamint a zseniális Phil Taylortól (2018, 3–5) szenvedett vereséget. Az ellenszurkoláshoz pedig hatalmas rutinja mellett ezen a tornán is jócskán hozzászokhatott, hiszen „tiszta angol vonalon” (A. Lewis, White, Cross), két korábbi hazai világbajnok legyőzésével jutott a nyolc közé.

Peter Wright minden tényezőt összevetve esélyesebb az ifjú Callan Rydznél (Fotó: PDC/Lwrence Lustig)

Az esti program első mérkőzése a második skót–angol, egyben a második világbajnok–(még?) nem világbajnok ütközet. Egész éves teljesítménye, múltja, rutinja alapján Peter Wright nagy esélyese a mérkőzésnek, de az Ally Pallyben az elmúlt bő két hétben mutatott teljesítmény alapján Callan Rydznek is van miben reménykednie. Mindössze egyetlen szettet vesztett eddigi négy meccsén, az utóbbi hármon egyarán 95 fölötti körátlagot ért el. Öt eddigi meccsükből ugyan a sokkal tapasztaltabb skót nyerte meg az első négyet, a legutóbbit viszont az ifjú angol 6–3-ra szeptember végén az European Tour gibraltári állomásán. Kérdés, a rutin vagy a fiatalos lendület jelent többet majd Újév napjának első esti mérkőzésén, persze amellett, hogy milyen színekben pompázik majd a skót és hányszor cserél nyilakat az 5-9 szett során…

Az angol „újhullám” két vezére közül Rob Cross (balra) már volt világbajnok, Michael Smithnek ehhez az egyik walesi favorit után a másikat, a vb-címvédőt is ki kell ütnie ahhoz, hogy ő is újra  eljuthasson az ezt ígérő fináléig (Fotó: Getty Images)

A rendezők természetesen a „nap meccsének” ígérkező találkozót tették a program végére . Előzetesen azt vélelmezte a szakértők jelentős része, hogy vagy a két walesi klasszis egyike lesz a világbajnok, vagy aki legyőzi őket. Nos, Michael Smithnek mindkettejüket meg kell vernie, ha három évvel ezelőtti szereplését (döntős) tovább akarja javítani. Claytont a torna eddigi legnagyobb csatájában (a küzdelem hőfoka egy hajszállal maradt el, a színvonala jelentősen magasabb volt a Price–Huybrechts ütközetnél) győzte le, most pedig „csupán” az elődöntőért a címvédő Gerwyn Price-on is túl kellene jutnia. A képessége és a formája is megvan hozzá, kérdés, hogy a világelső ellen is képes lesz-e higgadtnak maradni a mérkőzés kulcspillanataiban. Eddig Price a tornán mindig annyit adott magából, amennyi az aktuális meccs megnyeréséhez kellett. Huybrechts ellen a legtöbbet, bár annak a találkozónak voltak sok rontásos szakaszai is, amelyekből a walesi csak kevesebb hibával keveredett ki, Smith aligha engedélyez annyi közepes vagy gyenge leget neki. Bár könnyelműség előre tippelgetni, sokak szerint ez a találkozó afféle előrehozott döntőnek is megfelel, s a győztesében látják a leendő 2022-es világbajnokot.

Kapcsolódó

PDC-VB, 2022, A NEGYEDDÖNTŐ PROGRAMJA

Délutáni szakasz

JAMES WADE (angol)–MERVYN KING (angol)
Kora:
38, ill. 55 év. A világranglistán: 4., ill. 21. Korábbi vb-részvételeinek száma: 17, ill. 14. Legjobb vb-szereplése: elődöntős (2009, 2012, 2013), ill. elődöntős (2009). Eddig a tornán: –Van Kuivenhoven 3–1, –Van der Voort j. n., Kleermaker 4–0, ill. –Joyce 3–2, –Lennon 4–0, R. Smith 4–3. Örökmérlegük: 52 mérk., 27 King-, 24 King-gy., 1 dönt. Legutóbbi mérkőzésük: King–Wade 6–0 (2021. 10. 29., World Series Finals, Amszterdam, a 16-ba jutásért).
LUKE HUMPHRIES (angol)–GARY ANDERSON (skót)
Kora: 26, ill. 51 év. A világranglistán: 19., ill. 6. Korábbi vb-részvételeinek száma: 4, ill. 12. Legjobb vb-szereplése: negyeddöntős (2019, 2020, 2022), ill. világbajnok (2015, 2016), Eddig a tornán: Ro-Jo. Rodriguez 3–2, Chisnall j. n., Dobey 4–3, ill. –A. Lewis 3–1, White 4–3, –Cross 4–3 Örökmérlegük: 3 mérk., 2 Anderson-, 1 Humphries-gy. Legutóbbi mérkőzés: Anderson–Humphries 6–1 (2020. 5. 28., PDC Home Tour, a 32-be jutásért)

Esti szakasz

PETER WRIGHT (skót)–Callan RYDZ (angol)
Kora:
51, ill. 23 év. A világranglistán: 2., ill. 36. Korábbi vb-részvételeinek száma: 12, ill. 2. Legjobb vb-szereplése: világbajnok (2020), ill. negyeddöntős (2022). Eddig a tornán: –Meikle 3–0, –Heta 4–2, –Searle 4–1, ill. –Jamada 3–0, Dolan 3–0, Aspinall 4–0, Soutar 4–1.  Örökmérlegük: 5 mérk., 4 Wright-, 1 Rydz-gy. Legutóbbi mérkőzésük: Rydz–Wright 6–3 (2021. 9. 25., European Tour 2, Gibraltár, a 16-ba jutásért)
GERWYN PRICE (walesi)–MICHAEL SMITH (angol)
Kora: 36, ill. 31 év. A világranglistán: 1., ill. 9. Korábbi vb-részvételeinek száma: 7, ill. 10. Legjobb vb-szereplése: világbajnok (2021), ill. döntős (2019). Eddig a tornán: –Edhouse 3–1, –K. Huybrechts 4–3, –Van Duijvenbode 4–1, ill. –Meulenkamp 3–0, –O’Connor 4–2, Clayton 4–3. Örökmérlegük: 32 mérk. 15-15 gy., 2 dönt. Legutóbbi mérkőzésük: Price–M. Smith 2–0 (2021. 10. 3., World Grand Prix, Leicester, a 16-ba jutásért).

DARTS-VB, 14. nap, London, Alexandra Palace. Sport1 13:30 és 20:00 a negyeddöntő mérkőzései (kommentátor: Gyulai Miklós és Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos és Ziegenhám Medárd)