Vác vendége a kilencszeres nemzetközi kupagyőztes • SportTV

Vác vendége a kilencszeres nemzetközi kupagyőztes

2022. 01. 22. 16:29    
Olvasási idő: 2 perc

Két BL- egy El-csoportmérkőzés, más megosztásban két élő ás egy felvett mérkőzés szerepel szombati kézilabdaprogramunkban. Magyar szempontból legfontosabb persze a Vác hazai találkozója, de a realitás azt mondatja velünk, sok sikerben azért ne reménykedjünk a váci csapatot illetően…

Háeom a dán klasszis: a válogatott Stine Andersen, Laura Hol Andersen és Thilde Frandsen egyaránt szélső áés egyformá a Viborg HK klasszisa (Fotó: vhk.dk)

Az élő BL-találkozónk az A-csoportban (az a Fradi nyolcasa) kerül sorra.  A csoportban 4. CSM Bucuresti a 6. , 10 mérkőzésből ugyanannyi ponttal, vendégének, a két hellyel mögötte lévő Borussia Dortmundnak csak eggyel kevesebb. A hazaiak akiknek a leghosszabb nyerő sorozata az idényben három meccs volt, legutóbbi két mérkőzésükön győztek. A német csapatból sérülés miatt kimarad a balszélső  Jennifer Gutiérrez,  a kapus Madita Kohorst és az irányító Anita Grijseels is. A román világklasszis balátlövő Cristina Neagu 70 gólt szerzett eddig, csak kettővel kevesebbszer talált a kapuba, mint a BL-góllista éllovasa a norvég Nora Mörk. A németeké a leggólerősebb csapat a csoportban, meccsenként 28.6 góllal, összesítve a negyedik a mezőnyben, a másik nyolcasból a Győrnek, a Vipersnek és a Metznek jobb a vonatkozó statisztikája. A Dortmund eddigi hat meccséből még egyszer sem nyert Romániában. A legjobb eredménye egy döntetlen volt a HC Zalau ellen a 2018–19-es EHF-kupa második selejtező körében.

Az Európa-liga  D-csoportjában szereplő Váci NKSE korábban sosem találkozott a skandináv klassziscsapat HK Viborggal. A korábbi 14-szeres dán bajnoknak és 11-szeres kupagyőztesnek (mindkét trófeát 2014-ben nyerte el legutóbb) nemzetközi sikerekben is gazdag a múltja: 3-3 szoros BL- és EHF-kupa-győztes, de elnyerte az egykori KEK-et és a sportági szuperkupának számító EHF Champions Trophyt is. Legutóbbi eurokupáját hazai trófeáihoz hasonlóan 2014-ben szerezte, az utóbbi években azért elkerülték az igazi nagy sikerek.   Kiemeltként a csoportkörben kezdte a küzdelmeket, az első mérkőzésén 27–24-re legyőzte a francia Chambray-t, a váciak 39–29-re kikaptak Romániában az SCM Ramnicu Valceától. Az előző idényben a csoportkörben a Vácnak volt ugyancsak dán ellenfele, a Herning Ikast, amelytől oda-vissza vereséget szenvedett. A Viborg jelenleg a második a dán bajnokságban, a hétközi mérkőzésen 28–24-re legyőzte az Aarhus Unitedot.
Nemcsak a múlt különbségei, a jelenlegi eredmények – a Vác csak a 4. a hazai bajnokságban úgy, hogy az előtte álló Debrecennél egy ponttal van kevesebbje eggyel több mérkőzésből – is azt elővételezi, hogy igazi nagy bravúrnak számítana akár csak megszorítani is hírneves ellenfelét.

Este felvételről a BK B-jelű („győri”) csoportjának sereghajtójának, a pont nélkül álló török Kastamonunak a hazai mérkőzését mutatjuk meg a második helyen 14 ponttal álló, címvédő norvég Vipers ellen. Ezen a meccsen is alighanem skandináv siker születik, ha nem, az bombameglepetést jelentene. 

NŐI KÉZILABDAKUPÁK. Sport1 16:00 CSM Bucuresti–Borussia Dortmund BL-csoportmérkőzés (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Deli Rita); Sport1 17:45  Váci NKSE–HK Viborg El-csoportmérkőzés  (kommentátor: Bartha Zoltán, riporter: Szél Tamás Pál,  műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila és Deli Rita); Sport1 20:00 Kastamonu Belediyesi–Vipers Kristiansand BL-csoportmérkőzés (felv., kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Deli Rita)