Egy koreai fiúbanda sztárja hackelte meg az NBA All-Star szavazását • SportTV

Egy koreai fiúbanda sztárja hackelte meg az NBA All-Star szavazását

2022. 02. 01. 17:21    
Olvasási idő: 3 perc

Sok sportrajongó nem feltétlenül hallott még BamBam-ről, a Got7 elnevezésű dél-koreai fiúzenekarról. Mostantól azonban érdemes lehet rá és a bandára odafigyelni, mert annyira rajongójuk van, hogy Andrew Wiggins nagyrészt BamBam-nek köszönhetően került be az All-Star-gála kezdőcsapatába.

Hallgasd meg ezt a számot, mert ennek a bandának az egyik tagja még az NBA-re is nagy hatással van:

A Got7 zenekar Just right című számát a YouTube-on ez sorok írója indította el 395.556.798. alkalommal…. A banda thaiföldi származású tagjának, BamBamnek (született Kunpimook Bhuwakul) 9,6 millió követője van twitteren és 15,5 millió instagramon. Most itt a nagy K-pop megfejtésbe nem fogunk belemenni, legyen elég annyi, hogy BamBam baromi népszerű, és a fiúzenekarok tagjaiért nagyon, de tényleg nagyon tudnak rajongani.

Hogy miért fontos ez? Mert ezek a számok már elegek ahhoz, hogy befolyásoljanak egy NBA All-Star-szavazást, és hogy bejuttassanak egy olyan játékost kezdőként a gálára, aki könnyen lehet, hogy egyébként is ott lenne, de vélhetően nem kezdőként. BamBam ugyanis NBA-rajongó, azon belül a Golden State Warriors a kedvenc csapata, sőt, konkrétan hivatalos együttműködés van a csapat és BamBam között, egyfajta nagykövete a kaliforniaiaknak. Arra bíztatta követőit a közelmúltban, hogy szavazzák be Andrew Wigginst az All-Star-gálára. Ezt a tweetet konkrétan akkor tette ki, amikor szavazatok duplán számítottak:

A dolog elég jól működött, Wiggins kezdő lesz Clevelandben, összesen 3.452.586 szavazatott gyűjtött, egymillióval előzte meg csapattársát, Draymond Greent.

Kérdés nem fér hozzá, hogy Andrew Wiggins egy jó játékos, meg is érdemli, hogy All-Star legyen idén. A ligamásodik Golden State Warriors második legjobb pontszerzője, aki egyébként látványos kosárlabdát játszik, szuperül védekezik, és karrierje leghatékonyabb szezonját produkálja pontszerzés tekintetében (mezőnyből 48,7 százalékkal, triplából 41,6 százalékkal céloz). Ráadásul ez egy olyan szezon, amelyben a posztján, vagyis inkább a nyugati frontcourt játékosok közül Kawhi Leonard, Anthony Davis, Paul George és Zion Williamson (a 2021-es nyugati frontcourt szavazásának 3., 4., 5. és 6. helyezettjei) vagy egyáltalán nem lépett pályára ebben a szezonban, vagy sokat bajlódott sérüléssel. Wiggins tavaly őket követve volt hetedik a szurkolói szavazáson…

Szóval várható volt, hogy előrébb végez, de az összesített harmadik helyhez a szurkolókon kívül arra is szükség volt, hogy az NBA-játékosok és a média képviselői is méltónak lássák idén az All-Star szereplésre, a szurkolók pedig ne kedveljék Rudy Gobertet. A szurkolói voksok ugyanis csak 50 százalékot számítanak, 25-25 százalékban a játékosok és a média képviselői is befolyásolják a kezdőcsapatot, náluk pedig 5. és 6. lett Wiggins, míg Gobert, aki a játékosoknál negyedik, a médiánál magabiztos harmadik lett, a szurkolóknál csak 9., így ezzel jóformán azonnal elvesztette az esélyét a kezdő pozícióra.

Franciaország nem vizsgázott tehát olyan jól 2022-ben, mint 2016-ban Grúzia, amikor a grúz szavazatoknak köszönhetően kis híján kezdőcenter lett Zaza Pachulia az All-Staron. Annak hatására találta ki az NBA a súlyozás intézményét, hogy soha ne történhessen olyan balama, hogy egy szurkolói megmozdulás miatt komolytalanná váljon a szavazás. Tehát ha meg is nyernéd a nézői szavazást, vagy nagyon elöl végeznél, akkor a média és a játékosok picit kozmetikázzák a végeredmény, és le fogsz valamelyest csúszni. Most BamBam olyan szempontból hackelte meg a rendszert, hogy egy jó játékosnak adott egy hatalmast lökést a K-pop rajongók szavazataival, és ez már elég volt neki ahhoz, hogy kezdőként beszélhessünk róla. Egyébként egy játékos önéletrajzában nem az szerepel, hogy kezdő volt-e egy All-Star-gálán, hanem az, hogy ott volt-e, úgyhogy Rudy Gobertnek nem kell aggódnia majd.

Hol vannak már azok az évek, amikor Penny Hardaway és Vince Carter az órisái népszerűségének köszönhetően úgy lett All-Star, hogy alig játszott meccset? Vagy amikor Yao Ming hosszú éveken át lestoppolta a kínai szavazatokkal a nyugati kezdőcenter pozíciót…

Hogy hogyan teljesít majd Wiggins a gálán, azt megtudjuk majd Február 20-án (vagyis magyar idő szerint 21-én), a Sport TV ugyanis természetesen élőben közvetíti majd a gálát. De addig is nézz sok NBA-t ezen a héten is:

Trash Talk: február 3., csütörtök 20:15, Sport2 (élő)

Los Angeles Clippers – Los Angeles Lakers: február 4., péntek 4:00, Sport1 (élő); 22:45, Sport1 (felv.)

Orlando Magic – Memphis Grizzlies: február 5., szombat 23:00, Sport2 (élő)

NBA Action: február 6., vasárnap 11:00, Sport1

Alley-oop: február 6., vasárnap 20:30, Sport1 (élő)

Denver Nuggets – Brooklyn Nets: február 6., vasárnap 21:30, Sport1 (élő)